Richtlijnen buurtpreventie

De gemeente Gouda is enthousiast dat u als vrijwilliger wilt helpen om uw wijk prettig en veilig te houden. Er zijn een aantal regels voor uw buurtpreventieteam om ervoor te zorgen dat uw team veilig blijft. De politie heeft geholpen om deze regels te maken.

Richtlijnen

  • Uw eigen veiligheid is het belangrijkst. Maak altijd een inschatting of het slim is om iets wel of niet te doen. Als een situatie gevaarlijk is, bel dan 112 en laat het aan de politie over. Als u het niet zeker weet dan is het beter om zelf niets te doen.
  • Laat de wijkagent weten wanneer uw team de straat op gaat. En geef regelmatig de tijden door waarop uw team door de wijk loopt.
  • Ga met minimaal 2 mensen de wijk in. Zorg altijd dat er onderling contact is via telefoon, WhatsApp, of portofoon.
  • Het is niet toegestaan dat uw team een privé probleem behandeld.
  • Zorg ervoor dat u als buurtpreventieteam goed te zien en te herkennen bent. Draag bijvoorbeeld een geel hesje. Als uw team goed te zien is, kan u uw werk het beste doen. Iemand die iets verkeerds wil doen, schrikt misschien en gaat weg. Ook zien buurtbewoners u lopen en kunnen met u praten over de veiligheid in de wijk. Dit kan het gevoel van veiligheid in uw wijk groter maken.
  • Het is heel belangrijk om onveilige situaties te voorkomen. Geef daarom zo veel mogelijk tips aan de mensen die u tegenkomt, bijvoorbeeld over het voorkomen van inbraken.
  • Uw team hoeft mensen niet aan te spreken als zij zich niet aan de wet of regels houden. Dat is een taak van medewerkers van de gemeente. Als uw team dit soms wel wil doen, vraag dan eerst aan de wijkagent of het slim is om mensen in uw wijk aan te spreken als zij zich niet aan de wet of regels houden.
  • Wees altijd respectvol, als u een gesprek begint met een bewoner. Probeer mensen altijd te helpen. Het is belangrijk dat iemand zich niet hoeft te verdedigen.
  • Verricht zelf geen aanhoudingen! Denk eerst aan uw eigen veiligheid. Als u iemand betrapt bel dan de politie via 112. Of als er geen spoed bij is bel dan de politie via 0900 8844.

De gemeente Gouda wenst uw team succes en ook veel plezier bij het werken aan buurtpreventie. U werkt niet alleen mee aan de veiligheid van uw wijk. U zorgt er ook voor dat u een band krijgt met de andere bewoners van uw wijk.