Terug naar het overzicht

Nieuw leven voor Gouwekerk onder strikte voorwaarden

Uitzicht over Gouda met onder andere de Gouwekerk

De Gouwekerk mag voortaan ook worden gebruikt voor kleinschalige concerten en voorstellingen, bijeenkomsten en horeca-activiteiten (inclusief buitenterras), een interieur-showroom en een Goudashop.

De Omgevingsdienst Midden-Holland mag hiervoor een omgevingsvergunning verlenen. Burgemeester en wethouders van Gouda hebben dit besloten. Volgens het college draagt deze nieuwe invulling bij aan het behoud van de kerk en de levendigheid van de binnenstad.

De Gouwekerk, gebouwd in 1902 en sinds 1978 een rijksmonument, verloor na 2018 grotendeels zijn oorspronkelijke functie. “Met het nieuwe plan krijgt het gebouw een duurzaam toekomstperspectief, waarbij zowel Gouwenaars als toeristen het monument kunnen blijven beleven. De exploitatie maakt het mogelijk om het gebouw te onderhouden en te behouden voor toekomstige generaties”, aldus wethouder Thierry van Vugt van onder meer Binnenstad en Erfgoed.

Wethouder Jan Kees Oppelaar van onder meer Buurt- en Wijkontwikkeling en Omgevingswet vult aan: “De vergunning kwam tot stand na een zorgvuldige afweging van belangen, met nadrukkelijke aandacht voor de zorgen en inbreng van omwonenden. Ik ben blij dat we deze ontwikkeling in onze stad na een lang proces met de betrokken eigenaar, ontwikkelaar en exploitant mede mogelijk kunnen maken.”

Reacties omwonenden meegenomen

Zoals bedoeld in de Omgevingswet, hebben burgemeester en wethouders bij hun besluit zowel de belangen van de initiatiefnemer als van de omwonenden betrokken. Zo werd in maart een informatieavond voor buurtbewoners georganiseerd. Zij waren vooral bang voor geluidsoverlast en parkeerproblemen.

Hun reacties zijn verwerkt in de voorwaarden voor de vergunning. Zo zijn grootschalige feesten en versterkte concerten niet zomaar mogelijk. In plaats daarvan worden alleen kleinschalige, akoestische activiteiten toegestaan. Muziek eindigt uiterlijk om 23.00 uur, het terras sluit om 22.00 uur. Daarnaast mag maximaal 12 keer per jaar een incidentele festiviteit met meer geluid plaatsvinden, binnen strikte tijdsgrenzen. De vergunning bevat voorschriften over geluidsniveaus.

Om ervoor te zorgen dat het prettig wonen blijft in de buurt, hebben bewoners, initiatiefnemer en gemeente de afspraak gemaakt om regelmatig bij elkaar te komen om ervaringen te delen, knelpunten te signaleren en waar mogelijk bij te sturen. Ook wordt periodiek gecontroleerd of de activiteiten plaatsvinden binnen de grenzen van de vergunning.

Maatschappelijke activiteiten

Ten minste 20% van de openingstijden van de kerk blijft gereserveerd voor maatschappelijke of publieke activiteiten, zoals kerkdiensten, open monumentendagen en Gouda bij Kaarslicht. Ook dit is als voorwaarde opgenomen in de vergunning en wordt jaarlijks gemonitord.

Wethouder Van Vugt: “Met dit besluit onderstreept de gemeente haar inzet voor een levendige, toegankelijke en leefbare binnenstad. We hebben zorgvuldig gekeken naar de balans tussen behoud van erfgoed, levendigheid en de belangen van omwonenden. De nieuwe invulling van de Gouwekerk past binnen de Goudse visie op religieus erfgoed en biedt kansen voor ontmoeting, cultuur en verbinding in het hart van Gouda.”

Foto: Astrid de Haan