Hervestiging vanuit het buitenland
Komt u vanuit het buitenland opnieuw in Nederland wonen? Dan moet u zich opnieuw in Nederland inschrijven. We noemen dit hervestiging vanuit het buitenland.
Als u vóór 1 oktober 1994 uit Nederland bent vertrokken, noemen we het verhuizen naar Nederland geen hervestiging maar ‘eerste inschrijving in Nederland’. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina eerste inschrijving vanuit het buitenland.
U moet in ieder geval aan 1 van de onderstaande voorwaarden voldoen:
- U heeft de Nederlandse nationaliteit.
- U heeft de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
- U heeft een geldige verblijfsvergunning.
- U mag de beslissing op uw aanvraag om een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
Heeft u nog geen verblijfsvergunning? Neem dan contact op met de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND).
Voor een hervestiging vanuit het buitenland moet u een afspraak bij de gemeente maken. Bel hiervoor naar telefoonnummer 14 0182.
Voor een afspraak voor hervestiging in Nederland neemt u mee:
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Een bewijs waarmee u laat zien dat u in Nederland mag wonen. Een voorbeeld hiervan is een verblijfsvergunning van de IND. Kijk op de website van de Rijksoverheid of u een verblijfsvergunning nodig heeft.
- Een bewijs van uitschrijving als u komt van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten.
- Neem een huur- of koopcontract van uw woning mee als u zelf een woning huurt of gekocht heeft.
- Heeft u niet zelf een woning gehuurd of gekocht? Dan moet de persoon bij wie u gaat wonen toestemming geven. Meer informatie staat op de pagina toestemming verhuizing vanuit het buitenland. Op die pagina kan de toestemming ook digitaal doorgegeven worden.
- Heeft de persoon bij wie u gaat wonen digitaal toestemming gegeven? Dan hoeft u geen toestemming op papier mee te nemen.
- Is er geen digitale toestemming gegeven? Neem dan wel een ingevuld formulier van toestemming woonadres (pdf) mee. Zorg ervoor dat de hoofdbewoner van uw nieuwe adres deze verklaring heeft ondertekend. Neem ook een kopie van het identiteitsbewijs van de hoofdbewoner mee.
Heeft u, in de tijd dat u niet in Nederland ingeschreven was, in het buitenland:
- 1 of meerdere kinderen gekregen;
- een huwelijk of partnerschap gesloten;
- een huwelijk of partnerschap beëindigd:
- of andere wijzigingen in uw directe familierelaties gehad?
Of heeft u een nationaliteit die nog niet in de basisregistratie personen (BRP) is ingeschreven?
Maak dan een extra afspraak voor verbetering of aanvulling persoonsgegevens BRP. In de Basisregistratie Personen (BRP) staan de gegevens van alle inwoners van Nederland.
U betaalt hier geen kosten voor.
Bent u na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken en woonde u op het moment van vertrek in een andere gemeente dan Gouda? Dan duurt het verwerken van uw verhuizing 5 werkdagen. Als u na 1 oktober 1994 uit Nederland bent vertrokken en u woonde tot aan het moment van vertrek in Gouda, dan kan uw verhuizing meteen aan de balie in het Huis van de Stad worden geregeld.
Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft of een ontheffing aan kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan een parkeervergunning bewoner, een huisvestingsvergunning voor huurders of een ontheffing verkeersregels.