Terug naar het overzicht

2e opruimactie in binnenstad levert tienduizenden vervuilende zwerfpeuken op

Foto van de groep vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de PeukMeuk actie. In de binnenstad voor de Goudse feestwinkel staan zij op de brug van de gracht met een poster van het aantal opgeraapte peuken (36180) en een paar zakken vol met sigarettenpeuken.

Zaterdag 6 juli was het Plastic PeukMeuk 2024, een grote opruimactie van sigarettenpeuken over de hele wereld. In Gouda heeft de actiegroep ‘Goudapeukenvrij’ van zaterdag 29 juni tot en met zaterdag 6 juli dagelijks een succesvolle opruimactie georganiseerd. Goudapeukenvrij heeft maar liefst 36.180 peuken opgeruimd uit de binnenstad van Gouda.

Zo’n 36.000 peuken, opgeraapt door 50 mensen tijdens een dagelijkse ronde van anderhalf uur, en dat gedurende een week. Dat scheelt heel veel microplastics in grachten, rivieren en uiteindelijk de zee. Met die gedachte in het achterhoofd hebben de buren Yvonne Burger en Annet Cools zaterdag de actie Plastic Peukmeuk in Gouda officieel afgesloten. Wethouder Michel Klijmij gaf hen een moreel steuntje in de rug. Het was de 2e keer dat de 2 inwoonsters deze peuken-opruimactie hielden.

Cools en Burger zijn blij dat de gemeente hun actie heeft omarmd. “Gouda beloofde vorig jaar 30 nieuwe afvalbakken te zullen plaatsen. Die bakken worden nu overal neergezet. Ze hebben een uitdrukplaat waarop je je sigaret kunt doven. Fijn, want het helpt om mensen bewust te maken van het probleem. En zo’n bak stimuleert mensen om peuken niet langer zomaar op straat te gooien.’’

De gemeente ruimt wekelijks de peuken uit de straatgoten op. Maar dan blijven er nog honderdduizenden peuken liggen tussen de straatstenen en in de rioolputjes die rechtstreeks in de gracht uitkomen. Met satéprikkers en pincetten heeft Goudapeukenvrij de peuken uit deze hoekjes verwijderd. Gooit u uw sigarettenpeuk vanaf nu in 1 van de nieuwe afvalbakken met uitdrukplaat?

De berg geraapte peuken is tot en met woensdag te zien achter de glazen deuren van het stadhuis. Doel is om inwoners aan het denken te zetten. Want helaas worden peuken nog steeds op straat gegooid. Het sigarettenfilter is het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. In aantal is het de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd. Peuken vallen uiteen in gifstoffen en microplastics die nooit vergaan.