Verlof tot begraven of cremeren

Voor het begraven of cremeren van een overledene is toestemming van de gemeente nodig. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit voor u. Als nabestaande kunt u ook zelf toestemming vragen.

U vraagt toestemming aan de gemeente voor het begraven of cremeren van een overledene. Deze toestemming heet verlof tot begraven of cremeren. 

Is de overledene door een onnatuurlijke oorzaak gestorven? Bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf? Dan vraagt u eerst toestemming aan de officier van justitie. Daarna vraagt u toestemming aan de gemeente.

Meestal doet de uitvaartondernemer de aanvraag. Als familie kunt u dit ook zelf doen. U doet de aanvraag meestal samen met de aangifte van overlijden. Doet u als nabestaande aangifte? Plan dan een dubbele afspraak door het aantal op ‘2’ in te stellen. Wij hebben dan meer tijd voor u. Op de pagina Aangifte overlijden vindt u meer informatie.

Het aanvragen van een verlof tot begraven of cremeren is verplicht om iemand in Nederland te mogen begraven of cremeren. Ook als iemand in het buitenland is overleden en in Nederland wordt begraven of gecremeerd.

Voor een kind dat geboren is uit een zwangerschap korter dan 24 weken is een verlof niet verplicht, maar wel mogelijk. Kijk voor meer informatie op de pagina Aangifte levenloos geboren kind

Voor de aanvraag is het nodig dat u weet waar en wanneer de begrafenis of crematie plaatsvindt. Op de pagina Aangifte overlijden vindt u alle gegevens en documenten die u mee moet nemen. Vergeet uw legitimatiebewijs niet.

Het verlof tot begraven of cremeren is gratis.