Nieuws

RSS

Gouda bij Kaarslicht 2022: Weer samen!

Gouda bij Kaarslicht is dit jaar op op vrijdag 16 december van 14.00 tot 16.00 uur. De stichting Gouda bij Kaarslicht is druk bezig om het programma voor de dag en de ceremonie samen te stellen.

Gemeente komt met steunpakket voor Gouwenaars en maatschappelijke organisaties en instellingen

Steeds meer kwetsbare Gouwenaars en maatschappelijke organisaties komen in geldproblemen door de hogere energierekening en de inflatie. Daarom trekt de gemeente extra geld uit voor ondersteuning van inwoners en maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen en buurthuizen.

Samen stoppen met roken met Stoptober

Op 1 oktober start de 9e editie van de landelijke campagne Stoptober. Iedereen die wil stoppen met roken kan alle steun krijgen om 28 dagen niet te roken.

De Mobiele Milieustraat komt weer naar uw wijk

De Mobiele Milieustraat komt volgende week weer naar u toe! Bij de Mobiele Milieustraat kunt u gratis verschillende soorten afval inleveren die niet bij het restafval horen maar op het afvalbrengstation.

Uitnodiging webinar wijkmobiliteitsplannen Korte Akkeren en Kort Haarlem

Op donderdagavond 13 oktober presenteren wij tijdens 2 webinars graag de wijkmobiliteitsplannen van Korte Akkeren en Kort Haarlem aan u. Met deze plannen willen we samen met u zorgen voor een betere verkeerssituatie in de wijken.

Bespaar energie én geld met het spel Junior Energiecoach

Doe met hele gezin mee aan Junior Energiecoach: een spel met leerzame uitdagingen, puzzels, experimenten en winacties. Zo ontdekt u waar u energie kunt besparen in huis.

Herfstactiviteiten op het Heempad

Op zondagmiddag 2 oktober worden er van 14.00 tot 16.00 uur verschillende natuuractiviteiten georganiseerd op het Goudse Heempad en in het Infocentrum. U bent van harte welkom.

Energietoeslag verhoogd en aanvraagtermijn verlengd

De energietoeslag voor lage inkomens is verhoogd van € 800,- naar € 1.300,-. Ook wordt de termijn voor het indienen van een aanvraag verlengd tot 1 januari 2023.

Geldfit.nl nu ook in Gouda voor hulp bij geldzorgen

Gemeente Gouda werkt samen met NSR (Nederlandse Schuldhulproute) om inwoners met geldzorgen te helpen. Daarvoor kunnen zij gebruikmaken van de online test op de website Geldfit.nl.

WSP Midden-Holland organiseert ‘Ontdek je Talent’ – dagen

WSP Midden Holland organiseert op 3 en 5 oktober de ‘Ontdek je Talent’ – dagen. Tijdens deze dagen kunt u verschillende activiteiten doen, zoals een talent-test, cv-check en workshops.

Gouda zoekt ouderenvoorlichters

Staat u open voor de leefwereld van ouderen en maakt u makkelijk contact? Meldt u zich dan aan als vrijwilliger voor het geven van voorlichting aan Goudse ouderen.

Terugblik: uitkomsten pilot autoluwe Nieuwe Veerstal

Afgelopen maart werd de Nieuwe Veerstal als proef 6 weken afgesloten. De resultaten van deze proef worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.

75.000ste inwoner van Gouda feestelijk ingeschreven

Burgemeester Pieter Verhoeve en kinderburgemeester Roselina schreven maandagmiddag 19 september op feestelijke wijze de 75.000ste inwoner van Gouda in. Vader Denny werd verrast met bloemen, muziek, zang, dans en beschuit met muisjes.

Vrijwilligerspenningen voor Liesbeth Slootjes en Dennis van der Tol

Op 18 september hebben Liesbeth Slootjes en Dennis van der Tol de vrijwilligerspenning van de stad Gouda ontvangen. Zij ontvangen de erepenning voor hun jarenlange inzet bij Dierenweide Goverwelle.

Marien Brand en Ronald van Rossum ereburger van Gouda

Vandaag ontvingen Marien Brand en Ronald van Rossum tijdens de finale van Gouda750 de zilveren erepenning van de Stad Gouda uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve.

Bronzen erepenning voor Fonds Gouda750

Bij de afsluiting van de feestperiode Gouda750 heeft het Fonds Gouda750 de bronzen erepenning van de Stad Gouda ontvangen uit handen van wethouder Thierry van Vugt. Het Fonds Gouda 750 heeft zich de afgelopen 3 jaar ingezet voor de financiering van het feestjaar Gouda750.

Winnaars Gouda Cheese Awards 2022

De allerlekkerste Gouda 48+ jong is ’t Kaaslokaal! Deze kaas van CONO Kaasmakers won donderdag 15 september goud bij de Gouda Cheese Awards 2022. In de categorie Gouda light belegen ging de eerste prijs naar Uniekaas 30+ Belegen van Uniekaas Holland.

Nieuw plan voor het Stadhuis richting raad “Eigenzinnig samenleven in Gouda”

Het plan voor de nieuwe bestemming van het middeleeuwse Stadhuis wordt steeds concreter. Het unieke gebouw krijgt in de plannen verschillende functies: voor officiële gebeurtenissen, rondleidingen, werkplekken en ontmoeting en horeca.

Website Gouda in cijfers vernieuwd

Op zoek naar de belangrijkste cijfers over de gemeente Gouda? Kijk dan op de vernieuwde website Gouda in Cijfers. Deze website is voor alle mensen die op zoek zijn naar cijfers over gemeente Gouda.

Wethouder Van Popering staat met ervaringsdeskundige stil bij ‘Suicide Prevention Day’

Zaterdag 11 september was het ‘Suicide Prevention Day’. In aanloop daarnaartoe gingen wethouder Anna van Popering - Kalkman en ervaringsdeskundige Carlijn Hoogeveen gisteren in gesprek over Carlijns ervaring met gedachten aan zelfmoord.

Gouda doet mee met de Week van Lezen en Schrijven

Van 8 tot 14 september is de landelijke week van Lezen en Schrijven. Daarin is aandacht voor laaggeletterdheid. Op de Dag van de Alfabetisering vroeg wethouder Thierry van Vugt samen met buurtvoorlichters aandacht voor de actie ‘Ik wil Leren’ van het Taalhuis Gouda.

Bestuursakkoord nu ook in 'publieksversie'

Eind juni presenteerden Goudse politieke partijen hun plannen voor 2022-2026 in het nieuwe bestuursakkoord ‘Geef Gouda Door!’. Er is nu ook een publieksversie van het akkoord. De plannen zijn daarmee nu te lezen in duidelijke, begrijpelijke taal voor iedereen.

Extra middelen en nieuw innovatiefonds voor Goudse cultuursector

In de nieuwe Cultuurnota 'Gouda Sterker met cultuur' 2023-2027 zet de gemeente in op een aantal belangrijke onderwerpen: cultuur mogelijk maken voor iedereen, inclusie, het Innovatiefonds, het versterken van het netwerk en eerlijke arbeidsvoorwaarden.

Stichting 4 en 5 mei Gouda zoekt bestuursleden

Stichting 4 en 5 mei Gouda zoekt bestuursleden. De stichting organiseert elk jaar samen met de gemeente Gouda de Dodenherdenking op 4 mei. 1 keer in de 5 jaar organiseert de stichting ook de viering van Bevrijdingsdag.

Nieuwe militairen Korps Nationale Reserve beëdigd op markt in Gouda

Op vrijdagmiddag 9 september is de Markt in Gouda het decor voor een grote beëdiging van 20 Natresbataljon. Tijdens deze militaire ceremonie leggen 60 nieuwe militairen de eed of belofte af op het korpsvaandel.

College BenW stemt in met komst vluchtelingen

Het college van B&W heeft ingestemd met het plan van het COA om vluchtelingen en statushouders op te vangen in het Molenwiekgebouw aan de Groningerweg 6.

Vrijwilligers gezocht voor de Gouda750 Finale

Voor de finale van Gouda750 zijn veel vrijwilligers nodig! Heeft u zin en tijd om te helpen van maandag 12 tot en met maandag 19 september? Meld u dan snel aan!

Wandelen met de wethouder

Sinds 29 juni is Anna van Popering wethouder Sociaal Domein. Ze wil graag kennis maken met inwoners van Gouda. En hoe kan dat beter dan tijdens een wandeling?

Controle hondenbelasting start volgende week

De controle op de hondenbelasting start op 12 september. De controle wordt uitgevoerd door het bedrijf HollandRuiter.

Warenmarkt tijdelijk op parkeerterrein Klein Amerika

Vanwege het slotfeest van Gouda750 en de jaarlijkse kermis wordt de warenmarkt een aantal keer verplaatst naar parkeerterrein Klein Amerika.

Uitreiking Gouda Cheese Awards

Op donderdag 15 september is de finale van de Gouda Cheese Awards. Burgemeester Pieter Verhoeve is juryvoorzitter. De uitreiking is op de Markt en valt samen met de laatste Kaasmarkt van dit seizoen.

Burgemeester Verhoeve sluit drugspand

Burgemeester Verhoeve heeft op 6 september een huis aan de Westhoef gesloten. In het huis is door de politie een hennepplantage gevonden.

De Chocoladefabriek is heropend

Op 2 september is de Chocoladefabriek feestelijk heropend. Het afgelopen jaar werd het pand verbouwd.

Ruim 100 muzikanten spelen samen voor Gouda750

In aanloop naar de TaptoeGouda750 op 16 september komt muziekkorps KV Kongsberg uit onze Noorse zusterstad Kongsberg op vrijdag 9 en zaterdag 10 september naar Gouda.

Zomerreces is voorbij

De afgelopen week zijn de voorbereidende werkzaamheden voor en door de gemeenteraad weer van start gegaan. En met de eerste commissievergaderingen op 7 september is het zomerreces van de Goudse raad definitief voorbij.

Onze digitale nieuwsbrief bestaat 1 jaar

Onze digitale nieuwsbrief Gouds gemeentenieuws verschijnt alweer 1 jaar! Wilt u altijd op de hoogte zijn van het gemeentenieuws? Meld u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de gemeente.

Mobiele Milieustraat komt naar Goudse wijken

De Mobiele Milieustraat komt volgende week weer naar u toe! Bij de Mobiele Milieustraat kunt u gratis verschillende soorten afval inleveren die niet bij het restafval horen maar op het afvalbrengstation.

Werkcafé: elke dinsdag inloop voor werk- en scholingsvragen in het Huis van de Stad

Heeft u op dit moment geen baan, maar wilt u wel graag werken? Dreigt u binnenkort uw baan of bedrijf te verliezen? Kom dan naar het Werkcafé in het Huis van de Stad.

Ga in gesprek met wijkboa Johan

Heeft u vragen of ideeën voor uw wijk over leefbaarheid? Wijkboa Johan gaat graag met u in gesprek in ontmoetingscentrum Van Noord.

Doelenbrug afgesloten voor reparatie

De doelenbrug is vanaf 1 september tot en met 14 december afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid met borden. De gemeente laat het betonnen brugdek repareren en de brugleuningen opknappen.

Denkt u mee over de tijdelijke terrassen?

Om de horeca in Gouda te steunen tijdens de coronaperiode heeft de gemeente toestemming gegeven om de terrassen tijdelijk uit te breiden. De gemeente is benieuwd naar de ervaringen van bewoners, horecaondernemers en organisatoren van evenementen.

Hoe blijft uw huis koel?

Om uw huis koel te houden, kunt u verschillende maatregelen nemen. Sluit bijvoorbeeld overdag ramen, buitendeuren en gordijnen. Wist u dat u daarnaast bij de gemeente ook subsidie voor een groen dak kunt aanvragen? Een dak met groene planten maakt uw woning tot wel 4 graden koeler.

Akse Media geeft Gouds gemeentemagazine uit

Het Goudse gemeentemagazine wordt eind dit jaar uitgegeven door Akse Media. De komende weken benadert de uitgever de Goudse organisaties en verenigingen die afgelopen jaar in het magazine stonden, voor een vermelding in het nieuwe magazine.

Uitkomsten geluidsmetingen reclamezuilen

De omgevingsdienst Midden Holland heeft geluidsmetingen gedaan bij de reclamezuilen in de binnenstad. De zuilen in de binnenstad maken vooral bij hogere temperaturen veel geluid die geluidshinder kunnen veroorzaken. De gemeente heeft dit aan de eigenaar van de reclamezuilen laten weten en gevraagd om passende oplossingen.

Bronzen erepenning voor Ronald Punselie

Op woensdagochtend 10 augustus, tijdens een verrassingsbijeenkomst in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, ontving de heer R. (Ronald) Punselie uit handen van wethouder cultuur Thierry van Vugt de bronzen erepenning van de stad Gouda.

Onbeperkt varen tussen Reeuwijkse Plassen en Gouda op 27 augustus

De gemeente Gouda organiseert op zaterdag 27 augustus aanstaande samen met het sluiswachtersgilde de doorvaardag. Tussen 10.00 uur en 19.30 uur kan onbeperkt heen en weer worden gevaren tussen Gouda en Reeuwijk.

Natuuractiviteiten in de zomer

Op zondag 7 augustus worden er van 14.00 tot 16.00 uur verschillende natuuractiviteiten georganiseerd op het Goudse Heempad en in het Infocentrum. U bent van harte welkom in het Infocentrum aan het Heempad.

Inloopspreekuur jongerencoach

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en wil je aan jouw toekomst werken? Dan is dit je kans! In de gemeente Gouda is er een jongerencoach, die samen met jou op zoek gaat naar een passende baan en/of opleiding.

Terugblik Koningsdag 2022: groot feest in Gouda

Na 2 jaar zonder feest waren Koningsnacht en Koningsdag in Gouda weer een feestje zoals vanouds. Een terugblik.

Lintjesregen in Gouda

15 Gouwenaars en 1 inwoner uit Reeuwijk hebben een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve ontvangen.

Kent u de Goudse oorlogsgravenconsul?

Het is volgende week 4 mei Dodenherdenking en dat betekent een periode van actie voor de Goudse oorlogsgravenconsul. Een oorlogsgravenconsul is de vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente.

Bezoek het mobiel energieloket op 20 of 21 mei

Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw woning? Kom dan langs bij het nieuwe mobiele energieloket van gemeente Gouda.

Groene Bon nog tot en met 7 mei voor huurders beschikbaar

De gemeente Gouda biedt de Groene Bon aan. Dit is een waardebon waarmee u voor € 75,- energiebesparende producten kunt kopen. Inwoners die een huis huren en nog niet eerder de bon hebben aangevraagd kunnen dit nog doen tot 30 april.

Bediencentrale bruggen in Huis van de Stad geopend

In het Huis van de Stad is een bediencentrale gemaakt voor het op afstand bedienen van beweegbare bruggen in Gouda. De Goverwellebrug is de 1e brug die vanaf zaterdag 23 april vanuit het Huis van de Stad wordt bediend.

Feestelijke opening groenere 'Achter de Waag'

Wethouder Michel Klijmij - van der Laan heeft de vergroening van 'Achter de Waag' feestelijk geopend.

Werkcafé: iedere dinsdag inloop voor werk- en scholingsvragen

Vanaf 26 april 2022 is er het Werkcafé in het Huis van de Stad in Gouda. 1 plek voor heel Midden-Holland waar u naartoe kunt met al uw vragen over werk, vacatures, scholing, begeleiding en leerwerktrajecten.

Weer volop feest met Koningsdag!

Op woensdag 27 april vieren we de verjaardag van de koning. Na 2 jaar zonder feest, laten we Koningsdag in Gouda niet onopgemerkt voorbij gaan.

Subsidie samen naar duurzame warmte

De gemeente stelt een subsidie beschikbaar voor inwoners om ideeën te bedenken om hun buurt aardgasvrij en CO2-neutraal te maken.

Uw mening over het gemeentemagazine

Eind 2021 verscheen er voor de 1e keer een gemeentemagazine. Dit was de opvolger van de gemeentegids. Wij zijn benieuwd wat u van het magazine vond.

Jonger dan 27 jaar en wil je weer aan de slag?

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en wil je aan jouw toekomst werken? Dan is dit je kans! In de gemeente Gouda is er een jongerencoach, die samen met jou op zoek gaat naar een passende baan en/of opleiding.

Terugblik Super Cool Kidsfeest

Na 2 jaar was het weer mogelijk: het Super Cool Kidsfeest, het gratis feest van het kindercollege. Vele kinderen vermaakten zich op de Markt met verschillende activiteiten.

Bronzen erepenning Marc de Beyer, oud-directeur Museum Gouda

Op woensdag 13 april heeft wethouder Thierry van Vugt de bronzen erepenning uitgereikt aan de heer Marc de Beyer. Hij krijgt de erepenning als blijk van waardering voor zijn inzet bij Museum Gouda.

Koning opent tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ als start van viering 750 jaar stadsrechten in Gouda

Vandaag opende Zijne Majesteit de Koning de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. De tentoonstelling in de Sint-Janskerk werd geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’.

Inschrijving BinnenKijken bij Bedrijven geopend

Alle bedrijven in de arbeidsmarktregio Midden-Holland kunnen 13 tot en met 18 juni hun deuren openen en mogelijke nieuwe werknemers, stagiaires of werkervaringszoekers ontmoeten. De inschrijving voor bedrijven is nu geopend.

Hoe gaat het met de Oekraïense vluchtelingen in Gouda?

De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Blokkerlocatie is inmiddels bijna helemaal klaar. Op dit moment zitten er ongeveer 160 bewoners in het pand, krijgen de kinderen scholing via de Brede School en zijn er spreekuren op het gebied van werk, inkomen en zorg.

Korting op leuke uitjes met de Rotterdampas

Op 1 maart is het nieuwe pasjaar van de Rotterdampas weer ingegaan. De Rotterdampas is een pas waarmee u gratis of met korting leuke uitjes kunt doen.

Vrijwilligerspenningen voor Matthijs Wijker, Nel Heijboer-van den Beemt en Wim Witteman

Op 8 april ontvingen Matthijs Wijker, Nel Heijboer-van der Beemt en Wim Witteman de vrijwilligerspenning van de stad Gouda uit handen van wethouder Corine Dijkstra. Zij kregen de erepenning als waardering voor hun jarenlange inzet bij Ronssehof.

Jongeren praten mee over toekomst van het Stadhuis

Vandaag gingen jongeren uit Gouda aan de slag met de toekomst van het Stadhuis. Alle middelbare scholen, het MBO Rijnland en het Hoornbeeck college kregen een uitnodiging om 2 leerlingen van hun school af te vaardigen om samen na te denken over de toekomst van het Stadhuis. Hoe ziet die eruit?

Meld uw (klein)kind aan voor een geboorteboom

Kersverse (groot)ouders kunnen een geboorteboom voor hun (klein)kind laten planten. De gemeente Gouda biedt elk jaar 9 geboortebomen aan. De inschrijvingen voor komend jaar zijn geopend.

Kindercollege nodigt Goudse kinderen uit voor gratis Super Cool Kidsfeest

Elk jaar nodigt het kindercollege alle kinderen van Gouda uit op de Markt voor het gratis Super Cool Kidsfeest. Het feest is op woensdagmiddag 13 april van 14.00 tot 17.00 uur.

Natuuractiviteiten op het Goudse Heempad voor jong en oud

Het is voorjaar en de natuur loopt uit. Onder begeleiding van ervaren gidsen kunt u vanuit het Infocentrum aan het Heempad op zondag 10 april op ontdekkingstocht in de natuur.

Gouda wil vergroenen met NK Tegelwippen

Zoveel mogelijk tegels eruit, zoveel mogelijk groen erin. Dat is in het kort het doel van het NK Tegelwippen. Aan de 3e editie van de vergroeningswedstrijd, die tot 31 oktober duurt, doen 115 gemeenten mee. Ook Gouda doet mee.

Denk mee over het verkeer in de binnenstad

We horen graag wat u vindt van het verkeer in de binnenstad. Ook zijn we benieuwd naar uw ideeën voor een autoluwe en aantrekkelijke binnenstad. De resultaten gebruiken we voor het uitwerken van het Wijkmobiliteitsplan Binnenstad.

Lange wachttijd voor aanvraag nieuw paspoort of rijbewijs

De gemeente Gouda heeft net als andere gemeenten te maken met lange wachttijden voor het aanvragen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Daarom willen wij u vragen om alleen een afspraak te maken als het echt nodig is.

Verkenner Sjoerdsma presenteert advies coalitievorming Gouda

Verkenner Sjoerd Sjoerdsma heeft in opdracht van de Goudse gemeenteraad de afgelopen periode het informatieproces in Gouda begeleid. Hij heeft onderzocht welke partijen een nieuwe coalitie met elkaar kunnen vormen. De gesprekken zijn afgerond.

Energietoeslag aanvragen vanaf vandaag mogelijk

Huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) krijgen eenmalig € 800,- om hen te helpen de energierekening te betalen. U kunt deze toeslag vanaf vandaag aanvragen.

Ineke Verkaaik-Hogervorst ereburger van Gouda

Bij haar afscheid als voorzitter van het Historisch Platform is mevrouw Ineke Verkaaik-Hogervorst benoemd tot ereburger van de stad Gouda. Zij ontvangt deze gemeentelijke onderscheiding voor haar uitzonderlijke inzet voor de stad Gouda.

Mobiele Milieustraat weer in uw wijk

De Mobiele Milieustraat komt volgende week weer naar u toe! Bij de Mobiele Milieustraat kunt u gratis verschillende soorten afval inleveren die niet bij het restafval horen, maar op het afvalbrengstation.

Raadsleden Koninklijk onderscheiden

Bij het afscheid van de gemeenteraad zijn de heren Ed de Lange, Mohammed Mohandis en Huibert van Rossum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen de onderscheiding voor hun langdurige inzet als volksvertegenwoordiger.

Gouda stopt voortijdig proef Haastrechtse brug

De gemeente Gouda stopt voortijdig de proef bij de Haastrechtsebrug. De afgelopen dagen is er teveel filevorming ontstaan. De beide rijstroken worden voor de avondspits van woensdag 23 maart weer opengesteld.

Gouda biedt ruimte aan extra vluchtelingen op hotelboot

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 22 maart 2022 besloten om ruimte te bieden aan extra vluchtelingen op de hotelboot aan het Gouwekanaal. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een dringend beroep op Gouda gedaan om meer vluchtelingen op te vangen.

Gezocht: sportkleding voor bewoners hotelboot

Sinds december woont er tijdelijk een groep vluchtelingen op de hotelboot in Gouda. Het blijkt dat bewoners nauwelijks sportkleding hebben. Heeft u sportkleding over? Dan kunt u de sportkleding afgeven bij De Walvis.

Bent u erbij op 12 april?

Op 12 april opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de unieke tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’ in de Sint-Janskerk. Wilt u hierbij zijn? Doe dan mee aan de loting!

Oekraïense vluchtelingen in Gouda

Vanaf vorige week woensdag vangt de gemeente Oekraïense vluchtelingen op in de Blokker-locatie. Veel vrijwilligers hebben hierbij geholpen. Burgemeester Pieter Verhoeve bedankt alle betrokken bedrijven en vrijwilligers voor het zo snel klaren van deze klus.

De officiële verkiezingsuitslag is bekend

Welke partij heeft zetels gewonnen of verloren? Op wie hebben Gouwenaars in hun eigen wijk gestemd en welke vrouw kreeg de meeste voorkeurstemmen? In het proces-verbaal is dit tot op detailniveau na te lezen.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend

Op 16 maart 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. D66 is in Gouda de grootste partij, gevolgd door GroenLinks en ChristenUnie. Het opkomstpercentage was 51,81%.

College van BenW aan de slag met uitkeren energietoeslag

Het college van burgemeester en wethouders gaat voortvarend aan de slag met het uitkeren van de door het Rijk toegekende energietoeslag aan Goudse inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend

Op 16 maart 2022 vond de gemeenteraadsverkiezing plaats. In dit nieuwsbericht vindt u de voorlopige uitslag van Gouda per partij.

Geld besparen met de Groene Bon

De gemeente Gouda biedt voor de 3e keer de Groene Bon aan. Dit is een waardebon waarmee u voor maximaal € 75,- energiebesparende producten kunt kopen bij de bedrijven die hieraan meedoen.

Samen maken we Goverwelle groener

Het tuinseizoen staat weer voor de deur. De temperatuur loopt op en de zon straalt. De lente komt eraan. Heeft u ook zin om in uw tuin te werken en deze iets groener te maken? Samen gaan we Goverwelle vergroenen.

Proefindeling verkeer Haastrechtsebrug

Voor fietsers is de verkeerssituatie rond de Haastrechtsebrug niet ideaal. De fietspaden zijn smal en het is soms lastig om over te steken bij de verkeerslichten. In 2023 wordt de Haastrechtsebrug opgeknapt. Hierbij verandert mogelijk de indeling van het brugdek.

Vrijwilligerspenning voor Elly Nieuwkoop - Spijker

Mevrouw Elly Nieuwkoop - Spijker heeft de vrijwilligerspenning van Gouda mogen ontvangen voor haar jarenlange inzet bij Het Speelcafé (voorheen Speel-o-theek).

Blokker-locatie in Gouda klaar voor Oekraïense vluchtelingen

Met man en macht is gewerkt om de Blokker-locatie in Gouda klaar te krijgen voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Er is nu 1 etage klaar voor de opvang van zo’n 45 vluchtelingen. Vanaf woensdagmiddag 16 maart kan de 1e groep worden ontvangen.

MboRijnland en gemeente Gouda klaar voor samenwerking tijdens Gouda750

MboRijnland en de gemeente Gouda ondertekenden maandag 14 maart een convenant voor samenwerking tijdens Gouda750 jaar. Studenten en docenten dragen op vele manieren bij om Gouda in het zonnetje te zetten en de stad positief naar buiten uit te dragen.  

Rijnland aan het werk in Goudse binnenstad

Maandag 14 maart start het Hoogheemraadschap met baggerwerkzaamheden in de binnenstad van Gouda. De werkzaamheden vinden plaats in de Spieringstraat en een gedeelte van Achter de Kerk.

Kenniscentrum Bodemdaling en Campus Gouda in Arti Legi gebouw

Wethouders Thierry van Vugt en Michel Klijmij hebben deze week de koopovereenkomst ondertekend voor het Arti Legi gebouw aan de Markt. In het gebouw komt het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen en Campus Gouda gaat er samen met verschillende hogescholen onderwijsactiviteiten organiseren.

Openbare bijeenkomst voor solidariteit met Oekraïne in Gouda

Zaterdag 12 maart wordt de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne gehouden. In Gouda organiseren we van 19.00 tot 20.00 uur een openbare bijeenkomst voor het Stadhuis op de Markt.

Gouda vangt Oekraïense vluchtelingen op in voormalige Blokker-locatie 

Gouda gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in de voormalige Blokker-locatie aan de Antwerpseweg 2. Het gaat in eerste instantie om een groep van ongeveer 90 mensen.

Beweegstrook Westergouwe geopend

Op 9 maart is in Westergouwe een nieuwe beweegstrook geopend. De beweegstrook bestaat uit 8 publiekelijk toegankelijke sporttoestellen in de GroenBlauwe zone.

Piet Zuijdwijk nieuwe ereburger van Gouda

De heer Piet Zuijdwijk is bij zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Gouda bij Kaarslicht benoemd tot ereburger van Gouda. Hij heeft het event doorontwikkeld tot een groot gewaardeerd event.

Komst 2e Knarrenhof in Gouda

Er komt een 2e Knarrenhof in de wijk Westergouwe. De ondertekening voor dit nieuwbouwproject vond vandaag plaats door de wethouders Rogier Tetteroo en Michiel Bunnik en Knarrenhof®.

Een schoon Gouda ligt voor het oprapen!

Op 19 maart is het Landelijke Opschoondag. Op die dag ruimen we zoveel mogelijk zwerfafval op. Zo is de stad op haar 750e verjaardag helemaal spic en span.

Gezocht: kandidaten nieuwe Goudse Sportraad

De nieuw op te richten Goudse Sportraad gaat advies geven aan het college en de gemeenteraad over vraagstukken op het gebied van sport en bewegen. Meld u ook aan!

Verkiezingsmarkt 12 maart

Op zaterdag 12 maart is er een verkiezingsmarkt in de binnenstad. De politieke partijen staan hier voor u klaar om te praten over hun plannen voor Gouda.

Centraal meldpunt dak- en thuislozen naar Huis van de Stad

Het Centraal meldpunt voor dak- en thuislozen is verhuisd van de Boelekade naar het Huis van de Stad.

Hulp aan Oekraïne: hoe kan ik helpen?

Op 24 februari zijn Russische strijdkrachten Oekraïne binnengevallen. De gemeente wordt door verschillende mensen gebeld met de vraag hoe te helpen. Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. U kunt op allerlei manieren helpen.

Partijen stellen zich voor in het verkiezingsmagazine

Gouwenaars ontvangen op woensdag 2 maart het verkiezingsmagazine. Hierin stellen alle Goudse politieke partijen zich voor. Ook vindt u in het magazine handige informatie over de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart.

Vragenlijst proef verkeersluwe Nieuwe Veerstal

Deze week is de proef gestart waarbij de Nieuwe Veerstal verkeersluw wordt gemaakt. Wie zijn ervaringen met de proef wil delen, kan vanaf maandag 7 maart 9.00 uur een vragenlijst invullen.

Gemeente start proef met aanbieden verzorgingsproducten

De gemeente gaat gratis verzorgingsproducten aanbieden op een aantal uitgiftepunten in de stad. Het betreft een proef waar de gemeente eenmalig een bedrag voor heeft vrijgemaakt. Afhankelijk van de resultaten, zal in de loop van het jaar worden besloten of deze werkwijze wordt voortgezet.

Oekraïense vluchtelingen welkom in Gouda

Oekraïne wordt sinds afgelopen week aangevallen door Rusland. Op dit moment vindt een gewelddadige invasie van door Russische troepen plaats. De Oekraïense bevolking verzet zich, maar lijdt ook vooral onder een nutteloze en rampzalige oorlog. Een aanzienlijk deel van de bevolking zoekt een veilig heenkomen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld.

Papierwinkel en bibliotheek helpen bij de belastingaangifte

Binnenkort is het weer tijd voor de belastingaangifte. De Papierwinkel en Bibliotheek Gouda helpen Goudse inwoners hiermee. Maak een afspraak bij Sociaal Team Gouda.

Met 'gedeelde zorg' de toekomst tegemoet

Onder de noemer Gedeelde Zorg slaan de zorgaanbieders en gemeenten uit Midden-Holland de handen ineen. Het moet dé oplossing bieden voor de stijgende vraag naar zorg en de uitdaging om kwaliteit te behouden, ondanks de beperkte middelen.

Drempels wegnemen met Lokale Inclusie Agenda

Woensdag 23 februari is de Lokale Inclusie Agenda aangenomen door de Goudse gemeenteraad. Dit plan is de doorstart van hoe Gouda de stad voor iedereen bereikbaarder of opener wil maken.

Koning opent tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ als start van de viering van 750 jaar stadsrechten

Zijne Majesteit de Koning opent op dinsdagmiddag 12 april de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. De tentoonstelling in de Sint-Janskerk wordt geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’.

Papierwinkel Huis van de Stad elke donderdagavond open

Heeft u vragen over geld, regelingen of schulden? Wilt u hulp bij het ordenen van uw administratie? Heeft u een brief die u niet begrijpt? Kom dan gerust langs of maak een afspraak met een vrijwilliger van de Papierwinkel in het Huis van de Stad.

Leuke dingen doen met de Rotterdampas

Op 1 maart gaat het nieuwe pasjaar van de Rotterdampas weer in. De Rotterdampas is een pas waarmee u gratis of met korting leuke uitjes kunt doen. Maar ook korting krijgt op workshops of etentjes in Gouda én de regio.

Proef verkeersluw maken Nieuwe Veerstal start komende maandag

Op maandag 28 februari start de proef 'Verkeersluw maken Nieuwe Veerstal'. Dit betekent dat alleen bestemmingsverkeer is toegestaan op de Nieuwe Veerstal.

Huur en Buur helpt kwetsbare jongeren op eigen benen staan

Op 21 februari is officieel het startsein gegeven voor Huur en Buur. Dit regionale initiatief koppelt kwetsbare jongeren die op zichzelf willen wonen aan verhuurders die een kamer of studio beschikbaar stellen. Zo helpt Huur en Buur bij de stap naar zelfstandig wonen.

Deelakkoord Campus Gouda getekend

Het deelakkoord Campus Gouda is getekend. Campus Gouda biedt hbo onderwijs voor werkenden en studenten, dat gericht is op de technologie van nu en van de toekomst, om zo het arbeidstekort aan te pakken.

Flitsbezorgers niet zomaar welkom in Gouda

De gemeenteraad van Gouda heeft besloten dat er nadere maatregelen worden getroffen om de komst van flitsbezorgers aan banden te leggen.

Tijdelijke noodopvang vluchtelingen hotelboot verlengd tot 1 juli

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 februari 2022 besloten de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen op een hotelboot aan het Gouwekanaal langs de Ruige Wetering, ter hoogte van de Nachtegaalstraat, te verlengen tot uiterlijk 1 juli 2022 voor 100 vluchtelingen.

Verkiezingsblog 1: op weg naar de verkiezingen

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de gemeente Gouda zijn de voorbereidingen al in volle gang. In deze blog geven wij u een kijkje achter de schermen.

Bronzen erepenning voor Nico Boerboom

Burgemeester Pieter Verhoeve heeft de bronzen erepenning uitgereikt aan de heer Nico Boerboom. "De heer Boerboom heeft jarenlang een cruciale functie vervuld in het vastleggen en digitaal beschikbaar maken van informatie over het historische en het hedendaagse Gouda."

Vrijwilligerspenning voor de heer Breedijk

Op zaterdag 12 februari, heeft de heer Arie Breedijk de vrijwilligerspenning van de stad Gouda ontvangen uit handen van wethouder Corine Dijkstra. Hij heeft de erepenning ontvangen als waardering voor zijn jarenlange inzet bij voetbalvereniging ONA.

Wordt uw kind ook Junior Cyber Agent?

Kinderen zijn steeds vaker online, maar ze zijn zich vaak niet bewust van de gevaren die ze online lopen. Hackshield is een gratis online game voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud dat hen leert om bewust om te gaan met internet.

Proef verkeersluwe Nieuwe Veerstal

De gemeente start volgende maand met het autoluw maken van de Nieuwe Veerstal, door het doorgaand verkeer van deze weg te weren. Het gaat om een proef die duurt van 28 februari tot en met 27 maart 20.00 uur.

Het Experience Lab van Campus Gouda is geopend

Het Experience Lab in zorginstelling De Rietkraag van Zorgpartners Midden-Holland is officieel geopend. Een woonruimte is ingericht als plek waar studenten, zorgmedewerkers, docenten en cliënten leren en ervaren hoe ze zorgtechnologie kunnen toepassen in de zorg.

Boa-blog 5: Lokfietsen en losliggend afval

Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) en toezichthouders doen belangrijk werk voor de stad. Boa’s zorgen ervoor dat alles soepel gaat. Zij zijn vaak als 1e bij een ongeval en hét aanspreekpunt voor de Gouwenaar. Via een serie blogs krijgt u een inkijkje in het bijzondere werk van onze boa’s.

Raad stemt in met nieuwe steunronde culturele sector

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van het college om ook de komende periode de Goudse culturele sector financieel te ondersteunen. Naast noodsteun wegens omzetverlies wordt 20% van de subsidieregeling beschikbaar gesteld voor innovatie.

Openbare zitting centraal stembureau

Het centraal stembureau beslist op vrijdag 4 februari 2022 om 10.00 uur over het onderzoek van de kandidatenlijsten, de geldigheid van de kandidatenlijsten, handhaving kandidaten en geplaatste aanduiding en het nummeren van de kandidatenlijsten. U kunt digitaal via Zoom bij de zitting aanwezig zijn.

Energielabel C vanaf volgend jaar verplicht voor kantoorgebouwen

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen? Dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden.

Jonger dan 27 jaar en wilt u weer aan de slag?

Bent u tussen de 18 en 27 jaar en wilt u aan uw toekomst werken? Dan is dit uw kans! In de gemeente Gouda is er een jongerencoach, die samen met u op zoek gaat naar een passende baan en/of opleiding.

Forse daling aantal woninginbraken in 2021

Het aantal woninginbraken is in 2021 met 50% gedaald ten opzichte van 2020. Dat is heel goed nieuws. Burgemeester Verhoeve is verheugd met deze daling en heeft het politieteam Gouda hiervoor extra in het zonnetje gezet.

Start werkzaamheden Achter de Waag

Deze week is de firma Van Drie uit Gouda begonnen met de werkzaamheden Achter de Waag. Het is de volgende stap na het archeologisch onderzoek. Als het werk erop zit, staan er 8 nieuwe bomen.

Economische Agenda 2021-2024 ondertekend

Vandaag hebben het platform van ondernemersverenigingen Gouda Onderneemt en het college van B&W de Economische Agenda van 2021-2024 ondertekend.

Holocaustherdenking in Gouda

Nooit meer. Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 30 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide.

Losliggende tegels en wat de gemeente doet

Regelmatig krijgt de gemeente vragen over losliggende tegels. Graag leggen we uit wat de oorzaak is en wat we er aan doen. En, wat ú kunt doen.

Commissaris van de Koning in gesprek met Gouda

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, bracht woensdag digitaal een officieel werkbezoek aan de gemeente Gouda. In Gouda ging Smit aan de hand van verschillende actuele onderwerpen in gesprek met de Raad, het college van B&W en het maatschappelijk middenveld van Gouda.

Wij zoeken nieuwe ouderenvoorlichters!

Staat u open voor de leefwereld van ouderen? Legt u makkelijk contacten en wilt u graag leren? Meldt u zich dan aan als vrijwilliger voor het geven van voorlichting aan Goudse ouderen.

3 nieuwe leden voor Goudse Adviesraad Sociaal Domein

Per 1 januari 2022 heeft de Goudse Adviesraad Sociaal Domein (GASD) 3 nieuwe leden.

Goudse Geluiden Podcast

In de podcast Goudse Geluiden staat burgemeester Verhoeve samen met Goudse gasten stil bij de lokale ontwikkelingen in coronatijd.

Het leven van de kerstboom op de Markt

Vrijdag 7 januari is de kerstboom op de Markt weggehaald. Omdat duurzaamheid een belangrijk thema voor de gemeente Gouda is, hebben we al jarenlang een goede 3e bestemming voor de boom.

Manifestatie Goudse horeca

De Goudse horeca heeft toestemming gekregen voor een manifestatie. Actievoerende horecazaken mogen op zaterdagmiddag 15 januari eenmalig open tussen 14.00 uur en 17.00 uur om hun gevoelens van ongenoegen over de aanhoudende coronabeperkingen vanuit het kabinet te uiten.

Groen licht voor uitbreiding Albert Heijn aan de Markt

De gemeente Gouda heeft een overeenkomst ondertekend met Albert Heijn en buurtvereniging de Naaierstraat. Hierdoor kan een start gemaakt worden met het verbouwen en uitbreiden van de Albert Heijn aan de Markt.

Opknappen Doelenbrug

De Doelenbrug is een belangrijke toegangsroute voor de binnenstad. Het wegdek van de brug is in slechte staat. De gemeente gaat het wegdek daarom repareren.

Gouwenaars deelden hun wens in de Sint Joostkapel

Corona treft ons allemaal op verschillende manieren. Aan het eind van 2021 bood de gemeente Gouda inwoners graag de gelegenheid om hierbij stil te staan én om hoopvol vooruit te kijken naar het nieuw jaar.

Gouda vraagt om perspectief voor ondernemers

In een gezamenlijke open brief richting premier Mark Rutte hebben het Goudse college, de gemeenteraad en de Goudse ondernemers hun zorgen geuit over de toekomst van ondernemers, waaronder winkels en horecazaken.

Online nieuwjaarsreceptie gemeente Gouda

Op vrijdag 14 januari kunt u van 16.00 tot 17.00 uur digitaal deelnemen aan de nieuwjaarsreceptie van gemeente Gouda. Burgemeester, wethouders en directie zijn aanwezig om u een gelukkig nieuwjaar te wensen en kennis te maken. Om 16.15 uur draagt burgemeester Verhoeve zijn nieuwjaarsspeech voor.

Extra energietoeslag voor mensen met een laag inkomen

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Het kabinet verlaagt daarom voor iedereen de energiebelasting. Hiervoor heeft het kabinet € 3,2 miljard vrijgemaakt. Huishoudens met een gemiddeld verbruik betalen daardoor per jaar ruim € 400,- minder aan energiebelasting.

Cyclus haalt uw kerstboom op in januari 2022

Cyclus zamelt in januari 2022 weer kerstbomen in. Kijk op de afvalkalender wanneer Cyclus in uw wijk kerstbomen komt ophalen.

Gedupeerden toeslagenaffaire kunnen vanaf 5 januari schulden doorgeven

Gedupeerde ouders en toeslagpartners van de kinderopvangtoeslagaffaire kunnen vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen doorgeven bij het online loket private schulden van SBN.

Eerste vluchtelingen komen aan op hotelboot in Gouda

Op woensdag 22 december zijn de eerste 17 vluchtelingen onder begeleiding van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangekomen op de hotelboot. De boot ligt aan het Gouwekanaal, langs de Ruige Wetering, ter hoogte van de Nachtegaalstraat.

Per 1 januari: Registratieplicht voor verhuur woning aan toeristen

Vanaf 1 januari heeft u in Gouda een registratienummer nodig om (een deel) van uw woning te kunnen verhuren aan toeristen. U vraagt dit registratienummer aan en vermeldt het bij uw advertenties. Met het registratienummer kan de gemeente zien welke woningen voor toeristische verhuur worden aangeboden.

Bijdrage kosten inregelen verwarming

Tot 14 juni 2022 is er in Gouda geld beschikbaar (subsidie) voor bewoners die maatregelen willen nemen om hun verwarming energiezuinig in te stellen. Het gaat om het waterzijdig inregelen van uw verwarming.

Wat vindt u van gouda.nl?

In december vorig jaar hebben we onze website gouda.nl vernieuwd. Een jaar later zijn we heel erg benieuwd wat u er als inwoner en gebruiker van vindt. Daarmee kunnen we de website verbeteren!

OndernemersFonds Gouda met 5 jaar verlengd

Op 20 december is het OndernemersFonds Gouda (OFG) voor de 3e keer verlengd. Nu tot 2026. Het OFG zorgt voor een betere samenwerking tussen ondernemers in de stad. Ook draagt het fonds financieel bij aan evenementen die wat toevoegen aan de beleving en promotie van de stad.

Hilde Niezen benoemd tot ereburger van Gouda

Op vrijdag 17 december is voormalig wethouder Hilde Niezen aan het einde van haar afscheidssymposium benoemd tot ereburger van de stad Gouda. Met haar vertrek sluit ze een periode af van bijna 16 jaar waarin zij zich heeft ingezet voor Gouda.

Gemeente Gouda lanceert nieuwe afvalcampagne met Blinkie in de hoofdrol

In de nieuwe afvalcampagne van de gemeente Gouda vraagt Blinkie aandacht voor het omgaan met afval. Vandaag lanceert wethouder Michel Klijmij-van der Laan samen met een ambassadeur én Blinkie officieel de campagne.

Mogelijk nieuwe steunronde culturele sector

Het college stelt aan de raad voor om begin 2022 een 3e subsidieaanvraagronde open te stellen voor de culturele sector. Dit naar aanleiding van de coronamaatregelen.

Gouda, deel je wens in de Sint Joostkapel

Corona heeft ons het afgelopen jaar allemaal getroffen op verschillende manieren. Aan het eind van 2021 bieden we iedereen graag de gelegenheid om hierbij stil te staan én om hoopvol vooruit te kijken naar het nieuw jaar. De gemeente heeft hiervoor een plekje ingericht in de binnenstad, in de Sint Joostkapel.

Overgang naar een duurzame, energiezuinige en aardgasvrije stad

Op 8 december nam de gemeenteraad een besluit over de Transitievisie Warmte en over de daarbij behorende participatiestrategie. In de Transitievisie Warmte wordt per wijk/buurt aangegeven in welke tijdsfase de wijk/buurt aardgasvrij zou kunnen worden.

Burgemeester bezoekt echtparen met diamanten huwelijk

Burgemeester Pieter Verhoeve ging bij Goudse echtparen langs die dit jaar 60 jaar zijn getrouwd.

Afscheidssymposium bodemdaling oud-wethouder Hilde Niezen

Oud-wethouder Hilde Niezen (Duurzaamheid en Mobiliteit) neemt met een minisymposium afscheid van de gemeente Gouda. Het afscheidssymposium is op vrijdag 17 december van 14.30 tot 16.00 uur.

Prestatieafspraken voor 2022 getekend

De gemeente, de woningcorporaties Mozaïek Wonen, Woonpartners Midden-Holland, Woonzorg Nederland en de huurdersorganisaties Beter Wonen Gouda en HRHM hebben op vrijdag 10 december de prestatieafspraken voor 2022 getekend. Daarin staat wat de plannen voor het woningbeleid zijn voor het komende jaar.

Zorgverzekering via gemeente voor Gouwenaars met weinig geld

Inwoners van Gouda met een laag inkomen kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering bij VGZ via de gemeente Gouda. De gemeente betaalt een deel van de maandelijkse kosten voor de aanvullende verzekering.

GroenLinks draagt nieuwe wethouder Klijmij-van der Laan voor

Gisteravond is de door GroenLinks voorgedragen wethouder Michel Klijmij-van der Laan benoemd door de gemeenteraad als nieuwe wethouder in het college van Gouda. Klijmij-van der Laan wordt wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit, Openbare Ruimte en Participatie.

Betere opvang voor dak- en thuisloze mensen in Gouda

In maart 2020 is de opvang voor dak- en thuisloze mensen anders ingericht. Deze veranderingen waren nodig om de coronamaatregelen te kunnen naleven. Op 7 december heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de aanpassingen die zijn gedaan ook voor de toekomst zo te houden.

Gemeente maakt tijdelijke terrasuitbreiding in 2022 mogelijk

Het college heeft besloten de tijdelijke terrasuitbreiding ook tijdens het terrasseizoen van 2022 toe te staan. Het college vindt het belangrijk dat de horecaondernemers een steuntje in de rug krijgen in deze moeilijke tijd.

Onteigening en doorverkoop Joods vastgoed in Gouda

Uit archiefonderzoek naar de eventuele betrokkenheid van de gemeente Gouda bij onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed, is gebleken dat de gemeente Gouda in de periode 1940-1945 betrokken is geweest bij 2 verwervingen.

SPORT•GOUDA zeer blij met uitkomsten klanttevredenheidsonderzoek

In de maanden mei en juni 2021 heeft SPORT•GOUDA zijn 2-jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. De Goudse sportorganisatie is zeer tevreden met de uitkomsten en scoort voor de verschillende deelonderzoeken dikke voldoendes met een afgerond gemiddelde van een 8.

Tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in Gouda

Er is in Nederland een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor asielzoekers en asielzoekerscentra zitten vol. Het Rijk en de provincie hebben een zeer dringend beroep op Gouda gedaan om tijdelijke vluchtelingen op te vangen op een hotelboot. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 30 november besloten tijdelijke noodopvang in Gouda mogelijk te maken aan het Gouwekanaal.

Gezamenlijke verklaring Turfmarktkerk

Khalid Boutachekourt en Khalid Boutachekourt Holding BV hebben met de gemeente Gouda de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd over de toegepaste spoedeisende bestuursdwang rond de Turfmarktkerk. Partijen laten via deze verklaring weten dat de mediation heeft geleid tot overeenstemming tussen partijen over de afhechting van het dossier.

Gouda hijst vlag voor aandacht geweld tegen vrouwen en meisjes

Wethouder Corine Dijkstra hees vanmiddag de Orange the World vlag voor het Huis van de Stad. De vlag wappert tot 10 december ter ondersteuning van de campagne Orange the World.

Ook in 2022 opvang daklozen aan de Thijsselaan

Vanaf augustus 2021 verblijft een groep van ongeveer 15 dakloze alleenstaande volwassenen aan de Thijsselaan in Gouda. Deze opvang wordt ook in 2022 voortgezet.

Informatieblad Achter de Waag te downloaden

Er is een informatieblad beschikbaar over het plein Achter de Waag dat de gemeente gaat vergroenen.

Goudse ondernemers genomineerd voor Ondernemersprijs Midden-Holland

David’s Gelato en Domera zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland.

Boa-blog 4: Ondersteuning bij het coronabewijs

Via een serie blogs krijgt u een inkijkje in het bijzondere werk van onze boa’s. In deze nieuwe boa-blog vertellen de toezichthouders dat zij bij verschillende locaties zijn langs geweest om ondernemers te ondersteunen bij de controle van het coronatoegangsbewijs.

Reageren ontwerp Nieuwehaven

Op deze pagina kunt u reageren op het ontwerp dat de werkgroep van bewoners in de Nieuwehaven heeft gemaakt.

De kerstboom is vertrokken vanuit Kongsberg

Er komt een prachtige kerstboom onze kant op. Voor de 66e keer op rij is er een vrachtwagen vertrokken vanuit onze zusterstad Kongsberg. De boom wordt begin december in Gouda verwacht.

Gouda bij Kaarslicht gaat niet door

De Stichting Gouda bij Kaarslicht en de gemeente Gouda hebben gezamenlijk het moeilijke besluit genomen dat het grootschalige, jaarlijkse evenement Gouda bij Kaarslicht vanwege de huidige coronamaatregelen en onzekere coronasituatie niet doorgaat.

Kindcentrum Westergouwe uitgebreid

Vandaag heeft wethouder Thierry van Vugt (onderwijs) de uitbreiding van het Kindcentrum ´De Ontdekkingsreizigers´ in Westergouwe geopend.

Energie besparen? Bezoek de duurzame Woonwijzerwinkel!

De informatiewagen van de Woonwijzerwinkel staat op 27 november en 10 december in Gouda. In de informatiewagen kunt u advies vragen over hoe u uw woning kunt isoleren of energie kunt besparen.

Haal gratis een boompje of struikje af

Gemeente Gouda stelt 50 boompjes en struiken beschikbaar om bij te dragen aan groene tuinen.

Vraag de subsidie Samen Aardgasvrij Gouda 2022 aan!

Met de subsidie Samen Aardgasvrij Gouda kunt u met uw buurtgenoten tot 5.000 euro subsidie aanvragen om samen aan de slag te gaan met het aardgasvrij maken van uw woningen.

Gouwe Huse in 2022 van start langs de Tweede Moordrechtse Tiendeweg

Het college van burgemeester en wethouders wijst de De Tweede Moordrechtse Tiendeweg aan als tijdelijke locatie voor 5 Gouwe Huse en een aparte beheerdersruimte.

Gemeente Gouda verwelkomt Sinterklaas

De gemeente Gouda is blij dat Sinterklaas op een veilige manier ontvangen kan worden. Het is nog een paar dagen aftellen, maar dan is hij er. Hij neemt niet alleen zijn roetveegpieten mee, maar ook de vlag van Gouda 750 die overhandigd wordt aan burgemeester Pieter Verhoeve.

Registratieplicht voor verhuur woning aan toeristen

Vanaf 1 januari 2022 heeft u in Gouda een registratienummer nodig om (een deel) van uw woning te kunnen verhuren aan toeristen. U vraagt dit registratienummer aan en vermeldt het bij uw advertenties.

9 nieuwe bomen in Gouds geboortebos geplant

Voor 9 kindjes zijn er vorige week 9 nieuwe geboortebomen in het Gouds geboortebos geplant. U vindt het geboortebomenbos in de Oostpolder.

Studenten nemen intrek in studentenwoningen van Zorgpartners Midden-Holland

Op 8 november zijn 8 studenten met een studie (in de richting van) zorg en welzijn ingetrokken in de studentenkamers van De Rietkraag in Gouda. Hier verblijven zij op dit moment samen met de bewoners van Souburgh uit Waddinxveen, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland.

Voormalig kaaspakhuis De Blaauwe Haan herontwikkeld naar woningbouw

Ontwikkelaar SENS real estate is van plan het voormalig kaaspakhuis De Blaauwe Haan aan de Kattensingel te herontwikkelen naar een nieuw woongebied. Om dit mogelijk te maken ondertekenden de gemeente en de ontwikkelaar hiervoor vandaag een overeenkomst.

Vrijwilligerspenning voor Wil Massar – van Leeuwen

Op zaterdag 6 november heeft mevrouw W.C. (Wil) Massar – van Leeuwen de vrijwilligerspenning van de stad Gouda ontvangen. Zij heeft de erepenning ontvangen als waardering voor haar jarenlange inzet bij de Stichting Oude Begraafplaats in Gouda.

Bezoek de Duurzame Markt in de Sint-Janskerk

Op 6 november kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur een duurzame markt in de Sint-Janskerk bezoeken. De markt wordt georganiseerd door Maak Gouda Duurzaam.

Ondernemers en gemeente ondertekenen samenwerkingsagenda voor de binnenstad

Ondernemers en de gemeente ondertekenen samen de samenwerkingsagenda. Het doel is om de samenwerking tussen de ondernemers onderling en met de gemeente te versterken.

Update werkzaamheden Goverwellebrug en Steve Bikobrug

De aannemer Langezaal & Inniger gaat in opdracht van gemeente Gouda werkzaamheden uitvoeren aan de Goverwellebrug en de Steve Bikobrug. Door leveringsproblemen zijn de werkzaamheden voor dit project naar achteren geschoven.

Goudse Adviesraad Sociaal Domein zoekt 3 nieuwe leden

De Goudse Adviesraad Sociaal Domein (GASD) is een onafhankelijk adviesraad en adviseert gevraagd en ongevraagd het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda over het voorgenomen beleid op deelgebieden binnen het sociaal domein. De GASD zoekt per 1 januari 3 nieuwe leden, zodat zij weer compleet zijn.

Strengere coronamaatregelen

Vanwege de oplopende coronabesmettingen en opnames in de ziekenhuizen, worden er weer een aantal maatregelen aangescherpt. Laten we dit weer samen doen en zorg goed voor elkaar!

Plasticvrij Zuid-Holland doen we samen

Gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Rotterdam, Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland gaan samen de eerste Plasticvrije Corridor van Nederland realiseren. De inzet is het gebied rondom de Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee.

Conceptplan herleef het Goudse stadhuis!

De 1e plannen voor de nieuwe invulling van het stadhuis gaan richting de gemeenteraad. Afgelopen periode zijn de ideeën en informatie vanuit de stad opgehaald en gebundeld.

Historische Lintenvisie voor Gouda

Gouda is een prachtige en complete cultuurhistorische stad waar rood (gebouwen, stedenbouw), groen (bomen, weilanden, natuurgebieden, oevers) en blauw (water) sterk met elkaar verbonden zijn en niet zonder elkaar kunnen. De Lintenvisie legt uit wat de historische linten zijn en welke betekenis ze hebben voor de stad.

OndernemersFonds Gouda wil verlenging voor komende 5 jaar

Het OndernemersFonds Gouda (OFG) is van grote meerwaarde voor ondernemers in Gouda. Het bestuur van het OFG en het college van BenW zijn voor het verlengen van de huidige afspraken voor de volgende 5 jaar.

Boa-blog 3: Hulp bij het coronabewijs

In deze nieuwe boa-blog vertellen de toezichthouders dat zij bij verschillende horecazaken zijn geweest om ondernemers te helpen bij de controle van het coronatoegangsbewijs.

Spreekuur wethouder Tetteroo

Heeft u vragen over bijvoorbeeld sociale zaken, werk, schuldhulpverlening of een ander onderwerp? Wethouder Rogier Tetteroo houdt op dinsdag 16 november van 14.00 tot 15.00 uur een spreekuur in het Huis van de Stad.

Nieuw: fotowedstrijd ‘Wij zijn Gouda’

De gemeente Gouda organiseert vanaf deze maand op Facebook de fotowedstrijd ‘Wij zijn Gouda’. Iedere maand is er een thema, deze maand is dat ‘Herfst in Gouda’. Doet u ook mee? U kunt uw mooiste foto passend bij het thema tot en met 5 november insturen.

Samen stappen zetten naar een gezonder Gouda!

Op 11 oktober was de 1e officiële bijeenkomst van het Gouds Preventieakkoord, tijdens de Goudse Sportcongresweek.

Ondertekening rijksmonument Kock van Leeuwensluis

De gemeente Gouda neemt de bediening en het dagelijks onderhoud van Ir. Kock van Leeuwensluis over van het Hoogheemraadschap Rijnland.

BinnenKijken in de Techniek

Hoe is het om in de techniek te werken? Welke opleidingen zijn er, en bij welke bedrijven kunt u aan de slag? Op die vragen wordt dinsdag 26 oktober een antwoord gegeven tijdens BinnenKijken in de Techniek: een techniekdag vol gratis workshops en demonstraties.

Techniekakkoord Gouda ondertekend

Op donderdag 14 oktober ontmoetten bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar bij de netwerkbijeenkomst van Sterk Techniek Onderwijs (STO Gouda). Centraal stond hoe meer met elkaar kan worden samengewerkt aan uitdagend en innovatief techniekonderwijs. Er is ook gesproken over hoe meer kinderen op jongere leeftijd in aanraking kunnen worden gebracht met wetenschap en techniek.

Meer ruimte voor wonen, groen en energie: ontwerp omgevingsvisie Gouda klaar

Het ontwerp van de Omgevingsvisie Gouda ligt ter inzage. In de Omgevingsvisie gaat het om de vraag hoe Gouda er in ruimtelijke opzicht in de toekomst uit ziet, welke fysieke ontwikkelingen we in de stad zien, welke kansen én uitdagingen er zijn en hoe Gouda daarmee wil omgaan.

Controle hondenbelasting van start

Heeft u 1 of meerdere honden? Dan moet u daar aangifte voor doen en hondenbelasting voor betalen. De controle op de hondenbelasting start op 18 oktober.

Boa-blog 2: Redding uit een tentenkamp

In deze 2e boa-blog vertellen Tim en Benjamin hoe zij daklozen hielpen die onder slechte omstandigheden in tenten vlakbij de Coenecoopbrug leefden.

WerkgeversServicepunt geopend in Huis van de Stad

opgeleide medewerkers, gelukkigere collega’s of een werkend inclusiebeleid waardoor meer mensen kans op werk hebben. Voor al dit soort personeelsvragen is nu 1 loket voor alle werkgevers uit de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk in het Huis van de Stad, op de begane grond.

Goudse Groenprijzen uitgereikt

Op vrijdag 8 oktober reikte wethouder Hilde Niezen de Goudse Groenprijzen uit.

Antidiscriminatie Platform Gouda opgericht

Op maandag 11 oktober is het Antidiscriminatie Platform Gouda opgericht. Dit platform zet zich in om allerlei vormen van discriminatie in Gouda tegen te gaan. Het platform bestaat uit verschillende Goudse organisaties, inwoners en de gemeente.

Ruimte voor sport in Gouda: een goede match!

Meer ruimte voor nieuwe sporten in de stad, minder dertien-in-een-dozijn gymzalen. En de nieuwe wijk Westergouwe als hét voorbeeld van een wijk die is ingericht op dichtbij huis kunnen sporten en bewegen. Dat heeft de gemeente Gouda de komende jaren voor ogen als het gaat om plekken waar gesport kan worden. De ambities staan in de nota ‘Ruimte voor sport in Gouda: een goede match!’ die afgelopen week werd aangenomen door de gemeenteraad.

Gouda presenteert toekomstbestendige begroting

Het college van BenW presenteert donderdag 7 oktober de begroting 2022-2025. Hierin staat wat het college van Gouda de komende jaren voor de stad wil bereiken en hoeveel dit gaat kosten.

Consul Piet Streng ontvangt zilveren erespeld gemeente Gouda

Als dank voor zijn werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Gouda ontving Piet Streng op woensdag 6 oktober een zilveren erespeld.

Informatie wateroverlast in Gouda

Woensdag 6 oktober was er in de regio Gouda sprake van hevige regenval. In diverse buurten hebben bewoners overlast ervaren door de wateroverlast. In samenwerking met de Veiligheidsregio Midden Holland en de hulpdiensten heeft de gemeente zich hard ingezet om hulp te bieden waar nodig. 

Gemeente Gouda start pilot polsbandjes als coronatoegangsbewijs

Gemeente Gouda start aankomend weekend met de pilot polsbandjes als coronatoegangsbewijs. De bandjes tonen aan of iemand die dag is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs, waardoor mensen 1 keer per dag gecontroleerd hoeven worden.

Eerste hbo-studenten Campus Gouda gestart!

Op woensdag 6 oktober starten 20 studenten met de 1e hbo-module van Campus Gouda. De module ‘Communiceren in de Zorg’ is in samenwerking met De Haagse Hogeschool opgezet. Het doel hiervan is om het onderwijs in de regio Midden-Holland sterker te maken en werkenden in de zorg een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Samen maken we Gouda groener

Op 9 oktober is het ‘Dag van de Duurzaamheid’. Ook vieren we voor het eerst het Nationale Boomspiegelfeest. Bij Winkelcentrum Goverwelle staan de tuinambassadeurs van Operatie Steenbreek met de actie 'Tegel eruit, plant erin'.

Nieuwe bedienpost Goverwellebrug en Steve Bikobrug

Aannemer Langezaal & Inniger vernieuwt in opdracht van gemeente Gouda de elektrische installaties van de Goverwellebrug en de Steve Bikobrug. Ook maakt de aannemer een nieuwe bediencentrale in het Huis van de Stad.

De volgende stap naar passende zorg? Neem contact op met uw gemeente of het Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg

5 gemeenten in Midden-Holland en Coöperatie VGZ zijn een samenwerking gestart om ouderen beter te adviseren en begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het gaat om de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard.