Rioolvervanging Kadenbuurt

In de wijk Kadenbuurt gaan we op grote schaal het riool vervangen. De riolering in de Kadenbuurt verkeert in slechte staat en is aan vervanging toe. Bovendien ligt de bestaande riolering voor een deel onder achterpaden en tuinen. Dit maakt de riolering moeilijk bereikbaar voor onderhoud. Een nieuw gescheiden rioolstelsel gaat het bestaande gemengde stelsel vervangen. Doel van het project is een goed werkend en bereikbaar gescheiden rioolstelsel.

Waar is het?

Het project is in de Kadenbuurt in Gouda.

Wat zijn de werkzaamheden?

De nieuwe riolering leggen we zoveel mogelijk in de openbare weg aan. Omdat we de openbare weg dan moeten openbreken, is dit meteen het moment om de verzakte openbare ruimte weer op te hogen en in te richten naar de huidige normen. Daarnaast zal het vaak nodig zijn om de aansluitingen van huizen op het riool zowel binnen als buiten om te bouwen. Hieronder ziet u een kaart van de 5 fasen.

Fase 1 is het oostelijk deel van de Kadenbuurt vanaf de Vierde Kade (dus niet de straat zelf) tot de Breevaart en de Noothoven van Goorstraat tot en met de oneven zijde van de  Karnemelksloot.

Fase 2 is het deel vanaf de Eerste Kade (dus niet de straat zelf) tot en met de Vierde Kade en Gregorius Coolstraat en van de Noothoven van Goorstraat tot aan de Bellamystraat/Van Persijnstraat.

Fase 3 is de Jan Luykenstraat, een deel van de Eerste Hieronymus van Alphenstraat en Noothoven van Goorstraat, de Elizabeth Wolffstraat en het noordelijk deel van de Eerste Kade.

Fase 4 is het deel van de Kadenbuurt met de Jan Verzwollestraat, Jantjeserf, het zuidelijk deel van de Eerste Kade, een deel van de Karnemelksloot oneven, de Bellamystraat en de Samuel Munkerstraat.

Fase 5 is de Boelekade, het Schouwburgplein, de Jan van der Heijdenstraat en delen van de Karnemelksloot oneven en Eerste Hieronymus van Alphenstraat.

Wat is de laatste stand van zaken?

Vanaf eind 2021 knappen we de straten en riolering in de Kadenbuurt op. Hiervoor gaan we de openbare ruimte in een groot aantal straten helemaal opnieuw inrichten.

Half juli kreeg ieder huisadres een nieuwsbrief door de brievenbus. De gemeente wil doorgaan met een digitale nieuwsbrief. Dit scheelt veel papier en geld. Een digitale nieuwsbrief is ook sneller te maken. Als u op de hoogte wilt blijven van het project, schrijft u zich dan in voor de digitale nieuwsbrief. Dat kan via de knop onderaan deze pagina.

Hoe kan ik meedenken?

Omdat iedere buurt uniek is, kunnen we uw hulp goed gebruiken bij het maken van de voorwaarden voor het toekomstige ontwerp. Deze voorwaarden vormen samen met de huidige normen (bijvoorbeeld de minimale breedte voor parkeervakken) het Masterplan voor de Kadenbuurt. Het Masterplan geeft zo een globaal idee van het toekomstbeeld. Tijdens de verschillende delen van het project werken we met de bewoners die betrokken zijn verder aan de details.

We willen iedereen bedanken voor de grote hoeveelheid opmerkingen, tips en ideeën die gegeven zijn in de enquête over de openbare ruimte in de Kadenbuurt.

Bekijk de pagina met veelgestelde vragen uit de enquête en de bijbehorende antwoorden.

In de veelgestelde vragen vind u nu ook een reactie op vragen over verkeer en parkeren:
• betaald parkeren;
• overlast van sluipverkeer;
• parkeerzone tijden;
• overlast van fietsen en fietsers.
Op alle opmerkingen komen wij tijdens de verschillende fasen van het project terug.

Wat is de planning?

De Kadenbuurt is opgedeeld in meerdere fasen die voor een deel in elkaar overlopen. Dit geldt niet voor de uitvoering. Op dit moment is de planning als volgt:

FasePeriodeWerkzaamheden / bijeenkomsten
Eind 2020Opstellen schetsontwerp van de buurt op basis van onder andere de enquête-uitslagen.
2e kwartaal 2021Nieuwsbrief (alle bewoners Kadenbuurt)
1Eind 2020 Opstellen ontwerpfase 1
Begin 2022 Bewonersbijeenkomsten (bewoners uit fase 1) en opstellen definitief ontwerp voor fase 1
2e kwartaal 2022 Voorbereiding contracten voor de uitvoering riolering en herinrichting
Medio/eind 2022Start uitvoering
2Eind 2022 Opstellen ontwerpfase 2
Medio 2023Bewonersbijeenkomsten fase 2
Begin 2024Start uitvoering
3Eind 2023 Opstellen ontwerpfase 3
Begin 2024Bewonersbijeenkomsten fase 3
Medio 2025Start uitvoering
4Eind 2024 Opstellen ontwerpfase 4
Medio 2025Bewonersbijeenkomsten fase 4
Begin 2026Start uitvoering
5Eind 2022Opstellen ontwerpfase 5
Medio 2023Bewonersbijeenkomsten fase 5
Begin 2024Start uitvoering

Wat betekent dit voor mij?

De werkzaamheden geven vaak overlast voor de omgeving. We doen echter ons uiterste best om dit zoveel mogelijk te beperken. We hebben de wijk opgedeeld in 5 uitvoeringsfasen. Dit beperkt de overlast en houdt de bereikbaarheid zo goed mogelijk.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.

  • Blijf op de hoogte van project Kadenbuurt

    Informatie over het project in uw digitale brievenbus? Meld u aan voor de nieuwsbrief!