Terug naar het overzicht

Bouw 247 jongerenwoningen in Spoorzone van start

Bouw 247 jongerenwoningen in Spoorzone van start

Met het symbolisch slaan van de 1e paal gaven minister Hugo de Jonge en wethouder Jan Kees Oppelaar – samen met Goudse jongeren – het startsein voor de bouw van 247 betaalbare jongerenwoningen. De woningen komen in de 1828-vestiging in de Spoorzone en is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar.

Het bouwterrein aan de Burgemeester Jamessingel was maandag even omgetoverd tot een klein festivalterrein, met foodtrucks, livemuziek van de Handsome Poets, een DJ en zo’n 100 woningzoekende jongeren. “Er valt vandaag echt wat te vieren”, zei wethouder Jan Kees Oppelaar. “Met deze woningen kunnen we minstens 250 Goudse jongeren een betaalbaar dak boven hun hoofd geven. Daarmee zetten zij een belangrijke stap in hun leven. Dankzij een nauwe samenwerking tussen overheden, ondernemers én de jongeren zelf zijn we tot dit unieke concept gekomen met duurzame woningen en een uitgebreid aanbod aan deelvoorzieningen. En dat alles hebben we betaalbaar én voor de Goudse jongeren weten te houden.”

1828

1828 is een woonconcept voor starters tussen de 18 en 28 jaar. In de Goudse vestiging komen 247 appartementen, waarvan 87% sociale huur. In het gebouw komen gezamenlijke ruimtes en gedeelde voorzieningen zoals werkplekken, een woonkamer, buitenruimte en elektrisch deelvervoer. Jongeren uit Gouda en met cruciale beroepen krijgen voorrang op een woning. De vestiging in Gouda is de allereerste van meerdere vestigingen die gebouwd gaan worden in Nederland.

‘Duwtje in de rug’

De bouw van 1828 Gouda werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Rijksoverheid vanuit de zogenoemde Startbouwimpuls-regeling. Reden voor demissionair minister Hugo de Jonge om het Goudse bouwfeest maandag bij te wonen: “De woningnood onder jongeren is heel groot én heeft enorme gevolgen. Jongeren stellen beslissingen uit. Hun leven staat op pauze. Met deze financiële bijdrage kreeg 1828 Gouda net het duwtje in de rug om te kunnen gaan bouwen. Ik heb er vertrouwen in dat 1828 in meer gemeentes voet aan de grond gaat krijgen.”

Woonpanel

Ook de aanwezige jongeren zijn enthousiast. Wiebe van der Vlugt is een van de leden van het woonpanel, dat meedenkt over 1828 Gouda: “1828 is een super fijn concept. Je hebt je eigen plek met je eigen badkamer en keuken. In de gezamenlijke ruimte kun je werken of afspreken met medebewoners. Wat heel bijzonder is, is dat we zelf als jongeren in het woonpanel mogen meedenken over wat er in het gebouw komt en hoe het eruitziet. En dat wordt echt super gaaf!”