Ontheffing verkeersregels

Een ontheffing is een besluit waarbij er toestemming wordt gegeven voor iets dat normaal gesproken niet mag. De gemeente geeft alleen ontheffingen als het echt noodzakelijk is. U kunt een ontheffing aanvragen voor een dag, dagdeel of op jaarbasis.

In verband met het coronavirus is het maken van een afspraak verplicht. Zonder afspraak kunt u niet langskomen in het Huis van de Stad om een transponder af te halen. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 14 0182. 

Een deel van de binnenstad is autovrij. Er zijn een aantal momenten dat het autovrije gebied bereikbaar is voor auto’s. Binnen deze tijden kunt u zonder ontheffing laden en lossen. Kijk hiervoor op de pagina laden en lossen.

Om een aanvraag voor een ontheffing goed te kunnen beoordelen, moet u deze op tijd aanvragen. Als u een aanvraag korter dan 10 werkdagen van tevoren doet, is er sprake van een spoedaanvraag. U betaalt dan extra.

Een ontheffing kost € 21,90.
Een spoedaanvraag kost € 43,- (u betaalt € 21,90 extra voor een spoedaanvraag).

Een parkeerkaart die bij de ontheffing hoort, kost € 2,65
De parkeerkaart is alleen te gebruiken bij een huwelijk of een evenement.

U kunt maximaal 10 parkeerontheffingen aanvragen. De parkeerkaarten zijn alleen geldig op de tijd van uw huwelijk. Tijdens marktdagen en andere evenementen is parkeren op de Markt niet mogelijk en kunnen wij ook geen parkeerontheffingen geven.

U kunt de ontheffing aanvragen via dit aanvraagformulier.

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda
Nu gesloten. Vandaag open van 8.30 tot 17.00 uur.

Zie ook