Terug naar het overzicht

Gouda kijkt terug op succesvolle Goudse Week van de Biodiversiteit

Op de foto is een oranje vlinder te zien die op een gele bloem zit.

In de week van 25 mei tot en met 2 juni was het de Week van de Biodiversiteit. De KNNV natuurvereniging Gouda e.o., IVN IJssel en Gouwe en gemeente Gouda kijken terug op een geslaagde week, waarin op verschillende manieren aandacht werd gevraagd voor het belang van een gezonde natuur met veel verschillende planten en dieren.

Natuurspeurtocht voor kinderen

Op zondag 2 juni werden kinderen op het Heempad welkom geheten door de aardige, natuurvriendelijke heks die alles kon vertellen over eetbare planten. De hele middag konden kinderen de natuur ontdekken door waterbeestjes te onderzoeken, regenwormen vangen, verborgen insecten uit een struik schudden, bloemkaartjes te maken en grassen verzamelen. Aan het einde van de middag namen de kinderen kikkervisjes en zaadjes mee naar huis om ze te verzorgen.

Biodiversiteit café

Tijdens het biodiversiteitscafé op vrijdagavond waren er presentaties van de voorzitter van de KNNV natuurvereniging Gouda e.o. Frans Kingma, de Goudse beleidsambtenaar Robert van der Meer en de nieuwe stedelijk ecoloog Veerle Herzberg. Er ontstond een interessante discussie over hoe de biodiversiteit de natuurlijke gezondheid van de stad kan versterken. Bij het nachtvlindercafé zijn vervolgens mooie vlindersoorten ontdekt en vleermuizen gespot. 

De natuur dichtbij huis

Tijdens de 4 avondexcursies in het Noorderhout, de binnenstad, Steinse Groen en Goudse Hout werden verschillende technieken en hulpmiddelen ingezet om de natuur en waterkwaliteit te onderzoeken. De tuinambassadeurs lieten op het festival Gouda maakt Toekomst zien hoe je je eigen tuin leuker, gezonder en beter bestand tegen hevige regenbuien kunt maken. Heeft u de activiteiten gemist? Beide natuurverenigingen geven regelmatig excursies dus houd de websites van de KNNV natuurvereniging Gouda e.o. en IVN IJssel en Gouwe in de gaten.

Foto: Willy Heijenga