Interview vrijwilliger Ghislaine

Hoe heet je, wie ben en wat doe je?

“Ik ben Ghi, maar ik heet eigenlijk Ghislaine, maar zo noem ik mezelf liever. Ik ben 27 jaar en ik woon in Gouda. Het afgelopen jaar heb ik als zelfstandig socioloog gewerkt en binnenkort start ik voor 4 dagen in de week in loondienst bij een HR dienstverlener. Ik houd me graag bezig met hoe je mensen in hun kracht zet.”

Jij bent vrijwilliger bij Villa Pinedo en hebt je jarenlang ingezet als Buddy. Wat is een Buddy van Villa Pinedo precies en voor wie is het?

“Een Buddy is een jongere die online een luisterend oor biedt aan kinderen en jongeren met gescheiden ouders en die zelf ook gescheiden ouders heeft. Een ervaringsdeskundige, dus. Via de Buddy-app van Villa Pinedo kunnen kinderen en jongeren met gescheiden ouders met al hun vragen, lastige dingen, maar ook leuke dingen bij een Buddy terecht. Ze spreken nooit in het echt af. Je kan een Buddy aanvragen als je tussen de 10 en 23 jaar bent, gescheiden ouders hebt of ouders hebt die gaan scheiden en als je met iemand erover wil praten. Hoe lang dat precies is, bepaal jij helemaal zelf! Ik ben jarenlang Buddy geweest, maar nu ben ik als vrijwilliger contentmaker bij Villa Pinedo.”

Heb je een voorbeeld van wat je is bijgebleven als Buddy in de chat?

”Met een kind heb ik heel lang en intensief contact gehad. Zij chatte vaak over hoe haar vader haar moeder zwart maakte waar zij bij was. Haar vader en nieuwe partner praatten gezamenlijk openlijk slecht over haar moeder. Dit herkende ik en vond ik heel erg verdrietig. Ik heb haar hier herkenning in kunnen geven omdat ik het zelf ook had meegemaakt. Ik heb haar verteld dat het niet haar schuld is en dat ze zich als kind niet verantwoordelijk hoeft te voelen voor het gedrag van volwassenen. Het is fijn dat je als Buddy iemand die in een vergelijkbare positie zit als jij zat kan steunen.”

Dus jij hebt ook gescheiden ouders?

“Ik was 9 toen mijn ouders uit elkaar gingen, ik ben de middelste van 3 kinderen. Mijn ouders zijn nooit getrouwd geweest, maar ze waren wel 15 jaar samen. Ik zag het totaal niet aankomen dat mijn ouders gingen scheiden. Ik weet nog heel goed het moment waarop de bom barstte en wij als kinderen door hadden dat er iets mis ging. Toen begon vooral mijn oudere broer te speculeren dat ze uit elkaar zouden gaan. Ik weet nog dat ik heel eigenwijs zei ‘Nee joh, dat gebeurt echt niet!’. Diezelfde dag vertelde mama toch dat er iets ging veranderen en ze uit elkaar gingen. Dat was heel verwarrend voor mij. Ik had het gevoel dat mijn wereld op zijn kop werd gezet, en ik snapte niet waarom en wat het dan precies betekende. Ik kan me nog goed herinneren dat ik van binnen heel veel voelde maar niet zo goed wist wat ik ermee moest. Omdat ik niet wist of het normaal was wat ik voelde. Nu achteraf denk ik: juist heel begrijpelijk dat ik met zoveel dingen zat!”

Vrijwilliger Ghi

En kon je daar met iemand over praten?

“Nee, niet echt. Mijn leerkracht van toen uit groep 5 wist ook niet wat ze tegen mij kon zeggen. Ze zei ‘Dan is er tenminste niet de hele tijd ruzie thuis’, maar ik dacht ‘Ze hebben nooit ruzie thuis!’. Ik mocht van school, als ik verdrietig was, even naar mijn jongere broertje die in een andere klas zat. Het was fijn dat mijn verdriet er mocht zijn, maar ik had niet het gevoel dat iemand me begreep. Met vriendinnetjes praatte ik er niet over en bij mij thuis was er vooral veel onrust gaande. Ik had moeite om hierin mijn plek en de ruimte te vinden om mijn gevoelens te kunnen uiten, of er te laten zijn.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij Villa Pinedo?

“Ik geloof dat ik nu 3 jaar Buddy ben geweest voor Villa Pinedo. Ik ben eigenlijk op Villa Pinedo gekomen omdat ik jaren geleden veel reclames op TV zag. Ik begon te denken, was dit er maar toen ik jong was. Daar baalde ik eigenlijk wel een beetje van. Na een tijdje dacht ik ‘als ik denk dat ik hier zoveel aan gehad had, dan kan ik dit misschien wel bieden aan andere kinderen’, vanuit die gedachte heb ik me aangemeld.”

Wat wil jij meegeven aan kinderen en jongeren met gescheiden ouders?

“Ik denk dan meteen aan ‘Je hoeft het niet alleen te doen!’. Er zijn echt mensen die jou kunnen helpen. Op de website van Villa Pinedo, bijvoorbeeld door op het forum een vraag te stellen, een artikel te lezen of een Buddy aan te vragen. Ga maar gewoon eens kijken of er wat voor je tussen zit. Of je nou 10 bent of 18, je blijft altijd een kind met gescheiden ouders. Ook in je volwassen leven zijn er nog dingen waarop je te maken krijgt met het feit dat je gescheiden ouders hebt. Onthoud: Hoe moeilijk of chaotisch of verdrietig een situatie ook is, en hoe oneindig dat kan lijken, het wordt beter!”

Interview: door Villa Pinedo