Rijbewijs

Woont u in Gouda? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen en ophalen in het Huis van de Stad.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak verplicht.

Dit hangt van uw persoonlijke situatie af. Een medische keuring is nodig in de volgende gevallen:

 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs aanvraagt voor een bus of vrachtwagen, dit heet ook wel een groot rijbewijs.
 • Als uw rijbewijs verloopt op het moment dat u 75 jaar of ouder bent. 

Kijk voor meer informatie op de website van het RDW.

 • Een geldig legitimatiebewijs (indien u een oud rijbewijs heeft, kunt u dit rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs). 
 • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt, kijk voor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.
 • Komt u uw rijbewijs verlengen? Neemt u dan ook uw oude rijbewijs mee. 
 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u de begeleiderspas hebben aangevraagd voordat u het rijbewijs aanvraagt. 
 • Een betaalmiddel want u moet vooraf betalen.

Maak via de rode knop rechts een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen.

Bel de gemeente tijdens werkdagen voor 15.00 uur. Wij proberen dan voor u een afspraak in te plannen op de volgende werkdag, zodat u de werkdag erna na 12.00 uur het document kunt afhalen. 

Bijvoorbeeld: u belt op maandag voor 15.00 naar de gemeente. Wij proberen voor u een afspraak in te plannen op dinsdag. Op woensdag na 12.00 kunt u dan uw nieuwe rijbewijs ophalen.

Als de gemeente uw identiteit niet kan vaststellen, duurt de afhandeling langer. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw rijbewijs kwijt of gestolen is. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. Bekijk de volgende vraag voor meer informatie over de bedragen.

Een rijbewijs kost € 41,60. Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u een extra bedrag:  € 34,10. Dit bedrag betaalt u bovenop het standaard bedrag.

Door drukte bij de leverancier is de levertijd van een rijbewijs 6 werkdagen. Aanvragen voor een rijbewijs die na 15.00 uur binnenkomen, worden de volgende werkdag opgepakt. Daardoor kan het voorkomen dat uw rijbewijs na 7 werkdagen klaar ligt. 

Als u het rijbewijs eerder nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag kost extra geld. 

Als de gemeente uw identiteit niet kan bepalen, duurt de afhandeling langer. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Bekijk voor meer informatie de pagina Rijbewijs kwijt of gestolen.

 • Uw oude rijbewijs, als u deze heeft.
 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Het afhaalbewijs dat u van de gemeente heeft ontvangen bij het aanvragen van uw rijbewijs.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak voor het halen van het rijbewijs verplicht. U kunt een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 14 0182.

Uw afspraak om uw rijbewijs op te halen kunt u niet online verplaatsen. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 0182 om de afspraak te verplaatsen.

Dit hangt van uw leeftijd af:

 • Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs 10 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Om medische redenen kan uw rijbewijs korter geldig zijn.

In sommige gevallen moet u een nieuw rijbewijs aanvragen als er bepaalde persoonsgegevens zijn aangepast. Het gaat bijvoorbeeld om een aanpassing in de voornaam, de geboorteplaats, de geboortedatum of een wijziging van het geslacht.

Dit is mogelijk. Bel de gemeente via telefoonnummer 14 0182 om te horen welke documenten u precies naar uw aanvraag moet meenemen. Woont u het hele jaar in het buitenland? Kijk dan voor meer informatie op de website van de RDW.

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van uw rijbewijs en kunt u bij de ANWB aanvragen. Wilt u weten of u een internationaal rijbewijs nodig heeft voor het land dat u bezoekt? Bekijk de speciale pagina op de ANWB website.

Er bestaan verschillende soorten rijbewijzen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van alle rijbewijzen.

Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u meer informatie over code 95? Bekijk de pagina over code 95 op de website van de Rijksoverheid. 

Vanaf 16,5 jaar mag u beginnen met rijlessen om uw rijbewijs te halen. Daarvoor heeft u een coach en een begeleiderspas nodig. Meer informatie over het halen van uw rijbewijs voor uw 18e jaar vindt u op de website van 2 to drive.