Eerste rijbewijs

Woont u in Gouda? En wilt u uw 1e rijbewijs aanvragen? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen en ophalen in het Huis van de Stad.

Wilt u uw rijbewijs verlengen of heeft u een nieuwe categorie behaald? Ga dan naar de pagina Verlengen of wijzigen rijbewijs.

Door grote drukte kan het langer duren voor u een rijbewijs kunt aanvragen.

Als u slaagt voor uw rijexamen zet het CBR 2 verklaringen op uw naam in het rijbewijzenregister: de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. De gemeente bekijkt dit register om te controleren of u een rijbewijs kunt aanvragen. Meestal staan de verklaringen in het register op de 1e werkdag nadat u examen heeft gedaan.  

Na de uitslag van het examen heeft u 3 jaar de tijd om het rijbewijs aan te vragen. Wacht u langer, dan moet u opnieuw examen doen. Als u meer dan 1 jaar wacht met de aanvraag dan heeft u een nieuwe gezondheidsverklaring nodig.

Maak via de rode knop rechts een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen. U moet zelf langskomen om een rijbewijs aan te vragen. Het is niet mogelijk om iemand anders de aanvraag voor u te laten doen (ook niet met een machtiging).

Een rijbewijs kost € 51,10. Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u een extra bedrag:  € 39,65. Dit bedrag betaalt u bovenop het standaard bedrag.

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart). 
  • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt, kijk voor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.
  • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u de begeleiderspas hebben aangevraagd voordat u het rijbewijs aanvraagt. 
  • Een betaalmiddel ,want u moet vooraf betalen.

Maak via de rode knop rechts een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen.

De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen. Aanvragen voor een rijbewijs die na 14.30 uur binnenkomen, pakken we de volgende werkdag op. Daardoor kan het voorkomen dat uw rijbewijs na 6 werkdagen klaarligt.

Als u het rijbewijs eerder wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag kost extra geld.

U moet het rijbewijs binnen 3 maanden ophalen. Na deze tijd sturen wij het rijbewijs terug naar de RDW en wordt het ongeldig verklaard. 

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat. U kunt ook bellen met de gemeente via 14 0182. 

Met een spoedaanvraag voor 14.00 uur ligt het rijbewijs de volgende werkdag na 11.00 uur klaar. Doet u de spoedaanvraag na 14.00 uur, dan ligt het de 2e werkdag na 11.00 uur klaar.

Een spoedaanvraag kost extra geld. 

Dit hangt van uw leeftijd af:

  • Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs 10 jaar geldig.
  • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag.
  • Bent u 75 jaar of ouder? Dan krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Om medische redenen kan uw rijbewijs korter geldig zijn.

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart).
  • Het afhaalbewijs dat u van de gemeente heeft ontvangen bij het aanvragen van uw rijbewijs. 

Het afhalen van het rijbewijs kan alleen op afspraak. 

Bij het aanvragen van uw rijbewijs maakt u gelijk een afspraak om het rijbewijs op te halen. Het is niet mogelijk om uw rijbewijs zonder afspraak af te halen. 

Mocht u nog geen afspraak hebben voor het afhalen, dan kunt u een afspraak maken via de website.

Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden na de aanvraag ophalen. Doet u dit niet, dan sturen wij het rijbewijs terug naar de RDW en wordt het ongeldig gemaakt.

U kunt de afspraak verplaatsen via de link in de bevestigingsmail die u heeft gekregen. Heeft u deze mail niet meer? Dan kunt u bellen naar telefoonnummer 14 0182 om uw afspraak te verplaatsen.

Het is vanaf 16 jaar mogelijk om rijlessen te volgen en examen te doen voor het scooterrijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR

Vanaf 16,5 jaar mag u beginnen met rijlessen om uw rijbewijs te halen. Daarvoor heeft u een coach en een begeleiderspas nodig. Meer informatie over het halen van uw rijbewijs voor uw 18e jaar vindt u op de website van 2 to drive.

Er bestaan verschillende soorten rijbewijzen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van alle rijbewijzen.

Ga hiervoor naar de pagina Rijbewijs omwisselen.