Terug naar het overzicht

Houd het raadslidmaatschap aantrekkelijk

Op de foto zien we een zaal vol met toeschouwers die luisteren naar een presentatie. Dit is tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Op 25 en 26 juni was het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het werd georganiseerd door de gemeenten Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden. Op dinsdag waren er allerlei sessies, waaronder een over lokale partijen.

Ruim een derde van de kiezers stemde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 op een lokale partij. Hoe functioneren lokale partijen in het decentrale bestuur? Marcel Boogers, bijzonder hoogleraar Democratie en Transitie aan de Universiteit Utrecht, ging in op deze vraag en op ombudspolitiek. “Dat is het opkomen voor de belangen voor een bepaalde groep. Om een goed ombudspoliticus te zijn, moet je goed weten wat er speelt én weten hoe en wanneer je doorverwijst naar de raad.”
Richard de Mos van Hart voor Den Haag bedrijft deze vorm van politiek. Hij gaf aan: “Dat betekent: je ogen en oren openhouden op straat. Dat is alleen te verwezenlijken met bloed, zweet en tranen. En door in de spiegel te blijven kijken. Als er iets speelt, bespreek het dan zonder te zwartepieten”.
De derde spreker was Gon Boers van HOIwerkt. Deze lokale politieke partij heeft de meerderheid in de gemeenteraad van Hilvarenbeek. Gon: “HOI staat voor Helder, Open en Integer. Toen bleek dat we de enige coalitiepartij waren, hebben we ervoor gekozen om geen coalitieakkoord te schrijven, maar een samenlevingsakkoord. Mensen konden hierop reageren via een brief of mail, of bijvoorbeeld door naar een participatiemarkt te komen. Nu, na twee jaar, nodigen we mensen die toen hebben gereageerd uit voor spreekuren”.
Op de vraag van gespreksleider Marcel Bamberg welke uitdagingen de sprekers zagen, gaf Gon aan dat ze die vooral ziet in het werven van nieuwe mensen. “Ik benader hen persoonlijk. En als ze zeggen dat ze het al zo druk hebben, antwoord ik dat dat precies is waarom in hen vraag: ik zoek inwoners die actief betrokken zijn, die middenin de maatschappij staan.” Marcel Boogers vulde aan dat het belangrijk is om het raadslidmaatschap aantrekkelijk te houden. Dat zit niet alleen in werkdruk, maar ook in voldoening. Richard sloot af door te benadrukken dat lokale politieke partijen zich met elkaar moeten verbinden.

Lees een volledig verslag van de sessie op de website van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.