Aanleggen gemaal en peilscheidingen
Aan de Turfmarkt komt een peilscheiding en een gemaal. Het gemaal komt tegen de Turfbrug aan. Aan de Zeugstraat komt een peilscheiding met een inlaat. De 2 peilscheidingen vormen een ‘grens’, zodat het gemaal het oppervlaktewaterpeil verlaagt. De waterinlaat is bedoeld om te zorgen dat het water kan worden aangevuld en het waterpeil niet zakt wanneer het weinig regent en erg droog is. We verlagen het waterpeil met 25 centimeter (5 centimeter per jaar). Daarbuiten verandert het waterpeil niet.
Voor we kunnen starten doen we eerst onderzoek, zoals naar de bodem. Met grote boren keken we diep in de bodem. Dit deden we aan de Turfmarkt en de Lage Tiendeweg. Deze onderzoeken helpen om te bepalen welke aanpassingen er aan de kademuren en de bodemopbouw nodig zijn.
Hoe komt het gemaal eruit te zien?
Voorlopig ontwerp van het gemaal met peilscheiding aan de Turfmarkt. Het ontwerp staat nog niet vast en zal later definitief gemaakt worden. Het gemaal komt tegen de Turfbrug aan.
Peilscheiding aan de Zeugstraat
Aan de Zeugstraat, ter hoogte van de Bostelbrug, komt een peilscheiding met een water inlaat. Het ontwerp voor de peilscheiding aan de Zeugstraat is nog niet zo ver als het ontwerp van de peilscheiding aan de Turfmarkt. Dat komt doordat bij sommige gebouwen de buitenmuur ook de kademuur is. Daardoor hebben we minder opties waar we de peilscheiding kunnen plaatsen. We doen eerst nog een onderzoek naar de bodemopbouw. Daarna starten we met het maken van het voorlopige ontwerp. Vanaf dan volgen we weer dezelfde planning als voor de Turfmarkt.
In onderstaande video legt Marieke Desmense (omgevingsmanager bij het Hoogheemraadschap van Rijnland) uit waarom de maatregelen getroffen worden in de binnenstad. Nelleke Manschot (Beleidsadviseur Cultuurhistorie) vertelt over een goede inpassing in de historische omgeving. Tot slot geeft Vincent Ringoir (Architect bij NL Architects) aan welke eisen en wensen er zijn voor het gemaal en de peilscheiding.