Wijziging geslacht

Bent u in Gouda geboren? Dan kunt u de gemeente vragen om uw geslacht aan te passen op uw geboorteakte. U kunt hierbij ook uw voornamen wijzigen als u dat wilt.

U kunt een wijziging van de vermelding van uw geslacht alleen aanvragen in de gemeente waar u geboren bent. Ook moet u 16 jaar of ouder zijn. Voor de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte maakt u een afspraak bij de gemeente.

Bent u in Gouda geboren maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u uw geslacht en voornamen op uw geboorteakte alleen aanpassen als u minimaal 1 jaar in Nederland woont. Ook moet u een rechtsgeldig verblijfsdocument hebben. Of u uw voornaam ook kunt veranderen, hangt af van het land waarvan u de nationaliteit heeft.

De ouders, voogden of verzorgers moeten de aanvraag voor geslachtswijziging doen voor kinderen die jonger zijn dan 16 jaar. Vanaf 16 jaar mag een kind de wijziging zelf aanvragen.

Als geboortegemeente noteren wij de wijziging in de geboorteakte. Zodra uw geboorteakte is aangepast, voert de gemeente waar u woont de wijzigingen door in de Basisregistratie Personen (BRP). In het systeem en in berichten worden uw nieuwe geslacht en voornamen gebruikt. Overheidsorganisaties die zijn aangesloten op de BRP ontvangen de wijzigingen automatisch. Aan andere organisaties moet u zelf doorgeven dat uw geslacht (en uw voornamen) zijn veranderd. 

  • Een geldig legitimatiebewijs. 
  • Een verklaring van een deskundige die u in de transitie begeleidt. We hebben een verklaring nodig van maximaal 6 maanden oud. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over de deskundigen die een verklaring kunnen afgeven.

Het wijzigen van uw geslacht is gratis. 

Bij de aangifte van geslachtswijziging kunt u ook een andere voornaam kiezen.

Na een wijziging van uw geslacht zijn uw identiteitsbewijzen niet meer geldig. Een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs kunt u aanvragen vanaf het moment dat uw geslachtswijziging in de Basisregistratie Personen (BRP) is gezet.

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda
Nu gesloten. Vandaag open van 9.00 tot 17.00 uur.