Terug naar de vorige pagina

Adrie Vergeer

Ereburger sinds 27 november 2015

Adrie Vergeer werd ereburger bij zijn 50-jarig jubileum als orgelman, -bouwer en -restaurateur. Hij houdt het rijdend culturele erfgoed van het draaiorgel levend. Hij is bekend binnen de draaiorgelwereld en ook internationaal, met de vele bezoeken en optredens in het buitenland is hij door voormalig minister Plasterk uitgeroepen tot een ware ambassadeur voor Gouda. Van de 5 draaiorgels die staan geregistreerd op de lijst van het Nationaal Monumentaal Cultuurbezit, zijn er 2 hier in Gouda door hem gerestaureerd.

Waar bent u het meest trots op?

Het meest trots ben ik er op dat we in onze historische binnenstad nog steeds 1 van de oudste draaiorgels van rond de vorige eeuwwisseling (1900) kunnen presenteren. Dit heeft veel aanzien, voor het Goudse publiek, maar ook zeker voor de toeristen van over de hele wereld is het zien en horen van het draaiorgel een belevenis.

Wat is uw wens voor Gouda?

Mijn wens is dat het draaiorgel voor onze stad, samen met de andere prachtige bezienswaardigheden, nog lang zal blijven bestaan. Want al decennia lang is het orgel in Gouda beeldbepalend.