Terug naar het overzicht

Gemeente Gouda lanceert nieuwe website

Gemeente Gouda heeft haar website www.gouda.nl vernieuwd. Naast een nieuw jasje, kunnen inwoners nu nog eenvoudiger hun online zaken regelen, zoals een verhuizing doorgeven, subsidie aanvragen of een uittreksel regelen. De website is ook aangepast aan tablet of smartphone gebruikers. 

Burgemeester Verhoeve is trots op de nieuwe website: “De site ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook helemaal ingericht op datgene wat de gebruikers zoeken. Het is belangrijk dat onze inwoners en ondernemers op een snelle en efficiënte manier hun zaken kunnen regelen. Gewoon thuis, achter de computer in contact met de gemeente Gouda. Een mooie stap in onze digitale dienstverlening!”

Toegankelijkheid

Bij de inrichting is er veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de website. Digitale toegankelijkheid voor iedereen is niet alleen belangrijk, het is ook wettelijk verplicht. Dit betekent dat alle teksten, afbeeldingen en kaarten ook toegankelijk moeten zijn voor bijvoorbeeld doven en slechtzienden. De teksten worden zoveel mogelijk op taalniveau B1 aangeboden. Dit taalniveau is voor het grootste deel van de bevolking begrijpelijk.

Indeling van de website

Op de nieuwe website is onder andere informatie te vinden over de gemeentelijke producten en diensten, het college en de raad. Op productpagina´s is de informatie zoveel mogelijk verwerkt in vragen en antwoorden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitklapmenu. Uit onderzoek is gebleken dat mensen graag op deze manier informatie tot zich nemen. Ook de zoekfunctionaliteit op de website zelf is verbeterd. Mensen zoeken steeds meer op door vragen te stellen. Daarom zorgt deze manier van schrijven ook voor een betere vindbaarheid binnen zoekmachines zoals Google.

Doorontwikkeling

De komende tijd wordt de website verder doorontwikkeld. Zo heeft de gemeente de wens om de website op korte termijn in te zetten voor burgerparticipatie bij projecten in de stad. Ook blijft de gemeente het gebruik van de website onderzoeken, zodat deze eenvoudig kan worden aangepast naar de behoeften van de gebruikers.