Terug naar het overzicht

Gouds elektriciteitsnet breidt uit met 135 trafohuisjes

Op de foto is te zien dat Maarten Bijl, regiodirecteur van Stedin, en wethouder Judith Sargentini de samenwerkingsovereenkomst over de uitbreiding van het Goudse elektriciteitsnetwerk aan het tekenen zijn. Ze leunen voorover op tafel. Op de achtergrond hangt een luchtfoto van Gouda aan de muur.

In de bebouwde omgeving van Gouda worden de komende jaren 135 nieuwe transformatorhuisjes bijgeplaatst. De gemeente en Stedin spreken af samen naar geschikte locaties te zoeken voor deze huisjes. Daarbij wordt rekening gehouden met de impact op het elektriciteitsnet en minimale overlast voor inwoners.

Stedin en gemeente Gouda hebben maandag in een overeenkomst de afspraken vastgelegd over de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Die is hard nodig vanwege de toenemende vraag naar stroom. Deze groei zal de komende jaren aanhouden, vooral door elektrisch laden, warmtepompen en gasloos koken. Stedin investeert daarom onder meer in 135 nieuwe transformatorhuisjes in Gouda. Deze trafohuisjes zorgen ervoor dat elektriciteit naar de huizen toe vervoerd kan worden. In Gouda staan er momenteel zo’n 281.

Zoektocht naar locaties

Bij het zoeken naar geschikte locaties voor transformatorhuisjes kijken Stedin en de gemeente samen naar verschillende criteria. Zo mogen de kabels niet langer zijn dan een bepaald aantal meter. Het huisje moet dus op een centrale plek in de wijk staan. “Daarnaast kijken we als gemeente naar het uitzicht van onze inwoners, zodat liefst niemand rechtstreeks zicht heeft op een huisje,” zegt Judith Sargentini, wethouder van de gemeente Gouda. “Verder proberen we de trafohuisjes zoveel mogelijk bij andere objecten in de openbare ruimte te plaatsen, zoals afvalbakken. We streven ernaar zo weinig mogelijk groen en parkeerplaatsen ervoor op te offeren.”

‘De ruimte is schaars’

De gemeente en Stedin hebben in de samenwerking afgesproken dat ze een buurt in één keer aanpakken. “Ongeveer 1 op de 3 straten moet open voor de aan te leggen elektriciteitskabels. Een enorme operatie waar iedereen iets van gaat merken. Om de overlast voor burgers zo klein mogelijk houden, is het ontzettend belangrijk dat netbeheerder en gemeente nauw samenwerken bij het uitbreiden van het elektriciteitsnet. De ruimte is heel schaars, dus die moet je samen vinden,” zegt Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin.