Buurtpreventie

In Gouda zijn 5 buurtpreventieteams actief. Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die toezicht houdt in de wijk. 

WhatsApp kan ook heel goed gebruikt worden als buurtpreventie, om zo uw straat, wijk of buurt veiliger te maken. In Gouda zijn al ruim 100 WhatsApp-groepen actief.

Wilt u weten of er al een BuurtWhatsAppgroep is in uw buurt of wilt u meer informatie over het opzetten van een BuurtWhatsApp? Dat kunt u doen met een aanvraag via onderstaande knop.

Klik op Aanvragen en vul uw gegevens in.

Aanvragen

Buurtbewoners houden hun wijk in de gaten en melden verdachte situaties bij de politie. Buurtpreventie wordt meestal gestart door een aantal actieve buurtbewoners. De gemeente ondersteunt deze projecten van harte. Door buurtpreventie is er minder overlast. De politie kan meer criminelen aanhouden, omdat ze op heterdaad worden betrapt.

Het belangrijkste doel van buurtpreventie is dat bewoners verdachte situaties en overlast melden bij de politie. Daardoor voelen bewoners zich veiliger in de wijk. Ook leert u op die manier uw buurtbewoners beter kennen.

Er zijn verschillende vormen van buurtpreventie. U kiest zelf welke vorm het beste aansluit bij uw wensen en ideeën voor een veilige buurt.

  • Burgernet
  • WhatsApp buurtpreventie
  • Buurtpreventieteams

Een WhatsApp Buurtpreventiegroep, is een groep in de app WhatsApp op uw telefoon. Buurtbewoners die lid zijn van deze groep, brengen elkaar snel op de hoogte van onveilige situaties zoals een inbraak, vernielingen of een verdacht persoon in de buurt.

Op deze manier houdt u met uw buren uw buurt veilig. Alleen meldingen over veiligheid worden geplaatst, de beheerder houdt hier toezicht op.

Ziet u een verdachte situatie? Neem dan altijd contact op met de politie via (0900) 88 44, bij spoed met 112. Pas daarna meldt u de verdachte situatie via de WhatsApp Buurtpreventiegroep. Iedereen is dan op de hoogte van verdachte situaties en kan extra opletten. De politie gaat op hetzelfde moment de situatie onderzoeken.

Wilt u weten of er al een BuurtWhatsAppgroep is in uw buurt of wilt u meer informatie over het opzetten van een BuurtWhatsApp? Dat kunt u doen met een aanvraag via bovenstaande knop

Het buurtpreventieteam houdt toezicht door een aantal keer per week of per maand gezamenlijk door de wijk te lopen of te fietsen. Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. 

In de Richtlijnen buurtpreventie gemeente Gouda leest u de regels die ervoor te zorgen dat het buurtpreventieteam veilig blijft. De politie heeft geholpen om deze regels te maken.

Voor vragen kan u, via telefoonnummer 14 0182, contact opnemen met de gebiedsregisseur, de gemeentelijke contactpersoon voor buurtpreventieteams.

Als u een buurtpreventieteam wilt opstarten, kunt u dit via telefoonnummer 14 0182 melden bij de gebiedsregisseur, de gemeentelijke contactpersoon voor buurtpreventieteams. 

Er wordt een startgesprek geregeld om informatie te geven en afspraken te maken met de gemeente, het buurtpreventieteam en de politie. Ook krijgt u tips over het herkennen van onveilige situaties, hoe u het beste een gesprek kan beginnen over veiligheid in u wijk en er wordt uitgelegd waar u welke melding kunt doorgeven.

In de Richtlijnen buurtpreventie gemeente Gouda leest u de regels die ervoor te zorgen dat uw buurtpreventieteam veilig blijft. De politie heeft geholpen om deze regels te maken.