Jeugdtegoed voor minima gaat omhoog
Deel via:

De gemeente Gouda intensiveert de aanpak van armoede en komt met extra ondersteuning voor Gouwenaars die moeilijk rondkomen. Zo gaat het jeugdtegoed op de Rotterdampas structureel omhoog van 150 naar 200 euro. Dit geld kunnen gezinnen met een laag inkomen gebruiken om (sport)kleding en schoolspullen voor kinderen te kopen.
“Onze cijfers laten zien dat het jeugdtegoed goed wordt gebruikt. Daaruit blijkt dat dit een effectief middel is om kinderen en jongeren meer mee te laten doen”, licht wethouder Jan Kees Oppelaar de maatregel toe. “Armoede onder kinderen heeft grote gevolgen voor de rest van hun leven. Zorgen dat zij mee kunnen doen en gelijke kansen krijgen blijft de beste remedie tegen de gevolgen van armoede en schulden. Meedoen op school, in de buurt en aan een sportieve of culturele activiteit. Het verhoogde jeugdtegoed is daarbij een belangrijke steun in de rug.”
Cirkel doorbreken
Dinsdagavond is in de Goudse gemeenteraad het armoede- en schuldenbeleid ‘De Cirkel Doorbreken’ vastgesteld. Voorkomen dat armoede en schulden van generatie op generatie worden doorgegeven staat centraal in deze nieuwe aanpak. Daarnaast moet intensieve ondersteuning vanuit de schuldhulpverlening ervoor zorgen dat mensen niet opnieuw schulden maken. Ook wil de gemeente de eigen regie van mensen in financiële problemen versterken door de administratieve vaardigheden te verbeteren. Vaardigheden die weer kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties. Oppelaar: “Armoede en schulden kan iedereen overkomen. We benaderen inwoners op basis van gelijkwaardigheid. Bij de ondersteuning gaan we uit van eigen kracht en laten we de regie zoveel mogelijk bij de inwoner.”
Versterken schuldhulpverlening
Nu de raad akkoord is met het nieuwe beleid kan Gouda ook door met de succesvolle aanpak Jongerenperspectief (JPF). Dit is een intensief begeleidingstraject waarbij de gemeente jongeren met schulden helpt weer toekomstperspectief op te bouwen, met studie of een baan. Daarbij wordt ook ingezet op het bieden van handvatten voor na het traject, om terugval te voorkomen.
Ook worden vernieuwende vormen van schuldhulpverlening verder verkend. De gemeente gaat onderzoeken of het opkopen van schulden zoals bij het Jongerenperspectieffonds gebeurt, ook bij andere doelgroepen kan worden ingezet. Een voorstel van de PvdA die opriep tot zo’n onderzoek werd gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad.
De ChristenUnie drong aan op extra voorlichting over de risico’s van schulden die ontstaan door betaalmethoden zoals ‘koop nu, betaal later’. De Partij voor de Dieren vroeg om extra aandacht voor de inzet van fysieke hulpmiddelen voor inwoners die minder digitaal- en taalvaardig zijn. GroenLinks pleitte voor meer culturele activiteiten op de Rotterdampas. Ook deze voorstellen kregen brede steun van de raad.
Bestaanszekerheid
Wethouder Oppelaar is blij dat de gemeente nu door kan met investeringen in bestaanszekerheid. “Veel van de factoren die van invloed zijn op armoede en schulden zijn de verantwoordelijkheid van het Rijk. Maar ook als gemeente hebben we hier een belangrijke taak. Wij hebben de opdracht inwoners in armoede en met schulden te helpen. Armoede is een groot onrecht met grote gevolgen voor mensen. In Gouda zetten we met elkaar alles op alles om armoede onder onze inwoners tegen te gaan. De cirkel van armoede en schulden moet worden doorbroken.”