Terug naar de vorige pagina

Saado

Oud-bewoner

Saado kwam 1,5 jaar geleden vanuit Syrië via Libanon, Irak en Turkije in zijn eentje naar Nederland: “Ik ben uit mijn land gevlucht omdat ik geen onderdeel wilde zijn van de oorlog.” Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Hij is gescheiden van zijn familie en vrienden en dat heeft een grote invloed op zijn leven.

In Syrië studeerde Saado economie en werkte als een bloemist. In 1 klap moest hij alles achterlaten. Zijn moeder en broer wonen nog steeds in Syrië. “Ik heb gelukkig regelmatig contact met hen,” vertelt hij. In Nederland wil hij ook contact leggen met mensen omdat hij een heel sociale jongen is, maar door de taalbarrière is dat moeilijk. “Het was een uitdaging om erachter te komen hoe ik met mensen moest omgaan of een manier te vinden om met mensen in contact te komen.”

Saado werd eerst naar Ter Apel gestuurd en ging van daaruit naar het AZC in Budel. “Het leven in het AZC was anders dan wat ik gewend was, maar de COA was heel aardig en zorgde goed voor mij”, vertelt hij. Uiteindelijk kwam hij op de hotelboot in Gouda terecht. Het viel niet mee om een ​​boot te leven: “Het is heel gek want je zit niet in een normaal gebouw. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar ergens roken of je eten meenemen naar je kamer.”

Maar het was een bijzondere ervaring. Om zichzelf bezig te houden deed Saado regelmatig mee met activiteiten op de boot zoals handwerk. Daarnaast probeerde hij zijn Engels te verbeteren. “Ik probeerde mezelf Engels te leren door mensen te helpen met vertalen en door met de beveiligers te praten. Daarnaast deed ik veel vrijwilligerswerk.”

Saado had altijd al een voorkeur voor Gouda: “Vroeger, toen ik in het kamp zat, had ik contact met veel mensen uit Gouda”, vertelt hij.  Ze hebben hem veel gesteund. Ondertussen woont Saado in Gouda en heeft hij een verblijfsvergunning. Met hulp van de gemeente heeft hij een huisje net buiten de binnenstad gekregen.

Als je Saado vraagt naar zijn toekomstplannen en dromen, dan zegt hij: “Mijn doel is nu om mijn studie af te maken en iets te studeren dat vergelijkbaar is met mijn eerdere studie, zoals economie. Ik denk bijvoorbeeld aan e-marketing.” Daarnaast mist hij zijn broer, moeder en zijn vrienden: “Ik zou ze graag dicht bij me willen hebben.”