Terug naar het overzicht

Rechter bevestigt: overlastgevende bomen Nieuwehaven kunnen worden verwijderd

Op de foto zien we de Nieuwehaven met platanen die in betonnen bakken staan.

De 14 platanen aan de Nieuwehaven mogen worden vervangen door nieuwe bomen die geen wortelopdruk geven. Dat heeft de bestuursrechter in Den Haag op 5 juni 2024 besloten in de rechtszaak die de Werkgroep Platanen Nieuwehaven had aangespannen. De bomen kunnen alleen blijven staan als ze meer groeiruimte krijgen. Dit gaat onder andere ten koste van zo’n 21 parkeerplaatsen. De rechtbank vindt dat de gemeente die belangen zwaarder mag wegen dan behoud van de bomen.

De gemeente Gouda en Werkgroep Platanen Nieuwehaven zijn het op punten als overlast en de gezondheid van bomen in grote lijnen eens, maar denken verschillend over de oplossingen. De gemeente wil de 14 bomen vervangen door andere soorten bomen. De Werkgroep wil de bomen laten staan. De rechter bevestigt dat de bomen vanwege de wortelopdruk verwijderd mogen worden. De werkgroep heeft 6 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Nieuwe bomen zonder wortelopdruk

De bomen worden pas gekapt als de andere werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals de gedeeltelijke vervanging van het riool. Ook wordt de Nieuwehaven opnieuw ingericht. Hierbij komen 14 nieuwe bomen terug die speciaal zijn geselecteerd voor deze omgeving. De nieuwe bomen geven geen wortelopdruk en zorgen voor meer biodiversiteit in de straat.

Vertraging door bezwaren en uitbreiding van werkzaamheden

Het project Nieuwehaven speelt sinds januari 2019. Naast de bezwaren die in de omgeving had over het verwijderen van de bomen, bleek dat er werkzaamheden aan kabels en leidingen nodig waren. Ook is het project uitgebreid met werkzaamheden voor de peilverlaging.

Kijk voor meer informatie op de pagina Nieuwehaven.