Opknappen speelplekken

Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Daarom is het belangrijk dat speelplekken veilig en duurzaam zijn en veel speelplezier geven. Ieder jaar controleren we alle speelplekken en vervangen we kapotte en versleten speeltoestellen. We bekijken dan ook of het nodig is om de valondergrond te vervangen. Zo houden we de speelplekken veilig.

Waar is het?

In 2022 vervangen we speeltoestellen in de speeltuinen in de Colijnstraat, Gaardslag, Catharinahoeve, Domela Nieuwenhuisstraat, Scharroosingel, Van Persijnstraat en Bremlaan. Ook vervangen we in 2022 de valondergronden op een aantal speelplekken. Zodra we weten op welke speelplekken, kunt dat op deze pagina lezen.

Wat zijn de werkzaamheden?

De gemeente vervangt kapotte en versleten valondergronden en speeltoestellen. Valondergronden vervangen we meestal door kunstgras, rubbertegels of grass tech. Dat zijn rubbermatten waar het gras doorheen groeit.

In speeltuin Speelmoleneiland is op 18 oktober 2021 grass tech als valondergrond aangelegd. Op de foto rechts ziet u Speelmoleneiland 3 weken na de aanleg van grass tech: het gras groeit al door de rubbermatten. De rubbermatten zorgen voor bescherming van het gras als ondergrond. Hiermee blijft het grasoppervlak altijd zijn functie behouden.

Als de gemeente een speeltoestel vervangt, komt er een zelfde soort speeltoestel terug. Een schommel vervangen we bijvoorbeeld door een andere schommel.  Vaak doen we eerst een voorstel aan de buurt. Via een enquête kunnen omwonenden dan kiezen uit een aantal mogelijkheden. De meeste stemmen gelden.

We proberen ervoor te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hebben, maar we kunnen overlast helaas niet helemaal voorkomen. De werkzaamheden vinden vaak plaats in afgesloten gedeeltes, waardoor we de overlast een beetje kunnen beperken.

Wat is de laatste stand van zaken?

Het bedrijf KSP vervangt in opdracht van de gemeente Gouda de valondergronden. In het voorjaar van 2021 zijn de werkzaamheden voor de komende 2 jaar gegund aan KSP.

Wat is de planning?

Speeltoestellen

Adres speelplekSoort toestel (nieuwe)Datum opknappen
ColijnstraatWipQ1 2022
GaardslagWipQ1 2022
CatharinahoeveWipQ1 2022
Domela NieuwenhuisstraatEvenwichtstoestelQ1 2022
ScharroosingelEvenwichtstoestel en zweeftoestelQ1 2022
Van PersijnstraatDraaitoestel en glij-/klimtoestelQ1 2022
BremlaanDraaitoestelQ1 2022

Valondergrond

We vervangen in 2022 ook de valondergronden op verschillende speelplekken. Zodra we weten waar en wanneer, zetten we dit in de planning.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.