Verhuur woning aan toeristen

Vanaf 1 januari 2022 heeft u in Gouda een registratienummer nodig  om (een deel) van uw woning te kunnen verhuren aan toeristen. U vraagt dit registratienummer aan en vermeldt het bij uw advertenties. Met het registratienummer kan de gemeente zien welke woningen voor toeristische verhuur worden aangeboden.

U hebt het registratienummer nodig voor alle particuliere vakantieverhuur, inclusief bed & breakfast. Het is verplicht om dat registratienummer te vermelden in elke publicatie of advertentie waarmee u een woning aanbiedt voor toeristisch verblijf. Websites zoals Airbnb, Booking.com en Expedia/Vrbo hebben een speciaal veld waar u het nummer kunt invullen.

U kunt het registratienummer online aanvragen via het landelijke registratiesysteem toeristische verhuur. U hoeft dat maar 1 keer te doen en de aanvraag is gratis. Het nummer krijgt u meteen per mail toegestuurd.

U kunt het registratienummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als een bedrijf voor u de verhuur of administratie regelt, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen. Iemand anders kan alleen voor u een registratienummer aanvragen als u hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven. Als een ander namens u een registratienummer aanvraagt, gebruikt diegene zijn eigen DigiD en vermeldt ook uw gegevens in de aanvraag. Als u zelf een aanvraag indient, kan een ander dat niet meer namens u doen.

Als u het registratienummer voor iemand anders aanvraagt, heeft u schriftelijke toestemming nodig van de eigenaar. Het is belangrijk dat u deze schriftelijke toestemming in uw administratie bewaart. Zowel de eigenaar als uzelf krijgen het registratienummer per mail toegestuurd.

Als u geen registratienummer heeft en dus geen registratienummer in uw advertenties vermeldt, kunt u een boete van € 8.700,- krijgen.

  • Als u (een deel van) uw woning aan toeristen of mensen die niet zijn ingeschreven in de gemeente verhuurt, moet u toeristenbelasting betalen. U ontvangt hiervoor een aanslag van de BSGR. Kijk voor meer informatie op de pagina Toeristenbelasting.
  • Op 1 juli 2022 is het Parapluplan Wonen vastgesteld waarin geregeld is dat woningen in de basis alleen nog maar bewoond mogen worden door 1 huishouden. Hierdoor kunt u niet zomaar uw woning verhuren aan meerdere mensen tegelijk die gezamenlijk geen huishouden vormen, zoals studenten of arbeidsmigranten. Hier heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bekijk de regels van het Parapluplan. Voor vragen kunt u ook bellen met het Omgevingsloket via telefoonnummer 14 0182.
  • Als u maximaal 2 kamers in uw woning voor een periode van maximaal 21 aaneengesloten overnachtingen aan maximaal 4 personen wilt verhuren, terwijl uzelf tijdens de verhuur in uw woning blijft (bed & breakfast), heeft u geen vergunning nodig.
  • Vakantieverhuur van de woning mag maximaal 60 dagen per kalenderjaar aan maximaal 6 personen tegelijk. U heeft dan geen vergunning nodig.