Rijbewijs

Woont u in Gouda? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen en ophalen in het Huis van de Stad.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak verplicht. Ook kunnen niet alle rijbewijzen op tijd worden verlengd. Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020, blijven 9 maanden langer geldig. Alle informatie hierover staat op de website van het CBR.

Dit hangt van uw persoonlijke situatie af. Een medische keuring is nodig in de volgende gevallen:

 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs aanvraagt voor een bus of vrachtwagen, dit heet ook wel een groot rijbewijs.
 • Als uw rijbewijs verloopt op het moment dat u 75 jaar of ouder bent. 

Kijk voor meer informatie op de website van het RDW.

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Een kleurenpasfoto, kijk voor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.
 • Het eerder afgegeven rijbewijs, als u deze heeft.
 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u de begeleiderspas hebben aangevraagd voordat u het rijbewijs aanvraagt. 
 • Een betaalmiddel want u moet vooraf betalen.

Bel de gemeente tijdens werkdagen voor 15.00 uur. Wij proberen dan voor u een afspraak in te plannen op de volgende werkdag, zodat u de werkdag erna na 12.00 uur het document kunt afhalen. 

Bijvoorbeeld: u belt op maandag voor 15.00 naar de gemeente. Wij proberen voor u een afspraak in te plannen op dinsdag. Op woensdag na 12.00 kunt u dan uw nieuwe rijbewijs ophalen.

Als de gemeente uw identiteit niet kan vaststellen, duurt de afhandeling langer. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw rijbewijs kwijt of gestolen is. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. Bekijk de volgende vraag voor meer informatie over de bedragen.

Een rijbewijs kost € 41,-. Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u een extra bedrag:  € 34,10. Dit bedrag betaalt u bovenop het standaard bedrag.

Uw rijbewijs is 5 werkdagen na de aanvraag klaar. Als de gemeente uw identiteit niet kan bepalen, duurt de afhandeling langer. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Bekijk voor meer informatie deze pagina op de website.

 • Uw oude rijbewijs, als u deze heeft.
 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Het afhaalbewijs dat u van de gemeente heeft ontvangen bij het aanvragen van uw rijbewijs.

Door de coronamaatregelen is het maken van een afspraak voor het halen van het rijbewijs verplicht. U kunt een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 14 0182.

Dit hangt van uw leeftijd af:

 • Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs 10 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Om medische redenen kan uw rijbewijs korter geldig zijn.

In sommige gevallen moet u een nieuw rijbewijs aanvragen als er bepaalde persoonsgegevens zijn aangepast. Het gaat bijvoorbeeld om een aanpassing in de voornaam, de geboorteplaats, de geboortedatum of een wijziging van het geslacht.

Dit is mogelijk. Bel de gemeente via telefoonnummer 14 0182 om te horen welke documenten u precies naar uw aanvraag moet meenemen. Woont u het hele jaar in het buitenland? Kijk dan voor meer informatie op de website van de RDW.

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van uw rijbewijs en kunt u bij de ANWB aanvragen. Wilt u weten of u een internationaal rijbewijs nodig heeft voor het land dat u bezoekt? Bekijk de speciale pagina op de ANWB website.

Er bestaan verschillende soorten rijbewijzen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van alle rijbewijzen.

Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u meer informatie over code 95? Bekijk de pagina op de website van de Rijksoverheid. 

Vanaf 16,5 jaar mag u beginnen met rijlessen om uw rijbewijs te halen. Daarvoor heeft u een coach en een begeleiderspas nodig. Meer informatie over het halen van uw rijbewijs voor uw 18e jaar vindt u op de website van 2 to drive.