Ophoging Achterwillenseweg

Het wegvak van de Achterwillenseweg (tussen nummer 4 en 22) zakt door de slappe bodem. Door het dalen van de bodem ontstaat wateroverlast bij hevige regenval. Hierdoor voldoet de weg niet meer aan de eisen van de gemeente. Daarom hoogt de gemeente dit wegvak op.

Bij het ophogen van een straat kijkt de gemeente altijd of we de inrichting van de straat ook kunnen verbeteren. In het Verkeerscirculatieplan (VCP) van 2021 is besloten dat de Achterwillenseweg een weg wordt met als maximale snelheid 30 kilometer per uur. Het profiel van de weg wordt ingericht als een fietsstraat.

Het aangrenzende project, ‘Groot onderhoud Oud Achterwillens’, ligt tegen dit project ‘Ophoging Achterwillenseweg’ aan. Er vindt afstemming plaats tussen projectleiders. Heeft u interesse in het project Oud Achterwillens? Bekijk dan de projectwebsite Groot onderhoud Oud Achterwillens.

Waar is het?

Het projectgebied loopt van de Achterwillenseweg nummer 22 tot en met Zwarteweg 64. Dit is vanaf de kruising met de Isoldestraat tot en met het kruispunt met de Zwarteweg. Onderstaande afbeelding laat het projectgebied zien.

Wat zijn de werkzaamheden?

We hogen de straat op en veranderen de maximale snelheid naar 30 kilometer per uur. De straat wordt ingericht als fietsstraat. Dat betekent dat gemotoriseerd verkeer op dit stuk van de Achterwillenseweg te gast is. Verkeer op de fietsstraat heeft voorrang ten opzichte van de andere rijrichtingen. Bij het kruispunt aan de Zwarteweg moeten mensen zich aan de verkeerslichten houden. Daarnaast maakt de gemeente de straat groener en wordt het afvoerstelsel van het regenwater vernieuwd.

Wat is de laatste stand van zaken?

Ingenieursbureau Corovum heeft een ontwerp gemaakt. Hieronder ziet u het ontwerp. Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

De gemeente heeft contact opgenomen met de directe omwonenden van het projectgebied. Op 13 november 2023 vond er een inloopavond plaats waar directe aanwonenden het ontwerp konden inzien. Tijdens deze inloopavond kwamen veel reacties en vragen binnen. De vragen en antwoorden vindt u op de pagina vragen informatieavond ophoging Achterwillenseweg. Ook alle overige vragen en antwoorden over de werkzaamheden in Achterwillens kunt u bekijken.

Wat is de planning?

De opgehaalde informatie van de inloopavond wordt verzameld en waar nodig verwerkt. Zodra er aanvullende informatie beschikbaar is, wordt dit op deze pagina geplaatst.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.