Opschoondag

Gouda doet ook dit jaar mee aan de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart 2023. Met elkaar steken we de handen uit de mouwen. Zo zorgen we voor een opgeruimde stad aan het begin van de lente. Helpt u ook een handje mee? Maak er een leuke dag van, samen met familie, vrienden en buren en fris uw eigen wijk eens op.

U kunt zich dit jaar aanmelden via de website van onze partner Nederland Schoon.

Tijdens de opschoondag ruimen we met elkaar het zwerfafval op. Doet u mee? Zet dan uw schoonmaakactie op de kaart van Nederland Schoon door u aan te melden via de website.

Heeft u uw opschoonactie op de kaart gezet van Nederland Schoon? U ontvangt dan een code waarmee u een gratis opschoonpakket kunt bestellen bij de webshop van Nederland Schoon. U betaalt alleen de verzendkosten. In een opschoonpakket zitten bijvoorbeeld handschoenen, de speciale Nederland Schoon-afvalzakken en hesjes voor kinderen.

Wilt u ook graag een afvalgrijper gebruiken tijdens uw schoonmaakactie? Deze kunt u lenen van de gemeente. In de week van 13 maart kunt in het Huis van de Stad een afvalgrijper ophalen. U kunt zich hiervoor melden bij de balie. Ook kunt u hier de speciale Nederland Schoon-vuilniszakken ophalen. In de week na de opschoondag kunt u de geleende grijper weer terugbrengen.

Op maandag 20 maart haalt Cyclus al het opgehaalde zwerfafval op. Zij rijden langs alle adressen die op de kaart van Nederland Schoon staan. Wilt u daarom de speciale Nederland Schoon-afvalzakken gebruiken, die u voor deze actie ontvangt? Deze afvalzakken mag u neerzetten bij de ondergrondse afvalcontainer in uw buurt of het afvalinzamelpunt waar u altijd uw restafval aanbiedt.

Heeft Cyclus de zakken niet opgehaald? Maak dan een melding.

Als u uw opschoonactie heeft aangemeld via Nederland Schoon, dan kunt u een opfleurvergoeding aanvragen.

In de binnenstad organiseren 2 bewoonsters de actie Peukenvrije Binnenstad. Op zaterdag 18 maart om 10.00 uur begint deze actie. Helpt u mee om zoveel mogelijk peuken te rapen? Kom dan naar de kruising Kleiweg / Turfmarkt / Blauwstraat. Vanuit Gouda Peukenvrij krijgt u handschoenen, grijpers en een vuilniszak. Ook in de weken na de opschoondag zijn er peukenopruimacties. Meer weten en aanmelden kan via goudapeukenvrij@gmail.com.