Rijbewijs kwijt of gestolen

Het is vervelend als uw rijbewijs is gestolen of is kwijtgeraakt. Hieronder leggen wij uit wat u moet doen als u dit is overkomen in Nederland of in het buitenland.

U geeft de vermissing van uw rijbewijs online door bij de RDW met uw DigiD. Uw rijbewijs wordt meteen ongeldig gemaakt, waardoor misbruik wordt voorkomen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Na het doorgeven van de vermissing kunt u een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs

Doe in dit geval aangifte bij de politie. Daarna kunt u de diefstal van uw rijbewijs online doorgeven bij de RDW met uw DigiD. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig gemaakt, waardoor misbruik wordt voorkomen. Na het doorgeven van de diefstal kunt u een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs

Als het u online niet lukt om door te geven dat uw document kwijt of gestolen is, kunt u dat ook in het Huis van de Stad doen.  Als u wilt, kunt u dan ook meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Door de coronamaatregelen is het verplicht om een afspraak te maken als u naar het Huis van de Stad wilt komen. 

Wat neem ik mee naar de afspraak? 

Neem de volgende documenten mee om door te geven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is:

  • een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart;
  • een verlopen paspoort of identiteitskaart als u geen geldig document heeft;
  • een proces-verbaal als uw rijbewijs is gestolen of in het buitenland vermist geraakt is.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak verplicht als u naar het Huis van de Stad wilt komen.

Maak een afspraak om door te geven dat uw rijbewijs gestolen is als het online niet lukt. Wilt u ook een nieuw rijbewijs aanvragen? Voeg dan hiervoor een extra activiteit aan de afspraak toe, zodat wij voldoende tijd voor u hebben. U leest dan meteen wat u nog extra mee moet nemen naar de afspraak.

Bent u tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk of een vakantie? Doe aangifte bij de lokale politie en doe online aangifte van vermissing bij de RDW. De online aangifte bij de RDW kunt u doen met uw DigiD. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen. Wanneer u terug bent in Nederland, vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente.

Woont u in het buitenland? Bekijk dan de website van de RDW om te zien hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Het doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is, is gratis.

Vraagt u daarna een nieuw rijbewijs aan? U betaalt dan hetzelfde bedrag als bij een normale aanvraag of verlenging. Een nieuw rijbewijs kost € 41,60

Uw rijbewijs is meteen ongeldig gemaakt nadat u de vermissing van uw rijbewijs heeft doorgegeven aan de RDW. Dit is gedaan om misbruik van het rijbewijs te voorkomen. Het kan niet worden teruggedraaid.

Als u uw oude rijbewijs terugvindt, moet u deze bij de gemeente inleveren. Bel 14 0182 om hiervoor een afspraak te maken. Wij vernietigen het document daarna. Op die manier voorkomen we misbruik van uw rijbewijs. Dit gebeurt ook als iemand anders uw rijbewijs heeft gevonden en bij de gemeente inlevert nadat u een nieuwe aanvraag heeft gedaan.

Omdat niet zeker is of er in de tussentijd misbruik van uw rijbewijs is gemaakt, adviseren wij u om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit kan ook verstandig zijn als iemand anders u uw rijbewijs heeft teruggegeven nadat u het kwijt was.