Opknappen speelplekken

Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Daarom is het belangrijk dat speelplekken veilig en duurzaam zijn en veel speelplezier geven. Ieder jaar controleren we alle speelplekken en vervangen we kapotte en versleten speeltoestellen. We bekijken dan ook of het nodig is om de valondergrond te vervangen. Zo houden we de speelplekken veilig.

Waar is het?

In 2022 vervangen we speeltoestellen in de speeltuinen in de Colijnstraat, Gaardslag, Catharinahoeve, Domela Nieuwenhuisstraat, Scharroosingel, Van Persijnstraat en Bremlaan. Ook vervangen we in 2022 de valondergronden in de speeltuinen op het Vlierpad, de Wethouder Venteweg, Park Atlantis, de Claespolderstraat, de Jan Mayenlaan, de Marco Pololaan, het Pretoriaplein, de Colijnstraat, het Mastpad, de Gaarderslag en het Zoutmanplein.

Wat zijn de werkzaamheden?

De gemeente vervangt kapotte en versleten valondergronden en speeltoestellen. Valondergronden vervangen we meestal door kunstgras, rubbertegels of grass-tech. Dat zijn rubbermatten waar het gras doorheen groeit.

In de speeltuin aan de Marathonlaan is afgelopen jaar gras-tech als valondergrond aangelegd. Op de foto links ziet u hoe de speeltuin er vroeger uit zag. De rechterfoto laat u zien hoe de speeltuin er uitziet na de aanleg van gras-tech: de rubbermatten zijn bijna niet meer te zien. De rubbermatten zorgen voor bescherming van het gras als ondergrond. Hiermee blijft het grasoppervlak altijd zijn functie behouden.
In de speeltuin aan de Marathonlaan is afgelopen jaar gras-tech als valondergrond aangelegd. Op de foto links ziet u hoe de speeltuin er vroeger uitzag. De rechterfoto laat u zien hoe de speeltuin er uitziet na de aanleg van gras-tech: de rubbermatten zijn bijna niet meer te zien. De rubbermatten zorgen voor bescherming van het gras als ondergrond. Hiermee blijft het grasoppervlak altijd zijn functie behouden.

Als de gemeente een speeltoestel vervangt, komt er een zelfde soort speeltoestel terug. Een schommel vervangen we bijvoorbeeld door een andere schommel.  Vaak doen we eerst een voorstel aan de buurt. Via een enquête kunnen omwonenden dan kiezen uit een aantal mogelijkheden. De meeste stemmen gelden.

We proberen ervoor te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hebben, maar we kunnen overlast helaas niet helemaal voorkomen. De werkzaamheden vinden vaak plaats in afgesloten gedeeltes, waardoor we de overlast een beetje kunnen beperken.

Wat is de laatste stand van zaken?

Het bedrijf KSP Kunstgras vervangt in opdracht van de gemeente Gouda de valondergronden. In het voorjaar van 2021 zijn de werkzaamheden voor de komende 2 jaar gegund aan KSP Kunstgras.

Wat is de planning?

Speeltoestellen

Adres speelplekSoort toestel (nieuwe)Datum opknappen
ColijnstraatWipWeek 23 (6 – 10 juni)
GaardslagWipWeek 27 (4 – 8 juli)
CatharinahoeveWipQ3 2022
Domela NieuwenhuisstraatEvenwichtstoestelQ3 2022
ScharroosingelEvenwichtstoestel en zweeftoestelQ3 2022
Van PersijnstraatDraaitoestel en glij-/klimtoestelQ3 2022
BremlaanDraaitoestelQ3 2022

Valondergrond

We vervangen in 2022 ook de valondergronden op verschillende speelplekken. Zodra we weten waar en wanneer, zetten we dit in de planning.

Adres speelplekDatum opknappen
VlierpadWeek 19 (9 – 13 mei)
Wethouder VentewegWeek 20 (16 – 20 mei)
Park AtlantisWeek 20 (16 – 20 mei)
ClaespolderstraatWeek 20 (16 – 20 mei)
Jan MayenlaanWeek 21 (23 – 27 mei)
Marco PololaanWeek 21 (23 – 27 mei)
PretoriapleinWeek 22 (30 mei – 3 juni)
ColijnstraatWeek 23 (6 – 10 juni)
MastpadWeek 26 (27 juni – 1 juli)
GaarderslagWeek 27 (4 – 8 juli)
ZoutmanpleinWeek 27 (4 – 8 juli)

De werkzaamheden aan de speelplek bij het Vlierpad duren vanwege onverwachte omstandigheden langer. De verwachting is dat de aannemer daar tot en met week 20 werkzaam is. Dit heeft geen gevolgen voor de rest van de planning.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.