Vooroverleg

Voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, kunt u uw plan met de gemeente bespreken. Zo kunt u duidelijk krijgen of uw plan haalbaar is. Dat heet een vooroverleg. Een vooroverleg is verstandig als uw plan ingewikkeld is en afwijkt van de regels in het omgevingsplan, met grote gevolgen voor de omgeving. U krijgt dan van de gemeente een 1e reactie over of uw plan haalbaar is en wat het vervolg is. Het voordeel van een vooroverleg is, dat dit nog algemeen van opzet kan zijn zonder kostbare uitgewerkte en gedetailleerde tekeningen of onderzoeken. Deze zijn nodig bij een officiële omgevingsvergunningaanvraag.

In een vooroverleg beoordeelt de gemeente of uw plan kansrijk is. Daarbij wordt eerst gekeken of de door u gevraagde functie, of uitbreiding daarvan, passend is op de plek. En wat de effecten daarvan zijn op de omgeving. Er wordt daarbij onder andere algemeen gekeken naar de functionele en ruimtelijke inpassing in de omgeving. En wat de gevolgen voor het verkeer en openbaar groen zijn. Dit geldt ook voor het milieu en de cultuurhistorische waarden.  Als uw plan kansrijk is, kan dit verder worden uitgewerkt. De beoordeling hiervan verloopt via verschillende omgevingstafels. Daarbij worden eerst randvoorwaarden meegegeven en wordt er in stappen van een schetsontwerp, via een voorlopig ontwerp naar een definitief ontwerp toegewerkt. Binnen dit proces vragen wij u om informatie aan te leveren en kunt u uw plan toelichten. Voor de omgevingstafels worden ook weer leges in rekening gebracht. Als alle stappen van dit proces positief zijn beoordeeld, kan het plan worden ingediend als een omgevingsvergunningaanvraag.

Een vooroverleg vraagt u aan via het Omgevingsloket Online. Volg hierbij het stappenplan. Kies activiteit  ‘bouwen’. 

Bij uw aanvraag moet u minimaal 2 zaken aanleveren (let op: dit zijn mogelijk niet alle documenten, die gevraagd worden tijdens het doorlopen van het stappenplan van het omgevingsloket):

  1. Situatietekening:

Een schets van de bestaande en de nieuwe situatie. Hierin staat wat de algemene afmetingen zijn van het nieuwe gebouw en de aantallen en oppervlakten van de verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan wonen, parkeren en groen. Hierin staan ook de perceelsgrenzen en omliggende percelen tot circa 200 meter afstand.

  1. Omschrijving van de functie:

Een algemene toelichting op het plan en een beschrijving van de voorgestelde functie(s). Daarin staat in ieder geval antwoord op de volgende vragen:

  • Wie is de eigenaar van de locatie?
  • Welke voordelen hebben inwoners, ondernemers en/of de stad Gouda van uw plan?
  • Weet u al wat de omgeving van uw plan vindt? Heeft u al met de omgeving hierover gesproken?
  • Heeft u al met iemand van de gemeente over uw plan gesproken? Zo ja, met wie?
  • Als er parkeerruimte nodig is, hoeveel parkeerplekken verwacht u aan te leggen?
  • In hoeverre houdt u rekening met de aanleg van openbaar groen?

De 1e beoordeling van uw idee kost € 627,30. Als u na het vooroverleg een  omgevingsvergunning aanvraagt, worden alle kosten voor deze 1e beoordeling afgehaald van de legeskosten van de omgevingsvergunning.

Misschien heeft de gemeente nog vragen. Of moet u verder onderzoek laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Dan komen er na de 1e beoordeling kosten bij. U kunt pas aan de slag wanneer u ook een omgevingsvergunning heeft. Voor de aanvraag een omgevingsvergunning betaalt u leges. Kijk voor meer informatie over de bedragen in de tarieventabel bijlage 1, onder hoofdstuk 2, vanaf paragraaf 2.2.

Heeft u vragen of wilt u overleggen of vooroverleg in uw situatie nodig is, bel dan het Omgevingsloket via telefoonnummer 14 0182 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl.