Trouwen in het buitenland

Bij een huwelijk in het buitenland moet u soms bewijzen dat u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap heeft met iemand anders. In Nederland zijn er 2 verschillende soorten verklaringen op te vragen: een verklaring van huwelijksbevoegdheid of de ongehuwdverklaring.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document waarin staat dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen. Om te kunnen bepalen of u met elkaar mag trouwen, moeten beide partners hun gegevens laten zien.

U heeft alleen een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig als de buitenlandse instantie daar om vraagt. Vraag eerst bij de buitenlandse instantie na of u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig heeft. 

U kunt de verklaring alleen in Gouda aanvragen als u in Gouda woont of als Gouda uw laatste woonplaats in Nederland was. 

U kunt hiervoor bellen naar 14 0182.

De kosten voor een verklaring van huwelijksbevoegdheid zijn € 25,10.

De verklaring is 6 maanden geldig. 

De ongehuwdverklaring is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP). 

Als u in Gouda woont en staat ingeschreven, kunt u het uittreksel BRP aanvragen. Op de pagina Uittreksel persoonsgegevens BRP leest u hoe u dat kunt doen. 

Als u naar het buitenland bent verhuisd, en bent uitgeschreven uit de gemeente Gouda, dan kunt u het uittreksel aanvragen bij een gemeente met een RNI-loket. U vindt meer informatie op de pagina Uittreksel RNI

De geldigheid van de verklaring verschilt per land of instantie.