Gouda herdenkt

Ook in Gouda herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei de vrijheid.

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 4 mei organiseert de gemeente samen met vele vrijwilligers een herdenkingsbijeenkomst op de Markt, een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Janskerk. Iedereen is welkom. 

Stille tocht

De stille tocht start om 19.00 uur bij het beeld van Leo Vroman op Klein Amerika. Iedereen is welkom om mee te lopen. Rond 19.30 uur komt de tocht aan op de Markt voor de herdenkingsbijeenkomst. 

Bijeenkomst Sint-Janskerk

Tegelijkertijd met de stille tocht is er een bijeenkomst in de Sint-Janskerk met onder andere Mirjam van Esschoten, Stadsdichter Peter Noordhoek, Gouda’s Liedertafel, de cast van theaterstuk ‘Overleven is herinneren’ De Pionier, burgemeester Pieter Verhoeve en burgemeester Kurzbach van zusterstad Solingen. De inloop is vanaf 18.45 uur en het programma begint om 19.00 uur. Om 19.30 uur gaan we samen naar de Markt voor de herdenkingsbijeenkomst. 

Herdenkingsbijeenkomst op de Markt 

De herdenking start om 19.45 uur met de onthulling van de nieuwe namenlijsten van oorlogsslachtoffers. Om 20.00 uur zijn we 2 minuten stil. Daarna leest scholier Marthe Meerding het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman voor, is er een korte toespraak door burgemeester Pieter Verhoeve en worden er kransen neergelegd. Om 20.30 uur is de bijeenkomst afgelopen.

De herdenking is op de Markt bij het monument Joris en de Draak. Dat is aan de zuidzijde van het Stadhuis. 

De stille tocht start om 19.00 uur bij het beeld van Leo Vroman op Klein Amerika. De route is als volgt: vanaf Klein Amerika richting Tiendewegbrug, via Houtmansplantsoen, Veteranenperk, Spieringstraat, Lange Noodgodsstraat, Oosthaven, Metaheerhuis, Molenwerf, Jeruzalemstraat, Joods Poortje, Lange- en Korte Tiendeweg naar de Markt. 

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking legt een afvaardiging namens de Goudse veteranen een krans bij het oorlogsmonument op de Markt.

De gemeente roept de Goudse veteranen op om mee te lopen in de stille tocht. 

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en vieren we onze vrijheid. 

De Stichting 4 en 5 Mei Gouda organiseert om de 5 jaar activiteiten op 5 mei.