Terug naar het overzicht

Ruimte voor zonnepanelen op uw dak

Op de foto staan Erik en Doortje bij hun woning.

Er is in Gouda nog veel ruimte voor zonnepanelen. Daarom moedigt de gemeente Gouda aan om te kijken of er op uw huis ook zonnepanelen passen. In Nederland zijn we erg ver in de voorziening van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. In verhouding tot de rest van Europa hebben we het hoogste aantal zonnepanelen per gezin / bedrijf. Toch kunnen er in Gouda nog ongeveer 20.000 panden voorzien worden van deze panelen. Dat is te zien op de ‘dakenkaart’, die door de gemeente is gemaakt.

De dakenkaart is gemaakt aan de hand van gegevens die via een satelliet zijn verkregen. Door deze kaart werd het duidelijk dat er in Gouda nog veel daken zijn zonder zonnepanelen. De draagkracht, stevigheid en eventuele schaduw zijn niet onderzocht. Daardoor is het helaas niet bekend of alle daken geschikt zijn voor zonnepanelen.

Geen stroomkosten meer

Erik en Doortje Rietveld hebben jaren geleden al panelen geplaatst. Ze betalen al een tijd niets meer voor hun stroom, terwijl ze bijvoorbeeld wel elektrisch koken. Erik: “Dat heeft behoorlijk veel geld opgeleverd. De montage was eenvoudig: een bedrijf kwam alles plaatsen en dat was in een dag geregeld. En we gingen meteen stroom besparen. Doortje vond het ook belangrijk om een duurzaam huis te krijgen. Je moet toch een keer beginnen, anders komen we niet van het gas af!”

Btw-kosten terug

Heeft u zonnepanelen of wilt u die kopen? Dan kunt u de btw over de kosten terugvragen. Wat daarvoor nodig is, hangt af van uw situatie. Kijk daarvoor op de pagina ‘Eigenaren van zonnepanelen’ op de website van de Belastingdienst.

Foto: Hedwig Schipperheijn