Rijbewijs kwijt of gestolen

Het is vervelend als uw rijbewijs is gestolen of is kwijtgeraakt. Hieronder leggen wij uit wat u moet doen als u dit is overkomen in Nederland of in het buitenland.

Geef de vermissing of diefstal van uw rijbewijs online door.

Doorgeven

U geeft de vermissing van uw rijbewijs via bovenstaande knop online door bij de RDW met uw DigiD. Uw rijbewijs wordt meteen ongeldig gemaakt, waardoor misbruik wordt voorkomen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Na het doorgeven van de vermissing kunt u een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs

Doe in dit geval aangifte bij de politie. Daarna kunt u de diefstal van uw rijbewijs via bovenstaande knop online doorgeven bij de RDW met uw DigiD. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig gemaakt, waardoor misbruik wordt voorkomen. Na het doorgeven van de diefstal kunt u een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs

Als het u online niet lukt om door te geven dat uw document kwijt of gestolen is, kunt u dat ook in het Huis van de Stad doen. Maak hiervoor een afspraak. Als u wilt, kunt u dan ook meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Wat neem ik mee naar de afspraak?

Neem de volgende documenten mee om door te geven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is:

  • een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart;
  • een verlopen paspoort of identiteitskaart als u geen geldig document heeft;
  • een proces-verbaal als uw rijbewijs is gestolen of in het buitenland vermist geraakt is.

Bent u tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk of een vakantie? Doe aangifte bij de lokale politie en doe via bovenstaande knop online aangifte van vermissing bij de RDW. De online aangifte bij de RDW kunt u doen met uw DigiD. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen. Wanneer u terug bent in Nederland, vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente.

Woont u in het buitenland? Bekijk dan de website van de RDW om te zien hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Het doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is, is gratis.

Vraagt u daarna een nieuw rijbewijs aan? U betaalt dan hetzelfde bedrag als bij een normale aanvraag of verlenging. Een nieuw rijbewijs kost € 51,10

Uw rijbewijs is meteen ongeldig gemaakt nadat u de vermissing van uw rijbewijs heeft doorgegeven aan de RDW. Dit is gedaan om misbruik van het rijbewijs te voorkomen. Het kan niet worden teruggedraaid.

Als u uw oude rijbewijs terugvindt, moet u deze bij de gemeente inleveren. Bel telefoonnummer 14 0182 om hiervoor een afspraak te maken. Wij vernietigen het document daarna. Op die manier voorkomen we misbruik van uw rijbewijs. Dit gebeurt ook als iemand anders uw rijbewijs heeft gevonden en bij de gemeente inlevert nadat u een nieuwe aanvraag heeft gedaan.

Omdat niet zeker is of er in de tussentijd misbruik van uw rijbewijs is gemaakt, adviseren wij u om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit kan ook verstandig zijn als iemand anders u uw rijbewijs heeft teruggegeven nadat u het kwijt was.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Hebt u een kopie van uw Nederlandse identiteitskaart afgegeven, maar u vertrouwt het niet? Of hebt u al gemerkt dat uw kopie is misbruikt om andere mensen op te lichten uit uw naam? Meld dit dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).

Op het moment dat uw rijbewijs bij identiteitsfraude of een datalek betrokken is, raden wij aan om hiervan een melding te doen bij de RDW. Nadat u op hun website met uw DigiD bent ingelogd geeft u de vermissing van uw rijbewijs door, ook wanneer uw rijbewijs niet kwijt is. U geeft hierbij aan dat u misbruik van uw rijbewijs vermoed. Hierdoor wordt uw rijbewijs direct ongeldig gemaakt. Op het moment dat u een nieuw rijbewijs aanvraagt levert u vervolgens het ongeldige rijbewijs bij ons in. Kunt u de melding niet online via de RDW doorgeven? Dan kunt u bij ons een afspraak maken. Wij maken aan de balie de vermissingsverklaring op en geven aan dat u misbruik van uw rijbewijs vermoed. Wilt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen? Voeg hiervoor dan een extra activiteit aan de afspraak toe zodat wij genoeg tijd voor u hebben.