Woning huren

In Gouda zijn er meerdere woningcorporaties. Zij verhuren vaak goedkopere huurwoningen. Makelaars en particuliere verhuurders verhuren vaak wat duurdere woningen. Zoekt u een huurwoning? Op deze pagina helpen we u op weg.

Er kunnen regels gelden voor het huren van een woning. Dit ligt aan de prijs van de woning. Woningen met een huurprijs hoger dan de huurprijsgrens zijn voor iedereen beschikbaar. De huurprijsgrens is € 763,47. Verhuurders van deze woningen stellen wel vaak inkomenseisen. Bijvoorbeeld dat u elke maand een bepaald bedrag aan vast inkomen moet verdienen. Welke eisen een verhuurder stelt, verschilt per woning.

Voor woningen met een huurprijs lager dan de huurprijsgrens heeft u een huisvestigingsvergunning nodig. Dit geldt niet voor woningen van kleine verhuurders (verhuurders die 10 of minder woningen verhuren). 

Gaat u een woning van een woningcorporatie huren? Dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning. U hoeft dan zelf niets te doen.

Gaat u een goedkope woning huren via een particuliere verhuurder (die meer dan 10 woningen verhuurt), dan moet u een aanvraag voor een huisvestingsvergunning indienen bij woningcorporatie Mozaiek Wonen. Deze behandelt namens de gemeente aanvragen voor een huisvestingsvergunning. Een huisvestingsvergunning kost € 57,10

Om op een huurwoning van een woningcorporatie te reageren, moet u zich eerste inschrijven bij WoningNet. U betaalt hiervoor € 23,- inschrijfkosten.

Kunt u zich niet via internet inschrijven, neem dan contact op met Mozaïek Wonen of Woonpartners Midden-Holland.

Als er een huurwoning beschikbaar is, wordt deze gepubliceerd op de website van WoningNet. Er worden dagelijks woningen aangeboden waarop u een week kunt reageren.

U kunt als woningzoekende gratis een abonnement op Digizine nemen. Digizine is een e-mail met nieuw aanbod dat past bij uw wensen. Digizine wordt 2 keer per week verstuurd. Is er geen nieuw aanbod voor u? Dan ontvangt u ook geen Digizine.

Ziet u een woning die u graag wilt huren? Dan kunt u reageren via de website van WoningNet. Per keer kunt u op maximaal 2 woningen reageren. Nadat de periode om te reageren voorbij is, kunt u op de website zien of u de woning krijgt aangeboden. Als dat het geval is, heeft u een paar dagen de tijd om het huis te bekijken en te beslissen of u het huis accepteert. U krijgt hierover bericht van de woningcorporatie. Als u een huurwoning accepteert, vervalt uw inschrijving automatisch.

Op de website van Woningnet staat bij de beschikbare huurwoning aangegeven wie er kan reageren. Sommige woningen zijn bijvoorbeeld bestemd voor bepaalde (leeftijd)groepen. Voor woningen van woningcorporaties geldt meestal een maximum inkomensgrens. De woningcorporaties moeten namelijk rekening houden met uw inkomen en de huurprijs van een woning. Dit heet ‘passend toewijzen’. Dit wordt hieronder uitgelegd. 

Woningwet/passend toewijzen corporatiewoningen

Sociale huurwoningen (met een huurprijs tot € 763,47) moeten vooral aan de doelgroep van de corporaties worden verhuurd. Dit zijn huishoudens met een inkomen onder € 40.765,-. In bijzondere gevallen zijn er mogelijkheden voor huishoudens met hogere inkomens. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Er reageren soms veel mensen op dezelfde woning. Woningcorporaties gebruiken de B-/L-score om te bepalen wie een woning krijgt. De B-/L-score wordt op deze manier berekend:

  • Als u zelfstandige woonruimte heeft, geldt de datum waarop u volgens de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) in uw woning bent komen wonen (Bewoningsduur).
  • Als u niet zelfstandig woont, geldt de datum waarop u 18 jaar werd (Leeftijd).

Hoe hoger uw B-/L-score hoe meer kans u heeft op een woning.

Woningcorporaties kunnen ook woningen verloten. Andere verhuurders dan woningcorporaties kunnen andere regels gebruiken om te bepalen wie een woning krijgt.

U kunt voorrang krijgen als u een urgentieverklaring heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina urgentieverklaring.  

Huurtoeslag is een vergoeding van de overheid voor huurders die vergeleken met hun inkomen veel huur betalen. Om huurtoeslag te krijgen, moet u aan voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met de hoogte van de huur, het inkomen en vermogen, de leeftijd van de huurder(s), het aantal personen in het huishouden en of het om een zelfstandige woonruimte gaat.

De huur van uw woning mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan € 763,47. Als u jonger bent dan 23 jaar (en geen handicap heeft) mag uw huur niet hoger zijn dan € 442,46. Hoe hoger uw inkomen is, hoe minder huurtoeslag u krijgt. Het kan ook zijn dat uw inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen. Op de website van de Belastingdienst leest u alle voorwaarden. U kunt daar ook kijken of u recht heeft op huurtoeslag.

De woningcorporaties Mozaiek Wonen, Woonpartners Midden-Holland en Woonzorg Nederland hebben verschillende appartementen speciaal voor 55-plussers. Dit noemen we seniorenwoningen. Alleen huishoudens waarvan minimaal 1 persoon 55 jaar of ouder is hebben recht op een seniorenwoning. U kunt op deze woningen reageren via WoningNet. Ook Zorgpartners Midden-Holland verhuurt in Gouda woningen aan ouderen. Deze kunt u vinden via de website Zorgpartners Midden-Holland

De woningcorporaties Mozaiek Wonen en Woonpartners Midden-Holland hebben woningen speciaal voor jongeren. U kunt op deze woningen reageren via WoningNet.

Sommige mensen hebben ondersteuning nodig in het zelfstandig wonen vanwege een zorgvraag. Voor deze mensen zijn er speciale zorgwoningen. Dit zijn woningen waar zorg of begeleiding dichtbij is. Voor een zorgwoning heeft u een zorgindicatie nodig. Hiermee toont u aan dat u zorg nodig heeft. Een zorgindicatie krijgt u via CIZ of de WMO. Een thuiszorgindicatie is niet voldoende. Informatie hierover kunt u via uw verhuurder krijgen. 

U kunt op zorgwoningen reageren via WoningNet. Daar vindt u zorgwoningen die woningcorporaties verhuren. Daarnaast verhuren sommige zorgorganisaties ook zorgwoningen. Neem daarvoor contact op met de zorgorganisatie.

Voor informatie kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met:  

Zorgpartners Midden-Holland
Telefoonnummer (0182) 35 60 00 of verhuur@zorgpartners.nl

Welthuis
Telefoonnummer (088) 929 30 00 of info@welthuis.nl

Bent u het niet eens met uw verhuurder over de huurprijs of het onderhoud van uw woning? Of heeft u een verschil van mening over de servicekosten of de kosten voor gas, water of elektriciteit (nutsvoorzieningen)? Dan kunt u mogelijk de huurcommissie inschakelen om een uitspraak te doen over uw probleem. Kijk voor meer informatie op de website van de huurcommissie of bel op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur met telefoonnummer 1400.

Mozaïek Wonen
Bachstraat 1
2807 HZ Gouda
Telefoonnummer: (0182) 69 29 69
E-mail: info@mozaiekwonen.nl
Bezoek voor informatie de website van Mozaïek Wonen.

Woonpartners Midden-Holland
Coenecoop 6
2741 PG Waddinxveen
Telefoonnummer: (0182) 64 64 64
E-mail: info@woonpartners-mh.nl
Bezoek voor informatie de website van Woonpartners Midden-Holland.

WoningNet
Bezoek voor informatie de website van WoningNet.

Voor vragen over wonen, zorg en welzijn:
WMO loket van de gemeente Gouda
Telefoonnummer: (0182) 59 17 32 of 14 0182
E-mail: gemeente@gouda.nl

Algemene Informatie over wonen in Gouda:
Telefoonnummer: 14 0182
E-mail: gemeente@gouda.nl

Voor woningen van particuliere verhuurders zoekt u via een zoekmachine op ‘huren’ en ‘Gouda’. Of neem contact op met een verhuurmakelaar.