Echtscheiding melden

Een scheiding regelt u met hulp van uw advocaat. De rechtbank spreekt de scheiding uit. Dit wordt daarna doorgegeven aan de gemeente en aangepast in de burgerlijke stand.

Als u gaat scheiden, heeft u een advocaat nodig. De advocaat helpt u met het regelen van de scheiding en geeft u meer informatie over het verloop van de scheiding. Vraagt u samen de scheiding aan? Dan is 1 advocaat voldoende. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kiest u allebei zelf een advocaat uit.

Uw huwelijk eindigt nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken. De scheiding is pas definitief als de beslissing van de rechter is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand. Uw advocaat of de advocaat van uw partner regelt dit. Dit gebeurt binnen 6 maanden nadat de scheiding is uitgesproken. Nadat de gemeente van uw advocaat bericht heeft gehad, wordt de scheiding zo snel mogelijk ingeschreven. Uw advocaat krijgt van de gemeente bericht als dit is gedaan.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over scheiden en alle zaken die daarbij komen kijken. U kunt met vragen ook terecht bij uw advocaat.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u dit beëindigen? Kijk voor meer informatie hierover op de pagina ‘beëindigen geregistreerd partnerschap‘.