Grijs-wordt-groen-idee

Wilt u meer groen en minder grijs in uw wijk? Kijkt u liever uit op groen dan op steen? Dien uw idee voor het groener maken van uw buurt makkelijk en snel bij de gemeente in.

Ga verder zonder in te loggen en vul uw gegevens in.

Idee indienen

Groen helpt tegen wateroverlast omdat het water makkelijker de grond in zakt bij stevige buien. Ook vinden veel mensen een groene straat gezelliger. Stenen nemen sneller en veel meer warmte op dan een plantsoen, groen verkoelt. Groen is goed voor dieren zoals bijen, vlinders en vogels. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners zelf met ideeën komen om een straat groener te maken. U kent uw buurt tenslotte het best. Weet u een plek in uw straat waar tegels eruit kunnen en groene beplanting of boompjes erin? Wees creatief en verras ons met uw Grijs-wordt-groen-idee!

U kunt op allerlei manieren uw buurt groener maken. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Op een plein bestrating weghalen en een plantsoen aanleggen.
  • In uw straat stenen weghalen en een bloemenperk of kruidentuin maken.
  • Bomen of heesters en struiken aanplanten door een brede stoep iets smaller te maken zodat er meer ruimte is voor groen.

‘Grijs wordt groen’ wordt betaald vanuit het Groenfonds. Dit fonds is bedoeld om delen van de stad groener te maken.

  • Praat eerst met de bewoners in uw straat of buurt en bespreek uw idee. Het is belangrijk dat uw buurtgenoten ook enthousiast zijn over uw idee.
  • Belangrijk is dat er door uw idee nieuw openbaar groen komt en minder stenen en bestrating. Het gaat dus niet over uw tuin. Voor advies over uw tuin kunt u contact opnemen met de Tuinambassadeurs.
  • Het is belangrijk dat er op de plek waar uw idee over gaat, géén werkzaamheden door de gemeente worden gedaan of binnenkort worden gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophogen van uw straat of het vervangen van de riolering. 
  • De komende tijd worden groenideeën vanuit de wijk Korte Akkeren met voorrang beoordeeld. Deze wijk heeft last van wateroverlast en hittestress omdat er weinig groen is en veel steen. Maar ook ideeën uit andere wijken zijn welkom!

De gemeente beoordeelt of uw idee om de buurt of straat groener te maken haalbaar is. Gaan er tegels uit en wordt uw straat minder grijs? Een medewerker neemt contact met u op. Als de gemeente akkoord gaat met uw voorstel, dan zorgt zij voor de aanleg en onderhoud van het nieuwe groen. Nieuwe groenvakken krijgen het Grijs wordt Groen-logo. Het logo wordt met spuitkrijt aangebracht. Daarna is het logo een paar weken zichtbaar. Hoe lang het logo precies te zien is, hangt af van het weer.

Heeft u vragen of opmerkingen over ‘Grijs wordt groen’? Stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl of bel de gemeente op telefoonnummer 14 0182.