Rijbewijs kwijt of gestolen

Het is vervelend als uw rijbewijs is gestolen of is kwijtgeraakt. Hieronder leggen wij uit wat u moet doen als u dit is overkomen in Nederland of in het buitenland.

Vanwege het coronavirus kunt u alleen op afspraak doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is.

Wilt u ook een nieuw rijbewijs aanvragen? Voeg dan hiervoor een extra activiteit aan de afspraak toe zodat wij voldoende tijd voor u hebben. U leest dan meteen wat u nog extra mee moet nemen naar de afspraak.

U vraagt een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan en vult een verklaring van vermissing in. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de verklaring legt u uit hoe u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen.

Doe in dit geval aangifte bij de politie. Daarna vraagt u een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan en vult u een verklaring van vermissing in. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. Neem het proces-verbaal van de politie mee als u het rijbewijs aanvraagt.

Bent u tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk of een vakantie? Doe aangifte bij de lokale politie en vraag daarna een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan. U vult dan meteen een verklaring van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. Woont u in het buitenland? Bekijk dan de website van de RDW om te zien hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Neem de volgende documenten mee om door te geven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is:

  • een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart;
  • een verlopen paspoort of identiteitskaart als u geen geldig document heeft;
  • een proces-verbaal als uw rijbewijs is gestolen.

Het doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is, is gratis.

Vraagt u daarna een nieuw rijbewijs aan? U betaalt dan hetzelfde bedrag als bij een normale aanvraag of verlenging. Een nieuw rijbewijs kost € 41,-

U mag uw oude rijbewijs niet meer gebruiken omdat u al een nieuw document heeft aangevraagd. Als u uw oude rijbewijs terugvindt, moet u deze bij de gemeente inleveren. Bel 14 0182 om hiervoor een afspraak te maken. Wij vernietigen het document daarna. Op die manier vorkomen we misbruik van uw rijbewijs. Dit gebeurt ook als iemand anders uw rijbewijs heeft gevonden en bij de gemeente inlevert nadat u een nieuw aanvraag heeft gedaan.

Als iemand uw rijbewijs heeft gevonden en dit bij de gemeente aflevert, zorgen wij ervoor dat het bij u terecht komt. Omdat niet zeker is of er in de tussentijd misbruik van is gemaakt, adviseren wij u om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit kan ook verstandig zijn als iemand anders u uw rijbewijs heeft teruggegeven nadat u het kwijt was.