Nieuws

RSS

Veel animo voor nieuwe regeling cultuur: 21 aanvragen geselecteerd

In juni heeft de gemeente een nieuwe subsidieregeling geopend die kansen biedt voor mensen met goede ideeën voor vernieuwende culturele projecten in Gouda. Er zijn 21 aanvragen toegekend.

Kleinschalige opvang in Gouda voor minderjarige statushouders

De gemeente Gouda gaat versneld 12 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) opvangen. Daarnaast is Gouda samen met Nidos op zoek naar een 2e locatie waar een veilig thuis voor maximaal 12 AMV's met status kan worden geboden.

Gratis cursus tot energiecoach

Steeds meer mensen vragen advies over zuinig omgaan met energie. De gemeente Gouda heeft al 18 energiecoaches. We willen dit team graag groter maken, zodat we nog meer inwoners kunnen helpen. Meldt u zich ook aan!

Gratis bloembollen en tuinadvies

Zondag 1 oktober kunt u tussen 14.00 en 16.00 uur gratis bloembollen krijgen bij het informatiecentrum aan het Heempad. Ook staan de tuinambassadeurs voor u klaar met tuinadvies.

Doe mee met de (gratis) activiteiten in Gouda tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 28 september tot en met 4 oktober is het weer de Week tegen Eenzaamheid. In Gouda zijn er veel activiteiten te doen, georganiseerd door allerlei organisaties in de stad. Alle Gouwenaren zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de gratis activiteiten.

Herdenkingsbijeenkomst slachtoffers aardbeving Marokko

De gemeente Gouda organiseert op donderdag 28 september samen met vertegenwoordigers vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Gouda een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Marokko. Ook wordt er stilgestaan bij de natuurramp in Libië. Het programma start om 20.30 uur.

Samen voor een duurzame toekomst: Gouda wordt Global Goal Gemeente

De gemeente Gouda zet verdere stappen richting een duurzamere en eerlijkere toekomst door deel te nemen aan de Gemeenten4GlobalGoals-campagne van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Wethouder Michiel Bunnik hees op 25 september de Global Goals vlag voor het Huis van de stad.

Gemeente Gouda goed op weg naar dementievriendelijke gemeente

Gemeente Gouda wil graag goed omgaan met mensen met dementie, zodat zij en hun mantelzorgers zo goed en zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Daarom gaat de gemeente samen met een aantal bedrijven en organisaties aan de slag.

Informatieve en veelzijdige Duurzame Markt Gouda

Afgelopen zaterdag vond in de Sint-Janskerk de Duurzame Markt weer plaats. Bezoekers ontvingen tips en adviezen over isoleren en energie besparen. Meer dan 1.000 bezoekers hebben deze dag duurzame ideeën en een nieuwe lading energie opgedaan.

Een nieuwe toekomst voor het Goudse Stadhuis

Het college heeft gekozen voor een passende herbestemming van het Goudse stadhuis waarbij meer maatschappelijke betekenis en verbinding met de stad ontstaat. Afgelopen jaar is gewerkt aan een definitief ontwerp.

Programma 112-dag bekend

Zaterdag 30 september organiseert gemeente Gouda samen met de hulpdiensten de 1e Goudse 112-dag. Het programma is inmiddels bekend.

Woningcorporaties, huurdersorganisatie en gemeente zetten handtekening onder prestatieafspraken

Gouda krijgt er in de komende jaren 750 nieuwe sociale huurwoningen bij. Ook worden bestaande huurwoningen energiezuiniger en duurzamer gemaakt.

De Energie Karavaan Gouda helpt eigenaren van woningen bij verduurzamen

Het Duurzaamheidsplatform Gouda, de Energiecoöperatie Gouda, een aantal Goudse bedrijven en de gemeente Gouda starten samen de Energie Karavaan. Deze organisaties willen eigenaren van woningen helpen bij het besparen van energie.

Abdellah Laâguili ereburger van Gouda

De heer Abdellah Laâguili is op woensdag 13 september benoemd tot ereburger van Gouda. Tijdens een speciale bijeenkomst reikte burgemeester Pieter Verhoeve hem de zilveren erepenning van de stad Gouda uit als blijk van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de stad.

Verduurzaming en toegankelijkheid: gemeente Gouda gaat voor goud 

De gemeente Gouda heeft de ambitie om als stad in 2040 CO2-neutraal en aardgasvrij te zijn. Om deze ambitie te behalen moet het gemeentelijk vastgoed verduurzaamd worden. Ook worden de komende 3 jaar maatregelen genomen om de fysieke toegankelijkheid van de gebouwen te verbeteren.

Warenmarkt tijdelijk op parkeerterrein Klein Amerika

Vanwege de jaarlijkse kermis wordt de warenmarkt verplaatst naar parkeerterrein Klein Amerika. De warenmarkt van donderdag 21 september vervalt.

Gemeente Gouda gaat 700 bomen vervangen

De komende 4 jaar vervangt gemeente Gouda ruim 700 populieren. Uit onderzoek blijkt dat deze bomen in slechte staat zijn en daardoor voor een onveilige situatie kunnen zorgen voor wie er onderdoor loopt, fietst of rijdt.

BOA’s en ketenpartners in de wijk

Bent u ernstig bezorgd over iemand in uw omgeving? Of ziet u iets opvallends of storends en wilt u daar aandacht voor vragen? Komende weken organiseren de boa’s van gemeente Gouda samen met enkele ketenpartners een bezoek in de wijk.

September: parkeer- en herkomstonderzoek Gouda

Tussen 5 en 30 september wordt er een parkeer- en herkomstonderzoek gedaan in de hele stad.

Kom naar de duurzame markt op 16 september

Op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk. Verwonder u over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen.

Gouda750 geeft blijvend positief effect op toerisme

Het toerisme in Gouda heeft in 2022 aanzienlijk herstel laten zien. Volgens de recente 'Toerisme 2022' cijfers waren er meer bezoekers, werd er meer uitgegeven in horecagelegenheden en winkels, en bleven er meer mensen in de stad overnachten.

Goudse Adviesraad Sociaal Domein heeft 4 nieuwe leden

De Goudse Adviesraad Sociaal Domein (GASD) heeft 4 nieuwe leden. Welkom Gerard Schotanus, Linda Boot, Annet Keijzer en Petra Hamm- van Bodegraven.

Demonstraties en activiteiten op 112-dag op GOUDasfalt

Op zaterdag 30 september organiseert de gemeente Gouda samen met de hulpdiensten een 112-dag. Bezoekers van jong tot oud krijgen een kijkje achter de schermen van de hulpdiensten en maken kennis met de organisaties die zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid.

Weekend van Goudse biodiversiteit

Op 8, 9 en 10 september organiseren de Goudse Natuurverenigingen KNNV-G en IVN IJssel en Gouwe samen met de gemeente Gouda het weekend van de Goudse biodiversiteit. Tijdens dit weekend kunt u meedoen aan verschillende natuuractiviteiten op het Heempad en in het Infocentrum.

Landelijk boomspiegelfeest: ontvang gratis planten voor uw straat

Gouda doet mee met het boomspiegelfeest van 30 september tot 7 oktober. Daarom delen we 40 pakketten met planten uit aan inwoners die het saaie stukje grond rond de stam van een boom willen opfleuren.

Burgemeester Gouda sluit schuur Domela Nieuwenhuisstraat door Opiumwet 13b

Burgemeester Pieter Verhoeve heeft vorige week een pand aan de Domela Nieuwenhuisstraat voor een periode van 3 maanden gesloten. De politie heeft in het pand een hennepplantage aangetroffen en ontmanteld.

Goudse veteranendag op 8 september

Burgemeester Pieter Verhoeve en het Goudse Veteranennetwerk nodigen alle Goudse veteranen en hun partner/gezin van harte uit voor de Goudse veteranendag op vrijdag 8 september.

Proef op Vrouwebrug met nieuwe manier om Chroom-6-verf te verwijderen

De gemeente Gouda laat verf op de Vrouwebrug waar Chroom-6 in zit, op een andere manier verwijderen. Normaal wordt de verf eraf geschuurd. Daarbij komen stoffen vrij met daarin Chroom-6 deeltjes. Bij deze nieuwe methode worden laser en inductie gebruikt.

Duurzaamheidsfonds Gouda stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft deze week ingestemd met het instellen van een duurzaamheidsfonds voor Gouda. Als ook de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen bepaalde doelgroepen in Gouda geld lenen tegen een voordelig percentage om hun gebouw te verduurzamen.

Tegeltaxi 4 september

Maak uw tuin groener of leg een geveltuin aan! En laat de door u zelf verwijderde tegels ophalen door de gratis tegeltaxi. De eerstvolgende ophaaldag is op maandag 4 september.

Akse Media geeft gemeentemagazine uit

Het Goudse gemeentemagazine wordt eind dit jaar uitgegeven door Akse Media. De komende weken benadert de uitgever de Goudse organisaties en verenigingen voor een gratis vermelding in het nieuwe magazine.

Denk mee over hulp bij geldzorgen of schulden

De gemeente Gouda helpt inwoners die moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen of schulden hebben. Wij vragen u mee te denken over hoe wij deze ondersteuning beter kunnen maken.

Kapvergunning dode bomen afgegeven

De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft een kapvergunning afgegeven voor dode bomen in onze gemeente. De bomen die de gemeente gaat verwijderen, hebben een bordje gekregen. Door het bordje kunt u zien om welke bomen het gaat.

Wat vindt u van de kunstwerken in Gouda?

De gemeente Gouda laat onderzoek uitvoeren naar de waarde van de kunstwerken. We willen graag weten wat u van de kunstwerken vindt. Daarom organiseren we bijeenkomsten waarin een beeld centraal staat.

Meld uw (klein)kind aan voor een geboorteboom

Kersverse (groot)ouders kunnen een geboorteboom voor hun (klein)kind laten planten. De gemeente Gouda plant elk jaar 9 bomen in het geboortebos in de Oostpolder. U kunt uw (klein)kind aanmelden tot en met 31 augustus.

Gaat u klussen? Vraag gratis advies aan de energiecoach

Bent u van plan uw kozijnen aan te pakken in de vakantie? Heeft u andere klussen die u uit gaat voeren? Kijk of u ze kunt combineren met het duurzamer maken van uw woning. Hiervoor kunt u gratis advies vragen aan een energiecoach.

Bijeenkomst partiële herziening bestemmingsplan binnenstad

Op 28 augustus organiseert de gemeente Gouda om 11.00 uur in het Huis van de Stad een bijeenkomst waar toelichting wordt gegeven op de partiële herziening van het bestemmingsplan voor de binnenstad.

Inspiratie voor uw stadstuin

Heeft u een (kleine) tuin in Gouda en zoekt u inspiratie om die te vergroenen? Op Kinderboerderij de Goudse Hofsteden zijn verschillende voorbeelden aangelegd van wat u kunt doen met een stadstuin. De Tuinambassadeurs geven in juli en augustus rondleidingen langs deze voorbeeldtuin.

‘Bewegen werkt’ deelt 1e certificaten uit

10 deelnemers aan het programma ‘bewegen werkt’ hebben hun deelnamecertificaat ontvangen. 'Bewegen werkt' is een programma voor mensen die belemmeringen ondervinden bij de stap naar werk. 2 deelnemers vertellen hun ervaringen met het traject.

Campagne Senioren en Veiligheid

De gemeente Gouda organiseert op 18 april een bijeenkomst in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. Bij deze bijeenkomst gaan we het hebben over de verschillende vormen van criminaliteit.

Kom naar het mobiele energieloket

Wilt u meer informatie over energiebesparende producten? Het mobiele energieloket staat op 3 maart bij de Nieuwe Markt en op 11 maart bij de Go Stores (Gamma).