Rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs omdat u bijvoorbeeld een tijd in het buitenland heeft gewoond? Komt u weer in Nederland wonen? Dan kunt u uw buitenlands rijbewijs bij de gemeente omwisselen naar een Nederlands rijbewijs.

Maak hiervoor een afspraak in het Huis van de Stad. Tijdens de afspraak helpen we u verder. U moet een paar documenten meenemen. Hieronder staat aangegeven welke documenten dat zijn.

  • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt. Deze foto moet aan een aantal eisen voldoen. Een fotograaf weet welke eisen dit zijn.
  • Het buitenlands rijbewijs.
  • Een vertaling van het buitenlands rijbewijs, als u deze heeft.
  • Het vorige Nederlandse rijbewijs, als u deze nog heeft.
  • Een verklaring van geschiktheid. Om deze te krijgen moet u een gezondheidsverklaring invullen. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

U betaalt hiervoor € 51,10.

Er gelden verschillende voorwaarden. Zo moet het buitenlands rijbewijs bijvoorbeeld nog geldig zijn. Welke voorwaarden voor u precies gelden, hangt af van uw situatie. Op de website van de RDW vindt u meer informatie

Nee, er gelden geen andere regels. U kunt uw Britse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs bij de gemeente. 

Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een aanvraag voor omwisseling is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Dit is mogelijk maar gaat niet via de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.