Terug naar het overzicht

St. Antheunisbrug in binnenstad wordt versterkt

De St. Antheunisbrug, gezien vanaf Turfmarkt/Blauwstraat

Gemeente Gouda neemt tijdelijke maatregelen om de St. Antheunisbrug in de binnenstad te versterken. Uit controles bleek dat de brug is verzwakt. Er zijn bloembakken geplaatst om de route voor vrachtverkeer te versmallen, zodat er 1 voertuig tegelijk over de brug kan. Ook wordt het maximale gewicht van voertuigen beperkt. Om chauffeurs te waarschuwen, plaatst de gemeente verkeersborden aan het begin van de straat en bij de brug. Daarnaast versterkt de gemeente het brugdek door de bestrating te vervangen door prefab betonplaten.

De St. Antheunisbrug ligt midden in een belangrijke winkelstraat: tussen Kleiweg en Hoogstraat op de kruising met Turfmarkt en Blauwstraat. De brug is meer dan 100 jaar oud en destijds niet ontworpen voor het huidige zware verkeer. In de jaren 2029-2030 vervangt de gemeente de riolering in Kleiweg-Hoogstraat. Dat is een ‘natuurlijk moment’ om ook de brug te vervangen

Beide vervangingen zijn ingrijpende projecten voor de winkelstraat en de binnenstad. Door nu alleen tijdelijke maatregelen te nemen – en zo straks 2 ingrijpende projecten te bundelen – wil de gemeente de gevolgen voor winkeliers, publiek en andere belanghebbenden zoveel mogelijk beperken.

Versmalling blijft

De gemeente verwacht de tijdelijke maatregelen binnen 2 maanden te hebben uitgevoerd. Als de betonplaten er liggen ter vervanging van de huidige bestrating, is de route weer open voor alle verkeer. Dan kan alles er weer overheen wat er nu ook overheen kan. De versmalling met bloembakken blijft tot de hele brug wordt vervangen. Uiteraard zal de gemeente de brug tussentijds blijven controleren. Wanneer de brug in 2029-2030 wordt vervangen, ontstaat ook de mogelijkheid om de ambities voor de ‘intieme vaarroute’ te verwezenlijken, bijvoorbeeld door een iets hogere brug. Het begrip ‘intieme vaarroute’ staat voor de ambitie om (kleine) waterwegen in de binnenstad te ontsluiten voor kleine vaartuigen.