Terug naar het overzicht

Bronzen erepenning voor kunstenaar Gunter Demnig, maker en bedenker van de Stolpersteine

Gunter Demnig met burgemeester Pieter Verhoeve en zijn bronzen erepenning.

Op zaterdag 5 november nadat hij de laatste Stolperstein voor die dag had ingemetseld ontving kunstenaar Gunter Demnig de bronzen erepenning van de stad Gouda uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Hij ontving de bronzen erepenning als blijk van grote waardering voor zijn levenswerk de Stolpersteine.

De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker en maker van de Stolpersteine. Met dit kunstproject wil hij in heel Europa de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend houden. Geïnspireerd door een citaat uit de Talmoed: ‘Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam vergeten is’, plaatst hij gedenksteentjes in stoepen voor huizen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde mensen. Hij koos de naam Stolpersteine – letterlijk: struikelstenen – omdat je er als het ware met het hoofd en het hart over struikelt en je je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

In 2010 haalde de Goudse Soesja Citroen haalde dit project naar haar stad. Haar wens is dat alle 389 Joodse slachtoffers uit Gouda een Stolperstein krijgen. Om de slachtoffers een gezicht te geven bundelde ze verhalen en foto’s van hen in het boek ‘Hier woonde…’ Na de 45 Stolpersteine die nu worden gelegd, heeft Gouda 343 Stolpersteine op 102 plekken. De meesten zijn door Demnig zelf geplaatst. Samen met bijna 90.000 andere stenen door heel Europa vormen zij een blijvende herinnering aan de Holocaust.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 cm met bovenop een messing plaatje. In elk plaatje staan naam, geboortejaar, sterfdatum en sterfplek van een slachtoffer van het naziregime gegrift. Voor alle 389 vermoorde Goudse Joden wordt in Gouda een Stolperstein geplaatst in de stoep voor het huis waar zij hebben gewoond voordat zij werden afgevoerd en vermoord.

Burgemeester Verhoeve: ‘De Stolpersteine zijn belangrijk voor Gouda. Ze herinneren ons aan een zwarte periode in onze geschiedenis waarin één bevolkingsgroep werd achtergesteld en uiteindelijk stelselmatig vermoord. Het is een constante herinnering aan dat we dit nooit meer mogen laten gebeuren en dat het daarom belangrijk is dat we elkaar respecteren.’

Bronzen erepenning van de gemeente Gouda

De bronzen erepenning wordt door het college van burgemeester en wethouders toegekend als een blijk van grote waardering aan personen, organisaties of projecten die van grote en/of langdurige betekenis zijn voor de Goudse samenleving.