Terug naar de vorige pagina

Ahmad

Oud-bewoner

Sinds een paar jaar woont Ahmad in Nederland. De meeste verhuizingen zijn al geen feest, maar Ahmad heeft er zelfs een paar jaar over gedaan om op zijn bestemming te komen. Hij is van Syrië via Turkije naar Griekenland gereisd en toen uiteindelijk in Nederland aangekomen.

Ahmad begon als kleermaker in zijn thuisland Syrië. Zijn vader heeft daar een groot bedrijf. Toen in 2015 de oorlog in Syrië begon, vluchtten Ahmad en zijn familie naar verschillende landen. Zijn broers wonen verspreidt over Europa, zijn ouders in Turkije en Dubai en 1 van zijn zussen in Amerika.

Kort nadat Ahmad vluchtte, had hij zijn eindbestemming bedacht: Nederland, daar moest hij zijn. “In geen enkel ander land werd ik zo vriendelijk en goed ontvangen als in Nederland”, vertelt hij. “Ik werd eerst wel gearresteerd hoor, toen ik hier kwam, maar ja dat hoort erbij. Ze deden gewoon hun werk. Ik mocht kiezen wat ik wilde eten in de gevangenis! Ik wist niet wat ik zag. Het leek wel een hotel, en helemaal in vergelijking met mijn land.” 2 dagen later werd Ahmad naar Ter Apel verwezen. Van daaruit ging hij naar het azc in Budel. Uiteindelijk kwam hij in Gouda op de hotelboot.

Ahmad: “Ik ben alle mensen van team vluchtelingenopvang die me hebben geholpen zo dankbaar. Ze hebben me geholpen met mijn Nederlands, met mijn Engels en met alle papieren. Ik ben in het bijzonder Rubia Langeler dankbaar voor de hulp bij het aanvragen van alle papieren en bij het opzetten van mijn bedrijf. Zonder haar was dat allemaal nooit gelukt.”

Inmiddels heeft hij een huisje in Den Haag wat hij zelf aan het opknappen is. Ahmad wil enorm graag iets terugdoen voor alle hulp die hij heeft ontvangen. Hij heeft een half jaar lang vrijwillig dag in dag uit trouw klaargestaan op de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Daar maakte hij samen met wat vrienden bijvoorbeeld de stapelbedden en de kasten, ving hij duiven die per ongeluk naar binnen gevlogen waren en noem maar op. Hard werken wordt beloond: Ahmad is aangenomen als klusjesman bij de opvanglocatie.

Als je aan Ahmad vraagt wat zijn droom is dan zegt hij: “Inshallah (bij Gods wil, red.) heb ik later mijn eigen grote bedrijf, woon ik in Den Haag en heb ik een vrouw en kinderen. Ik hoop echt dat ik mijn familie ook naar Nederland mag brengen. Dan kunnen we weer samen aan tafel zitten bijvoorbeeld.” De naam voor zijn bedrijf: ‘Ahmad Alles’. Want Ahmad kan alles.

Voordat het zover is, wil hij eerst nog naar school. Hij wil goed Nederlands leren spreken. Hij oefent al goed door alleen bij mensen te werken die Nederlands met hem praten. “Zo hoor ik al woorden en leer ik ze herkennen. Ik help hen, en zij helpen mij.” Als hij zijn Nederlands op peil heeft, wil hij doorleren voor elektricien.