Terug naar de vorige pagina

Irene Klein Haneveld

Ereburger sinds 1 april 2024

Irene Klein Haneveld is sinds 2016 initiatiefnemer en organisator van het gratis Paasontbijt op de Markt op Tweede Paasdag. Met het paasontbijt ontstaat verbinding in de stad. Niet alleen vanwege de 1.500 tot 2.000 mensen die ieder jaar komen ontbijten, maar ook door 20 kerken die met zo’n 250 vrijwilligers het paasontbijt helpen voor elkaar te krijgen.

Zij was daarnaast jarenlang actief in de ondernemersvereniging SOG. Namens het SOG en als lid van het DOE-platform zette zij zich in om Gouda aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers. Zij organiseerde veel creatieve, niet-alledaagse activiteiten zoals het trouwen voor 1 dag op Valentijnsdag, de kinderkaasmarkt en stroopwafeldag. Ook was zij betrokken bij de verkiezing van de kinderburgemeester en verschillende activiteiten van het kindercollege waaronder het jaarlijkse Super Cool Kidsfeest. Onder andere door haar inzet om de stad aantrekkelijker te maken heeft Gouda de titel Beste Binnenstad van Nederland gewonnen.

In christelijk Nederland is zij bekend als organisator van gospelconcerten en muziekevenementen met nationale en internationale artiesten. Dat doet zij al sinds 1984. In de jaren 90 organiseerde zij ieder jaar op de Markt in Gouda een Gospel Muziekfestival. Uit heel Nederland kwamen bezoekers naar Gouda voor dit muziekfestival. Zo heeft zij Gouda op de kaart gezet als gospelbolwerk van Nederland. 

Waar bent u het meest trots op?

Er is best veel waar ik trots op ben. De vele concerten met internationale artiesten die ik mocht organiseren in kerken, sporthallen en tijdens Marktakties waardoor Gouda het gospelbolwerk van Nederland werd. Maar ook trots op al die evenementen en activiteiten die ik samen met binnenstadondernemers mocht organiseren. En hieruit ontstond het evenement waar ik het meest trots op ben. Het jaarlijkse Paasontbijt. Ondertussen uitgegroeid tot een prachtige en unieke Goudse traditie. Zowel in organisatie als in bezoekers brengt het alle lagen van de Gouwenaars bij elkaar. Gemeente, ondernemers, kerken, organisaties en heel veel vrijwilligers maken het samen mogelijk dat Gouwenaars samen een ontbijtje doen. Het mooiste van het Paasontbijt is dat Gouwenaars elkaar ontmoeten en elkaar letterlijk zien zitten. Wie je ook bent, wat je ook doet, rijk, arm, dik, dun, alle kleuren, maten, opvattingen, karakters en leeftijden ze zijn er allemaal en ze zijn welkom! Elk jaar sta ik weer te glimmen van trots als ik het voor mijn ogen zie gebeuren. Samen zijn we de stad.

Wat is uw wens voor Gouda?

Dat Gouwenaars elkaar niet alleen bij het Paasontbijt ontmoeten, maar elkaar letterlijk en figuurlijk altijd zien zitten! Samen zijn we deze prachtige stad!