Alcoholvergunning

Als u alcohol wilt schenken in een horecabedrijf, heeft u een alcoholvergunning nodig. Dit geldt ook voor sportverenigingen en stichtingen die drank schenken. Ook voor de verkoop van alcohol in een slijterij heeft u deze vergunning nodig.

We raden u aan contact op te nemen met de gemeente als u van plan bent om een alcoholvergunning aan te vragen. Hiervoor kunt u bellen met het team Bijzondere wetten via telefoonnummer 14 0182. We maken dan een afspraak om samen met u door te nemen wat u moet aanleveren.

eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Aanvragen

U heeft een alcoholvergunning nodig als u alcoholische drank schenkt of verkoopt (met een alcoholpromillage van 0,5% of hoger). U heeft bijvoorbeeld een alcoholvergunning nodig voor:

  • Een slijterij.
  • Een horecabedrijf (café, cafetaria of restaurant).
  • Een sportkantine, verenigingslokaal of bedrijfsrestaurant.

Sommige winkels mogen zonder alcoholvergunning zwak-alcoholhoudende drank verkopen voor thuisgebruik of op een andere plek. Deze staan in artikel 18 lid 2 van de Alcoholwet. Dit geldt bijvoorbeeld voor winkels waarin vooral levensmiddelen worden verkocht, zoals een supermarkt. Een alcoholvergunning is persoonsgebonden. Dit betekent dat de vergunning nooit overgedragen kan worden aan een andere ondernemer.

Bij de aanvraag moet u in ieder geval de volgende stukken aanleveren:

  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de ondernemer(s)/bestuurder(s) en alle leidinggevenden.
  • Een arbeidsovereenkomst van de op de aanvraag genoemde personen die in loondienst zijn.
  • Verenigingen en clubs moeten een bestuursreglement aanleveren.
  • Een plattegrondtekening op schaal, waarop de horecalokaliteiten staan. Dit zijn alle ruimtes waar alcoholhoudende drank wordt geschonken.

De gemeente kan u ook vragen om een Bibob-vragenlijst in te vullen. Met behulp van uw antwoorden kan de gemeente bepalen of er een risico is dat de vergunning gebruikt gaat worden voor criminele activiteiten.

Naast de alcoholvergunning heeft u een exploitatievergunning nodig. Met deze vergunning krijgt u toestemming tot het exploiteren van een openbare inrichting. Bekijk de pagina ‘exploitatievergunning‘ voor meer informatie.  

De vergunning geldt voor onbepaalde tijd, u hoeft de vergunning dus maar 1 keer aan te vragen. Let op: verandert de exploitatievorm, rechtsvorm of inrichting? Dan moet u een nieuwe alcoholvergunning of een wijziging van de vergunning aanvragen. Dit kan ook via de knop bovenaan de pagina.

De aanvraag van een exploitatievergunning kost € 261,60. U betaalt dit bedrag tijdens de online aanvraag meteen met iDEAL of een creditcard. Daarna kunt u een rekening voor uw betaling downloaden uit uw zaak op MijnGouda. Ook als u de vergunning niet krijgt, moet u deze kosten betalen.

U start de aanvraag met de knop bovenaan deze pagina. U heeft hier eHerkenning voor nodig.