Veelgestelde vragen en antwoorden herbestemming en opknappen stadhuis

De gemeente maakt het stadhuis klaar voor de toekomst door het op te knappen en duurzaam en toegankelijk voor iedereen te maken. Ook gaan we het op nieuwe manieren gebruiken.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de herbestemming en het opknappen van het stadhuis.

Evenementen

Hieronder vindt u alle vragen en antwoorden over evenementen.

Het stadhuis is in ieder geval tijdens de hele verbouwing gesloten. Dat is ongeveer 2 jaar vanaf 1 juli. In die 2 jaar kunnen er geen evenementen in het stadhuis plaatsvinden. Vanwege de veiligheid komt er dan een hek om het stadhuis. De Markt blijft wel gewoon bereikbaar. We gaan ervan uit dat evenementen op de Markt voor een groot deel kunnen doorgaan, maar wel met aanpassingen. Voor een paar evenementen zoeken we naar  een oplossing die precies bij dat evenement past. Met de organisatoren van deze evenementen gaan we zo snel mogelijk in gesprek om de details te bespreken.

Op dit moment werken we aan een plan hoe we ervoor kunnen zorgen dat de route naar de Markt, de bereikbaarheid van de Markt, de leefbaarheid en de veiligheid tijdens de verbouwing zo goed mogelijk blijven. De details daarover zijn nu nog niet bekend. De gemeente probeert zo min mogelijk overlast te veroorzaken tijdens de verbouwing en de verbouwing zo veilig mogelijk te houden voor inwoners, ondernemers, bezoekers en bouwvakkers.

We hebben met betrokken personen gesproken over een zo goed mogelijke indeling van de bouwlocatie. We hebben ervoor gekozen om na de zomervakantie met de verbouwing te starten met de verbouwing. Hierdoor hebben toeristen dit jaar geen last van de verbouwing.

De warenmarkt op donderdagochtend en zaterdag gaat met aanpassingen door.

Het stadhuis is in ieder geval tijdens de hele verbouwing gesloten. Dat is ongeveer 2 jaar vanaf 1 juli. In die 2 jaar kunnen er geen evenementen in het stadhuis plaatsvinden. De Markt blijft wel gewoon bereikbaar. We gaan ervan uit dat evenementen op de Markt voor een groot deel kunnen doorgaan, maar wel met aanpassingen. Voor een paar evenementen – vooral die veel ruimte direct om het stadhuis nodig hebben – zoeken we naar een oplossing die precies bij dat evenement past, bijvoorbeeld ijsbaan, kermis en beachvolleybal. We hebben de organisatoren van deze evenementen op 21 november 2024 geïnformeerd en gaan met hen in gesprek om de details te bespreken. Die details zijn nu nog niet bekend. De gemeente vindt de warenmarkt erg belangrijk en deze kan met aanpassingen doorgaan op donderdagochtend en zaterdag. Ook Montmartre kan met kleine aanpassingen doorgaan.

Daarover zijn we in gesprek met onder andere de Stichting Gouda bij Kaarslicht.

In Gouda is binnen de regels van alles mogelijk. De verbouwing van het stadhuis heeft daar verder niets mee te maken, behalve dat er daar geen evenementen plaats kunnen vinden. Als u een evenement wil organiseren, kunt u op de pagina Evenementenvergunning bekijken waar u rekening mee moet houden. We denken graag mee over andere plekken voor uw evenement, als dit nodig is.

We gaan er vanuit dat de meeste evenementen op de Markt met aanpassingen door kunnen gaan.

Communicatie

Hieronder vindt u alle vragen en antwoorden over de communicatie.

De gemeente heeft al verschillende gesprekken gevoerd met de warenmarktcommissie, Stichting Gouda bij Kaarslicht en de Stichting Goudse Binnenstad Ondernemers. Hier gaan we in februari en maart mee door. We hebben over de verbouwing gesproken tijdens een avond met organisatoren van evenementen.

Op deze pagina staat regelmatig nieuwe informatie. Daarnaast geven we in de komende maanden de mensen die direct in de buurt van het stadhuis wonen tijdens een bijeenkomst meer informatie.

We onderzoeken op dit moment hoe we de verbouwing van het stadhuis en de hekken aantrekkelijk kunnen maken, bijvoorbeeld met informatieborden, foto’s van wat er gebeurt, bedrukte bouwdoeken, tijdelijke tentoonstellingen, enzovoort.

Op verschillende momenten hebben we inwoners en ondernemers geïnformeerd over dit plan (zie de vraag hierboven). Eind 2024 en begin 2025 hebben we een plan gemaakt voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie van de werkzaamheden.

De verbouwing

Hieronder vindt u alle vragen en antwoorden over de verbouwing.

Er zijn eisen voor de routes die het bouwverkeer mag rijden. Zo mag het verkeer in het gebied voor voetgangers niet achteruit rijden. Ook moet het verkeer zoveel mogelijk buiten het gebied voor voetgangers blijven voor de veiligheid. Daarom hebben we gekozen voor een bouwgebied aan de voorkant van het stadhuis (tussen het stadhuis en de Wijdstraat). Het bouwverkeer komt via de Nieuwe Veerstal, Oosthaven en Dubbele Buurt naar de Markt. De terugweg (binnenstad uit) gaat via de Wijdstraat, Westhaven en Nieuwe Veerstal.

Voor de verbouwing van het stadhuis moeten we aan wettelijke en technische regels voldoen. Deze regels zorgen voor veiligheid en dat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Het bouwgebied richten we in volgens deze regels. Hoe de werkzaamheden precies worden verdeeld, wordt pas duidelijk als we de aannemer hebben gekozen. We verwachten dit half juli.

De aannemer moet zich houden aan de regels van de gemeente voor vervoer in de binnenstad. Dit gaat bijvoorbeeld over de maximale lengte en het gewicht van de voertuigen. Deze regels gelden nu ook al voor de Oost- en Westhaven en blijven hetzelfde tijdens de bouw.

Natuurlijk hebben we ook naar andere routes naar de Markt voor het bouwverkeer gekeken. Routes via de Kleiweg/Hoogstraat en Achter de Waag zijn niet mogelijk. Dit komt door de verkeersveiligheid, de levering van producten aan winkels en de problemen met het gewicht van de vrachtwagens (vooral in het gebied Achter de Waag).

In 2019 heeft het bedrijf IFCO Fundingsexpertise B.V. uit Waddinxveen trillingen gemeten. Dit was in opdracht van gemeente Gouda voor het project Onderzoek trillingen vrachtverkeer binnenstad Gouda. Het doel was om te onderzoeken hoeveel vrachtverkeer zorgt voor trillingen in verschillende straten in de binnenstad. Ook keek IFCO of deze trillingen schade kunnen veroorzaken aan gebouwen naast de weg. De Oost- en Westhaven waren toen ook onderdeel van dit onderzoek.

De conclusie van het onderzoek was dat de meeste gemeten trillingen binnen de SBR-richtlijn vallen. Deze richtlijn van kennisinstituut SBR (voorheen Stichting Bouwresearch) geeft aan hoe schade aan gebouwen door trillingen moet worden beoordeeld. Alleen op de Oosthaven werden trillingen gemeten die niet binnen de richtlijn vallen. Maar alleen nadat bouwverkeer met een totaalgewicht van 38 ton over de Oosthaven reed. Dit gewicht is nu niet meer toegestaan, het maximum gewicht is nu 20 ton.

Volgens IFCO is de kans op lichte schade (zoals scheurtjes) klein tot erg klein als de trillingen binnen de SBR-richtlijn blijven. Zware schade aan gebouwen is er dan bijna niet.

In 2022 hebben we de kademuren onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat bouwverkeer veilig gebruik kan maken van de route. Wel is belangrijk dat het bouwverkeer voldoet aan de regels voor gewicht en lengte.

Op basis van dit onderzoek en eerdere metingen denken we dat de kans op schade door trillingen van bouwverkeer klein is. We controleren natuurlijk of het bouwverkeer zich aan de regels houdt.

De werkzaamheden moeten voldoen aan de regels en eisen van de gemeente. Deze staan in het bouwplan, de voorwaarden van de verzekering en de richtlijnen voor bouwverkeer. De aannemer moet deze regels tijdens de werkzaamheden volgen om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat. De gemeente controleert of de aannemer zich aan deze regels houdt.

Daarnaast is er de Verordening Nadeelcompensatie Gouda. Deze afspraken behandelen schade die ontstaat door (toegestaan) handelen van de overheid. Kijk voor meer informatie op de pagina Nadeelcompensatie.

Er komen bouwcontainers zodat de aannemer zijn werk kan doen. De bouwvakkers hebben bouwcontainers nodig om te kunnen overleggen en materiaal op te slaan. We slaan ook materiaal op op een andere plek  in de stad, zodat we zo min mogelijk materieel hoeven te plaatsen op de Markt. Hoeveel containers er komen weten we nog niet. Dat spreken we af in overleg met de aannemer. De gemeente probeert zo min mogelijk overlast te veroorzaken tijdens de verbouwing en de verbouwing zo veilig mogelijk te houden voor inwoners, ondernemers, bezoekers en bouwvakkers. Daarom komt er een hek om het stadhuis. Onder andere zodat er geen materialen op mensen vallen en de bouwvakkers genoeg ruimte hebben om hun werk te doen. Ook werken we op dit moment aan een plan hoe we ervoor kunnen zorgen dat de route naar de Markt, de bereikbaarheid van de Markt, de leefbaarheid en de veiligheid tijdens de verbouwing zo goed mogelijk blijven.

We hebben berekend welke bocht een vrachtwagen moet kunnen maken op de Markt en de aannemer moet zich te houden aan de routes en het maximale gewicht van vrachtwagens die de gemeente aangeeft.

Op dit moment hebben we nog geen aannemer gekozen. Bij de keuze letten we erop dat de aannemer  zich aan de eisen en wensen van de gemeente houdt. We vragen de aannemers waaruit we gaan kiezen om met oplossingen te komen om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Zodra we de aannemer gekozen hebben, weten we meer over de definitieve aanpak vertellen we hier meer over.

Andere vragen

Hieronder vindt u alle andere vragen en antwoorden.

In de raadsvergadering van 19 oktober 2022 heeft de Goudse gemeenteraad het inhoudelijke ontwerp en de ruimtelijke visie voor de herbestemming inclusief het duurzaam maken van het stadhuis vastgesteld. Het definitieve ontwerp is vastgesteld in de raadsvergadering van november 2023. In 2024 is het definitief ontwerp uitgewerkt tot een technisch ontwerp als voorbereiding op het zoeken naar en aannemer en de verbouwing. Bekijk de stukken (agendapunt 12).

Er komt een stichting die verantwoordelijk wordt voor het gebruik van het stadhuis. Vanaf maart  gaat de stichting  een directeur bestuurder zoeken. De directeur bestuurder maakt een plan waar de horeca onderdeel van is. De gemeente is daar niet direct bij betrokken.

Naast het stadhuis heeft Gouda nog meer te bieden aan toeristen. Denk aan culturele attracties, zoals de Cheese Experience, Siroopwafel Experience, Museum Gouda en de Sint-Jan. Maar ook de natuur rondom Gouda (het Groene Hart), de kaas, de grachten en de winkels zijn aantrekkelijk voor toeristen.