Keuze achternaam kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw 1e kind krijgt: die van u of van uw partner. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen in het gezin. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam.

Welke achternaam uw kind krijgt, hangt af van uw situatie of keuze. U kunt alleen bij uw 1e kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen dezelfde achternaam als uw 1e kind.

Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Dit hangt af van uw gezinssituatie.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u voor een dubbele achternaam kiezen voor uw 1e kind die op of na deze datum wordt geboren. U kunt dan kiezen voor de achternaam van de moeder, die van de andere ouder of voor een combinatie van deze 2 achternamen.

Lees de regels voor het kiezen van de achternaam voor uw kind op rijksoverheid.nl. Op rijksoverheid.nl staat ook welke achternaam uw kind krijgt als u niet kiest. Daarnaast is er informatie te vinden over een dubbele achternaam voor uw kind.

De keuze kunt u voor de geboorte laten vastleggen of tijdens de aangifte van geboorte. Wij adviseren u om de afspraak al tijdens de zwangerschap te maken. U en uw partner moeten namelijk allebei bij de afspraak aanwezig zijn. De keuze voor een achternaam laten vastleggen kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk.

Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de keuze voor een achternaam tijdens de erkenning. U en uw partner moeten dan allebei bij de afspraak aanwezig zijn van de erkenning van uw 1e kind.

Bent u zwanger in 2023 en wordt uw kind (misschien) in 2024 geboren? En wilt u het liefst een dubbele achternaam voor uw kind? Dan kunt u tot het einde van 2023 twee achternamen kiezen: een dubbele naam voor als uw kind in 2024 wordt geboren en een enkele naam bij geboorte in 2023. We leggen beide keuzes vast en de geboortedatum van uw kind bepaalt dan de achternaam.

Om de keuze voor de achternaam van uw 1e kind door te geven, komt u naar het Huis van de Stad. U en uw partner moeten allebei bij de afspraak aanwezig zijn. Maak hiervoor een afspraak via de knop ‘Afspraak maken’.

De keuze voor de achternaam van uw 1e kind kan alleen worden vastgelegd als beide ouders naar de afspraak komen.

Als u langskomt op afspraak heeft u het volgende nodig:

  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders.
  • Een pinpas of contant geld als het gaat om een kind dat is geboren voor 1 januari 2024.

Als u uw kind in 2023 heeft erkend en uw kind wordt geboren in 2024, dan kunt u alsnog kiezen voor een dubbele geslachtsnaam. Dit kan alleen bij de aangifte van geboorte. U en uw partner moeten allebei bij de afspraak aanwezig zijn.

Is uw 1e kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind een dubbele achternaam krijgt? Dan kunt u hiervoor langskomen in het Huis van de Stad. Heeft u meerdere kinderen? Dan wijzigt u ook de achternaam van uw andere kinderen.

U en uw partner moeten allebei bij de afspraak aanwezig zijn. Maak hiervoor een afspraak via de knop ‘Afspraak maken’.

U kunt de achternaam tot 31 december 2024 wijzigingen.

Door de wijziging van de achternaam van uw kind(eren) is een paspoort of identiteitskaart niet meer geldig. Deze vraagt u dan opnieuw aan. Dit betaalt u zelf. Maak hiervoor een afspraak. Kijk voor meer informatie op de pagina paspoort of identiteitskaart.

Het maken van een keuze voor de achternaam van uw kind is gratis in de volgende gevallen:

  • U kiest de achternaam van uw 1e kind voor de geboorte van uw kind in 2023
  • U kiest de achternaam van uw 1e kind voor de geboorte van uw kind in 2024
  • U kiest de achternaam van uw 1e kind bij de aangifte geboorte in 2024 (ook bij erkenning in 2023)

In 2024 kunt u tijdelijk voor kinderen die al geboren zijn de achternaam wijzigen in een dubbele achternaam. Deze wijziging kost geld. De kosten zijn:

  • Voor uw 1e kind: € 75,- 
  • Voor elk volgend kind: € 50,-

Stief- en pleegkinderen kunnen de achternaam van hun opvoeder krijgen. Hiervoor is een wijziging van de achternaam nodig.