LHBTIQ+ in Gouda

De gemeente Gouda is sinds 2018 een Regenboogstad. Dit is een stad die er actief voor zorgt dat lesbiennes, homo- en biseksuelen, trans-, intersekse- en queer-personen gelijk behandeld en sociaal geaccepteerd worden en dat hun veiligheid verbetert. Op deze pagina vindt u informatie over onder andere seksuele oriëntatie en genderidentiteit, melding maken bij discriminatie, bedreiging of geweld, veilige ontmoetingsplekken en hulporganisaties.

Als u bedreigd wordt of te maken hebt met geweld, bel dan 112. U kunt bij de politie melding maken of aangifte doen. U kunt vragen naar een politiemedewerker van de speciale afdeling Roze in Blauw.

Er zijn ook verschillende organisaties waar u advies kunt krijgen of melding kunt maken. Kijk op de pagina Melding discriminatie waar u discriminatie kunt melden. Dit kan onder andere bij de Stichting Inclusie en discriminatiebestrijding.

Voor trans-personen die gediscrimineerd worden, is er ook het meldpunt van Transgender Netwerk Nederland.

Kenniscentrum Transvisie helpt mensen met vragen rond hun genderidentiteit en hun familie en vrienden. Op hun website staat een Transgender Wegwijzer met verschillende organisaties en personen die u kunnen helpen bij transitie en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan medisch specialisten, maar ook antidiscriminatiebureaus en zelfhulpgroepen.

De Stichting Regenboog Alliantie is er voor lhbtiq+-personen in Gouda. De stichting organiseert verschillende activiteiten om ervoor te zorgen dat de lhbtiq+-gemeenschap geaccepteerd wordt en zichtbaar is. Zo is er bijvoorbeeld een maandelijks Regenboogcafé.

Fijn dat u de gemeenschap wilt helpen. Stuur een mail naar de Stichting Regenboog Alliantie met uw ideeën en/of vragen of word vrijwilliger.

Een veilige omgeving voor jongeren is ontzettend belangrijk. Gelukkig bestaan er al een aantal zogenoemde GSA’s in Gouda. GSA’s zijn allianties waarin lhbti+- en niet-lhbti+-jongeren moeite doen voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn, waarbij het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is. Meedoen met een GSA of er zelf 1 starten? Kijk dan op GSA Netwerk.

U kunt de gemeente vragen om uw geslacht aan te passen op uw geboorteakte. Kijk voor meer informatie op de pagina Wijziging geslacht.

Op de website van de Stichting Regenboog Alliantie staat informatie over activiteiten voor en door de gemeenschap.

Er zijn veel organisaties die u kunnen informeren en steunen:

U kunt een mail sturen naar gemeente@gouda.nl.