Opknappen speelplekken

Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Daarom is het belangrijk dat speelplekken veilig en duurzaam zijn en veel speelplezier geven. Ieder jaar controleren we alle speelplekken en vervangen we kapotte en versleten speeltoestellen. We bekijken dan ook of het nodig is om de valondergrond te vervangen. Zo houden we de speelplekken veilig.

De gemeente wil dat alle kinderen kunnen spelen in de speeltuin. Daarom plaatsen we in steeds meer speeltuinen in Gouda een (extra) speeltoestel dat makkelijk toegankelijk is en geschikt is voor kinderen met een beperking. Daardoor kunnen alle kinderen meedoen en gezellig buiten spelen.

Waar is het?

In 2023/2024 gaan we aan de slag met deze speeltuinen:

Binnenstad

Clarissenhof
Parkstraat
Zwaansgat

De Korte Akkeren

Bosboom Toussaintskade
Margrietplein
Oranjeplein

Bloemendaal

Kamperfoelielaan

Plaswijck

Boegpad
Deborah Hoeve
Klipperwerf
Lekkenburg
Rietzoom
Vlietenburg
Weerestein
Woudestein

Noord

Doorslag
Dwarsslag
Graaf Florisweg
Kameraarslag
Van Oldenbarneveltstraat

Kort Haarlem

Bleysstraat
Brandsmastraat
Hammarskjoldhof
Van Persijnstraat
Walraven van Halllaan

Goverwelle

Beukenmolenplantsoen
Middenmolenlaan
Motetplein

Wat zijn de werkzaamheden?

De gemeente vervangt kapotte en versleten valondergronden en speeltoestellen. Valondergronden vervangen we meestal door kunstgras, rubbertegels of Grass-Tech. Dat zijn rubbermatten waar het gras doorheen groeit. De doorgroeimatten beschermen het gras rondom de speeltoestellen. Dit zijn plekken die regelmatig worden gebruikt om te spelen.

Voorbeeld van nieuw kunstgras
Voorbeeld van nieuw kunstgras
Voorbeeld van Grass-tech
Voorbeeld van Grass-tech

Als de gemeente een speeltoestel vervangt, komt er eenzelfde soort speeltoestel terug. Een schommel vervangen we bijvoorbeeld door een andere schommel.  Vaak doen we eerst een voorstel aan de buurt. Via een vragenlijst kunnen omwonenden dan kiezen uit een aantal mogelijkheden. De meeste stemmen gelden. Als we de speelelementen vervangen, vervangen we meestal ook de valondergrond.

We proberen ervoor te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hebben, maar we kunnen er helaas niet voor zorgen dat er helemaal geen overlast is. Tijdens de werkzaamheden sluiten we de delen af waar we aan het werk zijn. Zo proberen we zo min mogelijk overlast te veroorzaken.

Als het mogelijk is gaat de gemeente Gouda speelplekken verbeteren of groener maken. Als er veel bomen worden vervangen bij een speeltuin of er is ruimte voor extra groen, dan proberen we dit te combineren. Samen met het Groenfonds en de groenbeheerder kijken we naar de mogelijkheden.

Wat is de laatste stand van zaken?

Het bedrijf KSP Kunstgras vervangt in opdracht van de gemeente Gouda de valondergronden. In opdracht van de leveranciers worden de speeltoestellen geplaatst. In het voorjaar van 2021 hebben we besloten dat KSP Kunstgras de werkzaamheden voor de komende 3 jaar kan uitvoeren.

Wat is de planning?

Klik bovenaan deze pagina op de gewenste speelplek om te zien wat de werkzaamheden inhouden en wat de planning is. Sommige deellocaties zijn op dit moment nog niet beschikbaar, deze volgen binnenkort. 

Hieronder vindt u de planning voor de vervanging van de speeltoestellen en de valondergronden die helaas uitlopen.

GoverwellepadHuidige veld vervangen door groen asfalt met belijning, inclusief plaatsen van doelpalen (uitgesteld vanwege het aanbrengen van een extra groene coating en de levertijd van de doelpalen)Week 32: start 7 augustus t/m 6 oktober
Steinse GroenHuidige veld vervangen door groen asfalt, inclusief plaatsen van doelpalen (uitgesteld vanwege het aanbrengen van een extra groene coating en de levertijd van de doelpalen)Week 32: start 7 augustus t/m 6 oktober

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.