College wil tijdelijke opvanglocatie Molenwiek omzetten naar langdurig AZC
Deel via:

Het COA heeft de gemeente Gouda gevraagd het tijdelijke asielzoekerscentrum (AZC) De Molenwiek om te zetten naar een langdurige opvanglocatie voor 25 jaar. Het college van B&W legt dit verzoek nu aan de gemeenteraad voor met een positief advies.
De stad Gouda heeft zich al vaker gastvrij opgesteld. Zo bood Gouda eerder opvang aan op een hotelboot en vangt de gemeente momenteel Oekraïense vluchtelingen op bij de Blokkerlocatie. Het college wil deze verantwoordelijkheid blijven nemen en vraagt de gemeenteraad daarom in september haar reactie op het verzoek het tijdelijke AZC om te zetten naar een langdurige opvanglocatie.
Positieve reacties
In juni 2025 is een enquête uitgezet onder omwonenden, bedrijven en een klankbordgroep in de omgeving van Molenwiek. De meeste reacties waren positief. Omwonenden geven aan weinig overlast te ervaren en ook het contact met de bewoners van het AZC, de gemeente en het COA verloopt goed. Deze samenwerking wil de gemeente voortzetten en versterken.
Goudse aanpak
Sinds de opening van het AZC in mei 2023 worden bewoners van het AZC vanaf de 1e dag ondersteund met taal, werk en deelname aan de samenleving, zodat zij sneller kunnen integreren. Dit wordt ook wel het AZC Plus genoemd. “Ik ben trots op hoe Gouda zich inzet voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt”, zegt burgemeester Pieter Verhoeve. ,,We bieden niet alleen onderdak, maar ook vanaf dag 1 kansen om opnieuw te beginnen. Arriveren is bij ons ook gelijk meedoen. Dat doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Met oog voor elkaar én met duidelijke afspraken.”
Dezelfde voorwaarden
Het voorstel van het college is dat de opvang doorgaat onder dezelfde voorwaarden als bij de tijdelijke opvang. Het college van Gouda wil bijvoorbeeld dat op de opvanglocatie geen volwassen asielzoekers uit veilige landen worden opgevangen. Ook wil het college dat het COA zich inspant om statushouders die aan Gouda of de regio zijn gekoppeld zo snel mogelijk over te plaatsen, zodat zij direct kunnen starten met hun inburgeringstraject.
De raad zal in september in een zogenaamde ‘wensen- en bedenkingenprocedure’ reageren op dit voorgenomen besluit.