Paspoort

Een paspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U kunt een paspoort aanvragen en ophalen in het Huis van de Stad. Het paspoort ligt na 6 werkdagen voor u klaar.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak verplicht. Wij adviseren u om op tijd een afspraak te maken.

  • Alle geldige en verlopen reisdocumenten en/of reisdocumenten waarin u bijgeschreven staat. Het gaat hier ook om buitenlandse reisdocumenten, als u die heeft.
  • Heeft u nooit eerder een reisdocument gehad? Neem dan een ander geldig legitimatiebewijs mee. Hier moeten uw foto en handtekening op staan.
  • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt. Deze foto moet aan een aantal eisen voldoen. Een fotograaf weet welke eisen dit zijn.
  • Bij de aanvraag en het afhalen van een reisdocument moet u persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s waar u het document voor aanvraagt.
  • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan heeft u een ingevulde toestemmingsverklaring nodig. Meer informatie en de toestemmingsverklaring vindt u hieronder bij de volgende vraag. 
  • Het reisdocument moet bij aanvraag contant of per pin worden betaald.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak voor het afhalen van het paspoort verplicht. U kunt een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 14 0182.

Kinderen tot 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf) nodig van beide ouder(s) of voogd. Dit geldt per kind.

Door drukte bij de leverancier is de levertijd van een paspoort 6 werkdagen. Aanvragen voor een paspoort die na 15.00 uur binnenkomen, worden de volgende werkdag opgepakt. Daardoor kan het voorkomen dat uw nieuwe paspoort na 7 werkdagen klaar ligt. 

Als u het paspoort eerder nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag kost extra geld. 

Het kan langer duren voordat uw paspoort klaar is, wanneer we uw identiteit niet kunnen bepalen. Bijvoorbeeld wanneer uw oude paspoort of identiteitsbewijs kwijt is. Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen

  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Het afhaalbewijs dat u van de gemeente heeft ontvangen bij het aanvragen van uw reisdocument.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak voor het afhalen van het paspoort verplicht. U kunt een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 14 0182.

Uw afspraak om uw paspoort op te halen kunt u niet online verplaatsen. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 0182 om de afspraak te verplaatsen.

Het aanvragen van het document gebeurt aan de balie op de 1e verdieping van het Huis van de Stad. Als uw paspoort klaar is, kunt u het document halen bij de receptie op de begane grond.

• Nationaal paspoort en zakenpaspoort (voor personen van 18 jaar en ouder) € 75,80.
• Nationaal paspoort en zakenpaspoort (voor personen onder de 18 jaar) € 57,30.
• Spoedkosten per document € 51,60. Dit bedrag betaalt u extra bovenop het standaard bedrag.

Een paspoort voor personen vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Verloopt uw paspoort bijna? Dan moet u een nieuw document aanvragen. Een paspoort kan niet worden verlengd.

Heeft u veel haast? In sommige gevallen kunt u een noodpaspoort aanvragen. Neem dan telefonisch contact met de gemeente op voor 15.00 uur. Wij proberen dan voor u een afspraak in te plannen op de volgende werkdag, zodat u de werkdag erna na 12.00 uur het document kunt halen.

Bijvoorbeeld: u belt op maandag voor 15.00 uur naar de gemeente. Wij proberen voor u een afspraak in te plannen op dinsdag. Op woensdag na 12.00 uur kunt u dan uw nieuwe paspoort ophalen.

Een spoedprocedure kost wel extra geld.

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladzijden: 64 in plaats van 32 bladzijden.

U kunt bij de meeste Nederlandse ambassades en generaal consulaat een nieuw paspoort aanvragen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig zonder ouder(s) hun paspoort ophalen. Bij kinderen onder de 12 jaar moet er een ouder aanwezig zijn. 

Ouders met een andere achternaam dan hun kind(eren), hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. Om dit te voorkomen kunt u een toestemmingsverklaring laten invullen door de ouder die niet meegaat op reis. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie en het toestemmingsformulier. Let op: voor elk kind moet een nieuw formulier ingevuld worden.

Heeft uw kind helemaal geen legitimatiebewijs? Dan adviseren wij u om bijvoorbeeld een identiteitskaart of een paspoort voor uw kind aan te vragen. Op het moment dat uw kind zorg nodig heeft, moet u het legitimatiebewijs van uw kind laten zien. In de zorg geldt een identificatieplicht vanaf de geboorte. Dit betekent dat iedereen in bijvoorbeeld het ziekenhuis een legitimatiebewijs moet kunnen laten zien.

Op de pagina paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen leest u wat u moet doen als u uw paspoort kwijt bent of als deze is gestolen.

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda
Nu gesloten. Morgen open van 9.00 tot 17.00 uur.
Burgemeester Jamesplein 1, Gouda
Nu gesloten. Morgen open van 8.30 tot 17.00 uur.

Links

Zie ook