Verlengen of wijzigen rijbewijs

Woont u in Gouda en wilt u uw rijbewijs verlengen? Of heeft u uw rijbewijs gehaald voor een andere categorie, bijvoorbeeld uw motorrijbewijs? Dan is het mogelijk om uw rijbewijs online bij de RDW aan te vragen.

Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan? Ga dan naar de pagina Eerste rijbewijs.

Verleng uw rijbewijs online. 

Aanvragen

Een rijbewijs kost € 41,60. Het online aanvragen van een rijbewijs kost evenveel als de aanvraag van een rijbewijs in het Huis van de Stad. Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u een extra bedrag van: € 34,10. Dit bedrag betaalt u bovenop het standaard bedrag. Een spoedaanvraag kan alleen in het Huis van de Stad.

Voor het online aanvragen van uw rijbewijs gelden de volgende voorwaarden:

 • U woont in Gouda en u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Gouda.
 • U wilt uw rijbewijs verlengen of u heeft uw rijbewijs gehaald voor een nieuwe categorie, bijvoorbeeld uw motorrijbewijs of vrachtwagenrijbewijs.
 • U bent uw oude rijbewijs niet kwijt.
 • U heeft de DigiD-app met ID-check. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van DigiD.
 • Moet u eerst medisch gekeurd worden? Laat de keuring doen voordat u uw rijbewijs online aanvraagt. Dit geldt ook voor code 95 op het rijbewijs. U ontvangt een bericht van het CBR als u het rijbewijs kunt aanvragen.

Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan? Ga dan naar de pagina Eerste rijbewijs.

Het RDW heeft een video gemaakt met uitleg over het online aanvragen van een rijbewijs. Bekijk de uitlegvideo op YouTube. Dit zijn de stappen in het kort:

 1. Laat een pasfoto maken bij een fotograaf die door de RDW is aangewezen. Via de locatiechecker van de RDW kunt u een fotograaf vinden in Gouda. Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs.
 2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd naar de RDW. De RDW controleert de gegevens en stuurt u een e-mail. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.
 3. Log met uw DigiD-app in op de website van de RDW en vraag uw rijbewijs aan.
 4. U betaalt uw rijbewijs via iDEAL.
 5. De RDW maakt uw rijbewijs. Deze kunt u na 2 werkdagen ophalen bij de gemeente Gouda. U krijgt een e-mail als uw rijbewijs klaar is.
 6. U maakt bij de gemeente Gouda een afspraak om uw nieuwe rijbewijs op te halen.
 7. Bij het afhalen van uw nieuwe rijbewijs levert u het oude rijbewijs in.

Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, is het niet mogelijk om online bij de RDW een aanvraag te doen. U kunt wel digitaal de vermissing van uw rijbewijs doorgeven, kijk hiervoor op de pagina Rijbewijs kwijt of gestolen. Nadat u de vermissing van het rijbewijs heeft doorgegeven, kunt u uw rijbewijs aanvragen in het Huis van de Stad. Maak hiervoor een afspraak.

Als het niet lukt om online uw rijbewijs aan te vragen, dan kunt u uw rijbewijs ook in het Huis van de Stad aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. U moet het volgende meenemen naar de afspraak in het Huis van de Stad:

 • Een geldig legitimatiebewijs (als u een oud rijbewijs heeft, kunt u dit rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs).
 • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt, kijk voor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.
 • Uw oude rijbewijs.
 • Een betaalmiddel, want u moet vooraf betalen.

Voor het afhalen van uw rijbewijs heeft u een afspraak nodig.

Als u het rijbewijs online heeft aangevraagd bij de RDW krijgt u bericht van de RDW als het rijbewijs bij de gemeente klaarligt. Dat is meestal na 2 werkdagen.

Als u het rijbewijs heeft aangevraagd in het Huis van de Stad, ligt het na 5 werkdagen klaar. Aanvragen voor een rijbewijs die na 14.30 uur binnenkomen, pakken we de volgende werkdag op. Daardoor kan het voorkomen dat uw rijbewijs na 6 werkdagen klaarligt. Als u het rijbewijs eerder nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag kost extra geld.

Als de gemeente uw identiteit niet kan vaststellen, duurt de afhandeling langer. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw rijbewijs kwijt of gestolen is.

Als u uw rijbewijs online bij de RDW aanvraagt, kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen in het Huis van de Stad.

Spoedaanvraag Huis van de Stad

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat. Lukt het niet om op tijd een afspraak te plannen? Dan kunt u bellen met 14 0182. Als u de spoedaanvraag voor 14.00 uur doet, dan ligt het rijbewijs de volgende werkdag na 11.00 uur klaar. Doet u de spoedaanvraag na 14.00 uur, dan ligt het de tweede werkdag na 11.00 uur klaar. 

Een spoedaanvraag kost extra geld.

Voor het ophalen van uw rijbewijs kunt u een afspraak maken via de website van de gemeente. Via de mail die u ontvangt, kunt u de afspraak verplaatsen. Lukt het niet om online een afspraak te maken of om de afspraak te verplaatsen? Dan kunt u bellen naar 14 0182.

Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden na de aanvraag ophalen. Doet u dit niet, dan sturen wij het rijbewijs terug naar de RDW en wordt het ongeldig gemaakt.

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of uw oude rijbewijs).
 • Uw oude rijbewijs.
 • Het afhaalbewijs dat u heeft ontvangen bij de aanvraag van uw rijbewijs (alleen als u het rijbewijs heeft aangevraagd in het Huis van de Stad).

Dit hangt van uw persoonlijke situatie af. Een medische keuring is nodig in de volgende gevallen:

 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs aanvraagt voor een bus of vrachtwagen, dit heet ook wel een groot rijbewijs.
 • Als uw rijbewijs verloopt op het moment dat u 75 jaar of ouder bent.

Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

In sommige gevallen moet u een nieuw rijbewijs aanvragen als er bepaalde persoonsgegevens zijn aangepast. Het gaat bijvoorbeeld om een aanpassing in de voornaam, de geboorteplaats of de geboortedatum.

Dit is mogelijk. Bel de gemeente via telefoonnummer 14 0182 om te horen welke documenten u precies naar uw aanvraag moet meenemen. Woont u het hele jaar in het buitenland? Kijk dan voor meer informatie op de website van de RDW.

Ga hiervoor naar de pagina Rijbewijs omwisselen.