Verlof tot begraven of cremeren

Voor het begraven of cremeren van een overledene is toestemming van de gemeente nodig. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit voor u. Als nabestaande kunt u ook zelf toestemming vragen.

U vraagt toestemming aan de gemeente voor het begraven of cremeren van een overledene. Deze toestemming wordt verlof tot begraven of cremeren genoemd. 

Is de overledene door een onnatuurlijke oorzaak gestorven? Bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf? Dan vraagt u eerst toestemming aan de officier van justitie. Daarna vraagt u toestemming aan de gemeente.

Meestal doet de uitvaartondernemer de aanvraag. Als familie kunt u dit ook zelf doen. U hebt hiervoor een verklaring van overlijden nodig van een arts of een lijkschouwer. U doet de aanvraag meestal samen met de aangifte van overlijden. Daarvoor maakt u een dubbele afspraak voor de aangifte van overlijden. 

Voor de aanvraag is het nodig dat u weet waar en wanneer de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Het aanvragen van een verlof tot begraven of cremeren is verplicht om iemand in Nederland te mogen begraven of cremeren. Ook als iemand in het buitenland is overleden en in Nederland wordt begraven of gecremeerd.

Voor een kind dat geboren is uit een zwangerschap korter dan 24 weken is een verlof niet verplicht, maar wel mogelijk.

Als u een aanvraag tot begraven of cremeren wilt doen, neemt u de volgende documenten mee:

  • uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een vreemdelingendocument).
  • een verklaring van overlijden van de arts.

Voor de aanvraag is het nodig dat u weet waar en wanneer de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Het verlof tot begraven of cremeren is gratis.